Ιανουαρίου 15, 2019

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς τόνισε ότι οι όροι που θέτουν ο Ζέλικο Κόμτσιτς και ο Σεφίκ Τζαφέροβιτς οδηγούν την Βοσνία Ερζεγοβίνη στην Καταστροφή και την απομακρύνουν από την Ευρώπη. «Οι εκλογές έγιναν. Ο λαός μίλησε και τα αποτελέσματα των εκλογών θα πρέπει να εφαρμοστούν. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που επέλεξαν οι πολίτες στις εκλογές θα πρέπει να καταλαμβάνουν τις κατάλληλες θέσεις στα θεσμικά όργανα», τόνισε , και συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορούν να βάζουν προϋποθέσεις για την αποδοχή της λαϊκής ετυμηγορίας. «Είναι σαφές ποιοι είναι οι νικητές και ποιά κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να υπάρξει σε κρατικό επίπεδο», είπε. Η κ. Τσβιγιάνοβιτς υπογράμμισε ότι το σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών, που παραμένει και μετά τις εκλογές, δεν έχει καμία νομιμοποίηση , ούτε αξιοπιστία, και ούτε μπορεί να αναλάβει οποιεσδήποτε υποχρεώσεις». 
Η κ. Τσβιγιάνοβιτς επεσήμανε ότι ο Τζαφέροβιτς και ο Κόμσιτς συνειδητά έχουν μπλοκάρει όλες τις διαδικασίες, προσπαθώντας να κρατήσουν τους υπουργούς από τη Σερβική Δημοκρατία που τους αποδοκίμασε ο λαός και είναι οι χαμένοι των εκλογών, και τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο ο Τζαφέροβιτς και ο Κόμσιτς έχουν μπλοκάρει όλες τις διεργασίες για τον Ευρωπαϊκό δρόμο. Όσον αφορά την ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης του ΝΑΤΟ η Τσβιγιάνοβιτς είπε ότι το ψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης της Σερπσκα για την Ουδετερότητα είναι δεσμευτικό για τους εκπροσώπους της Σερβικής Δημοκρατίας. 

ΤΙΡΑΝΑ . Ο Ράμα απειλεί τον Μέτα και ανέλαβε ντε γιούρε το Υπουργείο εξωτερικών. Ο Ράμα δήλωσε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος προσωρινός υπουργός Εξωτερικών αν και ο κ.Μπουσάτι παραμένει υπουργός. «Ο πρόεδρος δεν έχει εκδώσει το διάταγμα για την απόλυση του υπουργού Εξωτερικών», είπε ο Ράμα, προσθέτοντας ότι η νόμιμη προθεσμία εντός της οποίας ο Πρόεδρος έπρεπε να υπογράψει έχει παρέλθη. «Αυτό είναι μια ακόμα παραβίαση του συντάγματος, που θα εξεταστεί μαζί με άλλες στο νέο Συνταγματικό Δικαστήριο. Μέχρι εκείνη την ημέρα, η οποία θα έρθει σύντομα, θα είμαι de jure σε αυτή τη θέση, επειδή δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο στην αναζήτηση ενός προέδρου», πρόσθεσε. Το συνταγματικό δικαστήριο δεν μπορεί να αποφανθεί επί των συγκρούσεων αυτών, δεδομένου ότι κατά την διαδικασία της αξιολόγησης αποπέμφθηκαν οι περισσότεροι συνταγματικοί δικαστές. Η διαδικασία διορισμού νέων μελών του δικαστηρίου αναμένεται να διαρκέσει μήνες. 
Ο Πρόεδρος Μέτα απάντησε στον Ράμα χωρίς να τον αναφέρει λέγοντας: «Αυτός που τολμά να απειλεί τους εισαγγελείς, τους δικαστές, τους αξιωματικούς της αστυνομίας, την αντιπολίτευση και τους μάρτυρες, αυτός που διατάσσει την παραποίηση των προσφορών για τις δημόσιες συμβάσεις, έκανε ένα μοιραίο λάθος, απειλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
Δεν υπάρχει καμιά δύναμη στον κόσμο που μπορεί να εκβιάσει τον Πρόεδρο», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι «Ο Πρόεδρος κάνει τη δουλειά του. Για τον Πρόεδρο, το Σύνταγμα και το Κράτος Δικαίου έρχονται πρώτα». 
Ο Μέτα έριξε και το σύνθημα «Όχι στο παρακράτος! Η Αλβανία πρώτα!».

 Εν τω μεταξύ οι πρέσβεις της ΕΕ και του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, κατά τη συνάντηση τους με τον ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, προέτρεψαν την αλβανική αντιπολίτευση να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο για την εκλογική μεταρρύθμιση. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι τα ανακοινωθέντα από τους Αλβανούς μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων με σερβικές πινακίδες θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τη διεθνή θέση της Πρίστινα, και οτι το Βελιγράδι θα βρίσκει πάντα τον τρόπο να βοηθήσει τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια. Ο κ.Βούτσιτς δήλωσε ακόμα ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εξαρτάται από την αντιπολίτευση και ότι θα γίνουν αν το ζητήσουν. Είπε ακόμα ότι δεν τον απασχολούν τα σχόλια των κοινωνικών δικτύων σχετικά με την αύξηση των ποινών κατά των εγκληματιών. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι προτεραιότητα της Σερβίας και φέτος θα είναι τα σερβικά συμφέροντα στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια και ότι το Βελιγράδι δεν θα εγκαταλείψει τη δέσμευσή του για διάλογο και συμβιβασμό, προκειμένου να βρεθεί μια διαρκής και μόνιμη λύση . Ο κ. Ντάτσις κατά τη δεξίωση που παρέθεσε για τους διπλωμάτες και τους αρχισυντάκτες των εφημερίδων είπε ότι η Σερβία παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, και ότι για το 2019 οι προτεραιότητες της Σερβίας είναι το Κοσσυφοπέδιο και την ένταξη στην ΕΕ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βελιγράδι, θα εφαρμοστούν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και θα κλείσουν ορισμένοι δρόμοι όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας. Λόγω χιονόπτωσης, παραμένει σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης στο Κράλιεβο, τη Νόβα Βάρος, τη Ράσκας, το Λούτσανι, την Ιβανίτσα , τη Πόζεγκα και το Τργκοβίτσε. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Στο τέλος του Δεκεμβρίου τα μικτά συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας, (NBS) ανήλθαν σε 11.260.000.000 ευρώ και τα καθαρά σε 8.854.000,000 ευρώ’. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Μετά τη δήλωση του Βόισλαβ Σέσελι ότι ο Υπουργός Εμπορίου Ρασίμ Λιάιτς είναι ο ηγέτης του καρτέλ ναρκωτικών ο Λιάιτς παρουσιάστηκε στο γραφείο του εισαγγελέα και ζήτησε να ελεγχτούν όλες οι κατηγορίες του Σέσελι.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο επικεφαλής του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου, (SNS) Μόμτσιλο Βουκσάνοβιτς δημοσίευση ανοικτή επιστολή προς τον σέρβο πρεσβευτής στο Μαυροβούνιο Ζόραν Μπίνγκουλατς, σχετικά με τη θέση των Σέρβων στο Μαυροβούνιο, στην οποία τόνισε ότι χωρίς την υποστήριξη της Σερβίας , ο Σερβικός λαός στο Μαυροβούνιο δεν μπορεί να επιβιώσει, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση της αλλαγής της ταυτότητας του. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος Γιοχάνις στην χθεσινή συνέντευξη χαρακτήρισε ως «απρέπεια» την προσφυγή του Υπουργού Άμυνας κατά του προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση της θητείας του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου. Είπα ακόμα ότι θα απορρίψει και πάλι την πρόταση της πρωθυπουργού για τον διορισμό υπουργών μεταφορών και περιφερειακής ανάπτυξης. Οι Φιλελεύθεροι ετοιμάζουν πρόταση μομφής κατά του υπουργού δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου