Ιανουαρίου 21, 2019

Η Ποντγκόριτσα ξημέρωσε με αλβανικές σημαίες

O Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, άρχισε σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο με πρόσκληση του Μίλο Τζουκάνοβιτς. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του στη χώρα για τους τελευταίους έξι μήνες.
 Ο Μέτα θα συναντηθεί και με εκπροσώπους των αλβανικών κομμάτων στο Μαυροβούνιο. Ο Μετα σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση με τον Μίλο είπε ότι οι Αλβανοί στο Μαυροβούνιο συνέβαλαν στη διατήρηση της ειρήνης, και στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας, και ότι μίλησαν σχετικά με τα δικαίωματα των Αλβανών στο Μαυροβούνιο.
 «Οι σχέσεις μας μπορεί να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα. Μιλήσαμε για τα σημαντικά έργα των δύο κρατών. Η περαιτέρω ενσωμάτωση των Αλβανών στο Μαυροβούνιο ήταν επίσης ένα από τα θέματά μας», είπε ο Μέτα που είπε ότι «σύντομα θα οργανωθεί μια διάσκεψη κορυφής «Brdo – Brioni» στα Τίρανα και πρόσθεσε ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας ήταν πολύ σημαντικός. για ολόκληρη την περιοχή και τις διαδικασίες ενσωμάτωησς των δυτικών Βαλκανίων».
 Παράλληλα , η Επιτροπή της ΕΕ, με αφορμή την καταδίκη του δημοσιογράφου Γιόβο Μαρτίνοβιτς σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση λόγω των κατηγοριών για διασυνδέσεις του με οργανώσεις έμπορων ναρκωτικών, προειδοποίησε το Μαυροβούνιο ότι η ελευθερία του Τύπου είναι «στοιχείο πρωταρχικής σημασίας» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Μαρτίνοβιτς απορρίπτει τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι οι επαφές του με τον υπόκοσμο είναι εντελώς επαγγελματικές και συνδέονται με την εργασία του ως δημοσιογράφου. Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι θα προσβάλει τη δικαστική απόφαση. 
Η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσιγιάνιτς είπε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν ο δημοσιογράφος να έχει δίκαιη δίκη και προειδοποίησε ότι οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου μπορούν να παρεμποδίσουν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου