Ιανουαρίου 21, 2019

Επί τροχάδην

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πούτιν είναι σημαντικές για την ενίσχυση της θέσης της Σερβίας και τόνισε ότι η συμφωνία για το φυσικό αέριο είναι ζωτικής σημασίας. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς ζήτησε και πάλι από την Πρίστινα να ανακαλέσει τους δασμούς 100% επί των αγαθών από την Κεντρική Σερβία και ζήτησε από την ΕΕ να επηρεάσει τους Αλβανούς.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Αμερική δεν θα επιτρέψει στην Πρίστινα να αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης. Ο κ.Ντάτσιτς είπε ακόμα ότι μία είναι πιθανή η ανάκληση της; αναγνώρισης της Πρίστινα από μια ακόμα χώρα και ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέστειλε επιστολή προς την Υπάτη Φεντερίκα Μογκερίνι ζητώντας της να τον ενημερώσει για την πορεία του διάλογου Βελιγραδίου-Πρίστινας.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Σερβίας και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης πλησιάζουν στο τέλος τους , και θα διευρυνθεί ο κατάλογος των προϊόντων που θα εξάγονται αφορολόγητα και σε αυτά θα περιλαμβάνονται τα τυριά, τα μπράντι , τα φρούτα και τα τσιγάρα. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Σερβίας από τα σύνορα με τη Βουλγαρία ως τα σύνορα με την Ουγγαρία θα πρέπει να ξεκινήσει το Μάρτιο και οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις 15 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της «Srbijagas», Ντούσαν Μπαϊάτοβιτς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, (SNS), Ντάρκο Γκλίσιτς, δήλωσε μετά από τη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος ότι όλοι ήσαν σύμφωνοι για τις πρόωρες εκλογές. Η αντιπολίτευση πραγματοποίησε μια ακόμα διαδήλωση 10000 ατόμων ζητώντας την παραίτηση του Βούτσιτς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στη Σερβία με τη γρίπη βρίσκεται υπό έλεγχο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η ιρλανδή συγγραφέας Μέρυ Γουτόλς Mary Walsh δήλωσε ότι μετά από δέκα χρόνια εργασίας σε διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς στο Κόσσοβο μπορεί να πει ότι το Κόσσοβο και το Μετόχι είναι στα χέρια των Αλβανών και διεθνών εγκληματιών. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο καθηγητής Νικόλα Μαράβτσεβιτς που εργάζεται στα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι κατά τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας ο ΟΗΕ υιοθετούσε τις ψευδείς κατηγορίες για τα «εγκλήματα» των Σέρβων και απέκρυπτε τις εκθέσεις που υποστήριζαν το αντίθετο και αποκάλυψε μια καταχωνιασμένη έκθεση του πρώτου διοικητή των «κυανοκράνων» , ο οποίος έλεγε ότι δεν είχε βρει στοιχεία «γενοκτονίας».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Στο υπόγειο ενός σπιτιού στο δήμο Πρέσεβο η αστυνομία ανακάλυψε θαμμένα όπλα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Αλβανούς τρομοκράτες και προορίζονταν για επιθέσεις.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της (τρισυπόστατης) Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι ο Κροάτης συμπρόεδρος Ζέλικο Κόμσιτς, πρέπει να συμμορφωθεί με το νόμο που προβλέπει τον διορισμό Προέδρου του Συμβουλίου των Υπουργών, εντός 15 ημερών από το σχηματισμό του Προεδρείου της Βουλής, που δεν έχει συμβεί, για ένα μήνα. Ο Ντόντικ είπε ακόμα ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για μια συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ για να προσπαθήσει να οικοδομήσει συνεργασία. 
Ο Ντόντικ τόνισε ότι για την ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πρέπει να υπάρχει συναίνεση, και όχι να συνδέεται με το ΝΑΤΟ.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητήριου, της Σερβικής Δημοκρατίας Μπόρκο Τζούριτς δήλωσε ότι η επιχειρηματική κοινότητα έχει δεσμευτεί για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της εγχώριας οικονομίας που είναι ο πρώοτς στόχος του τριετούς προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπουργών δεν έχει καμία νομιμότητα, αξιοπιστία ή εξουσία , και ότι χρειάζεται να σχηματιστεί το νέο μετά τις εκλογές.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο αντιπρόεδρος των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών , (SNSD) Νίκολα Σπίριτς είπε ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την εφαρμογή των αποτελεσμάτων των εκλογών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης πρέπει να αρχίσουν αμέσως, για τι κοινό συμφέρον όλων που εγγυάται η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, δήλωσε οτι η Βουλή δεν θα συνεδριάσει μέχρι να διοριστεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών. 

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Η ΕΕ κατέβαλε 900.000 ευρώ για επιχορηγήσεις σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη που προορίζονται για την ενίσχυση της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Είναι καιρός ο Ύπατος Εκπρόσωπος να φύγει από την Βοσνία Ερζεγοβίνη δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κροατικής Λαϊκής Συνέλευσης, Γιόσιπ Μέρτζο. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρόεδρος Χασίμ Τάτσι, δήλωσε ότι η ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία είναι η καλύτερη λύση για να προχωρήσει η Πρίστινα προς την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η ηγεσία του συλλόγου των πρώην μελών του ΟΥΤΣΕΚΑ κάλεσε όλα τα πρώην μέλη που κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης να απορρίψουν κάθε συνεργασία με τους ειδικούς εισαγγελείς. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Άγνωστοι επιτέθηκαν στο (σερβικό) Κέντρο Υγείας στο χωριό Νοβάκα κοντά στο Πρίζρεν. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Η Νέα Σερβική Δημοκρατία, (ΝΟΒΑ) σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι σημαίες της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου είναι για πρώτη φορά φέρουν μαζί στους δρόμους της Ποντγκόριτσα, την παραμονή της επίσκεψης του Πρόεδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ανέφερε ότι ο Μίλο Τζουκάνοβιτς είναι «πιόνι στα χέρια εκείνων που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών του Μαυροβουνίου, Ντράγκαν Πεγιάνοβιτς δήλωσε ότι επέστρεψαν από την Συρία όπου πολεμούσαν 10 μουσουλμάνοι υπήκοοι του Μαυροβουνίου, δύο εκ των οποίων καταδικάστηκαν σε φυλάκιση . Ο Πεγιάνοβιτς είπε ακόμα Ότι δύο (αλβανοί) υπήκοοι του Μαυροβουνίου εξακολουθούν να αγωνίζονται σε ξένα πεδία μαχών. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο υπουργός Πολιτισμού Αλεξάνταρ Μπογκντάνοβιτς ζήτησε από τον Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να λάβει μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την, «πολύμηνη αρνητική εκστρατεία εναντίον του Μαυροβουνίου» , από τους σερβικούς τηλεοπτικούς σταθμούς «Pink» και «Happy» που μεταδίδονται καλωδιακά στο Μαυροβούνιο.

ΤΙΡΑΝΑ. Η σύζυγος του Προέδρου της Αλβανίας και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση, Μόνικα Κρουαμάντι δήλωσε ότι δέχεται απειλές μέσω κοινωνικών δικτύων «από πρόσωπα που προσδιορίζονται ως μέλη των εγκληματικών ομάδων που σχετίζονται με πολιτική» και πρόσθεσε ότι προκειμένου να προστατευθεί 
η μικρότερη κόρη της την έβαλε εσωτερική , σε σχολείο εκτός της χώρας.

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Αλβανία ανακοίνωσε νέο κύμα διαμαρτυριών. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αλβανία, Λουλζίμ Μπάσα ανακοίνωσε μετά το Εθνικό Συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος ότι το κύμα διαμαρτυριών θα συνεχιστεί μέχρι να απομακρυνθεί ο Ράμα. Ο Μπάσα είπε ότι εάν το Δημοκρατικό Κόμμα επανέλθει στην εξουσία, θα εργαστεί σκληρά για μια χώρα «χαμηλών φόρων», η οποία «θα βοηθά τους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή, και θα προσφέρει στους πολίτες και τη νεολαία, ευκαιρίες απασχόλησης». 

ΣΟΦΙΑ. Στο πλαίσιο επιχείρησης της Ειδικής Εισαγγελίας, της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας και της Διεύθυνσης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σόφια και σε άλλες έξι πόλεις της Βουλγαρίας, συνελήφθησαν 43 άτομα. Πρόκειται για οργανωμένη εγκληματική ομάδα που ασχολείται με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αλλά δεν αποτελεί τρομοκρατική απειλή στην επικράτεια της Βουλγαρίας, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου