Ιανουαρίου 16, 2019

Επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι εφημερίδες δημοσίευσαν αλληλογραφία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο οποίο αναφέρεται η Πρίστινα πρέπει να προειδοποιηθεί ότι αν δεν προχωρήσει στην ανάκληση των φόρων, στα σερβικά προϊόντα θα να αντιμετωπίσει κυρώσεις. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσης διευκρίνισε ότι «δεν υποστηρίζει οποιαδήποτε συγκεκριμένη λύση ως το αποτέλεσμα του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας» και επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να υπάρξει λύση για το Κοσσυφοπέδιο, το 2019». Οι εφημερίδες επίσης γράφουν ότι Χαραντινάι πιέζεται με τη βίζα επειδή θέλει να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για το πρωινό της προσευχής, που διοργανώνει ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου σε μια «κίνηση καλής θέλησης απελευθέρωσε από τα Τελωνεία τα εμπορεύματα από τη Σερβία που είχαν εισαχθεί πριν από τις 21 Νοεμβρίου 2018, αλλά δεν είχαν εκτελωνιστεί. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο ηγέτης του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ Χριστιάν Μιτσκόσκι δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι ο Τζαφέρι και ο Ζάεφ «δολοφόνησαν το κράτος με τη διγλωσσία και την τροποποίηση του Συντάγματος» , και τόνισε ότι το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Δημοκρατία και θα κερδίσει όλες τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και των προεδρικών εκλογών. Ο Μιτσκόσκι είπε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για μποϋκοτάζ των εκλογών και ότι το πρώτο κριτήριο για την επιλογή του υποψηφίου προέδρου θα είναι ο πατριωτισμός του. Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ Ιγκόρ Γιανούσεφ σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε την υποβολή μηνύσεως κατά του Πρόεδρου της Βουλής και του διευθυντής της επίσημης εφημερίδας για την παράνομη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα του νόμου για τη διγλωσσία.

 ΣΚΟΠΙΑ. Η πρώην υπουργός Πολιτισμού και νυν αποστάτισσα Ελιζαμπέτα Καντσέσκα Μιλέβσκα, εμφανίστηκε στο δικαστήριο όπου είναι κατηγορούμενη από την Ειδική εισαγγελία και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κανείς δεν την εκβίασε. «Δεν θα επέτρεπα σε κανέναν να με εκβιάσει, ούτε να με εξαγοράσει είπε». 

ΣΚΟΠΙΑ. Η κυβέρνηση κατά την χθεσινή 115η τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφάσισε το σχέδιο νόμου για την πρόληψη της διαφθοράς και τη σύγκρουση συμφερόντων να περάσει ως κατεπείγον και ως «ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση». Επίσης εγκρίθηκε το κείμενο του σχεδίου νόμου για την ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες πληροφορίες και τα χρηματοδοτικά προγράμματα για το 2019, «για την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα», «για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση των νοικοκυριών». Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Τουρισμού για το 2019. 

ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ. Ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι συναντήθηκε με τον αλβανό υπουργό Σαντερ Λεσάι στο Πόγραδετς. Οι δύο υπουργοί τόνισαν την άριστη συνεργασία των αστυνομιών των δύο χωρών, και ιδιαίτερα μεταξύ των συνοριοφυλάκων. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην καθιέρωση κοινών μεθοριακών ελέγχων από τις αρχές της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας» στη συνοριακή διάβαση Καφασάν-Καφατάνε ώστε να μειωθεί στο μισό ο χρόνος αναμονής. Ο αλβανός υπουργός μίλησε για την ιδέα του Ράμα για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, των επιβατών και των εμπορευμάτων στα σύνορα, καθώς και για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών στα σύνορα με άλλες χώρες. 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ . Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και την συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία της Πρίστινα που διορίστηκε από τη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου τον περασμένο μήνα. Σε γραπτή δήλωση της εκπροσωπου της κ. Μογκερίνι αναφερόταν ότι η Μογκερίνι, «επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη να ανακληθούν οι τελωνειακοί δασμοί, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στο τέλος του περασμένου έτους». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χαραντινάι και η επικεφαλής της αντιπροσωπείας Ενβέρ Χοτζάι ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση της ΕΕ με τη μεσολάβηση των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών θα λάβει χώρα τον Φεβρουάριο και επανέλαβε ότι διάλογος πρέπει να τελειώσει με την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ένας από τους πλέον καταζητούμενους Αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών ο Κέλεμεντ Μπαλίι, ο αποκαλούμενος Πάμπλο Εσκομπάρ των Βαλκανίων, παραδόθηκε χθες στην αλβανική αστυνομία. Ο Μπάλι χάρις στην πολιτική υποστήριξη που είχε, φυγοδικούσε από τον Μάιο του 2016. Στην Ιταλία η αστυνομία συνέλαβε έναν Αλβανό στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν 830 κιλά χασίς.

 ΔΥΡΡΑΧΙΟ. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου Φατμίρ Λιμάι έκαναν μαζί τα εγκαίνια του τελωνείου υπό τον έλεγχο των αρχών της Πρίστινα στο αλβανικό λιμάνι του Δυρραχίου. Ο Λιμάι δήλωσε, ότι «η τελωνειακή Ένωση » είναι το πιο σημαντικό έργο μετά την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Τίρανα-Μορίνα-Πρίστινα».

 ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Κατά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στο επίπεδο των αρχηγών των γενικών επιτελείων , αρχηγός του Μεικτού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Σενάντ Μάσοβιτς, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή μελών των ενόπλων δυνάμεων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην αποστολή «Αποφασιστική υποστήριξη». 

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Οι εφημερίδες γράφουν για το σκάνδαλο διπλοθεσίας του Πρόεδρου του Συμβουλίου Υπουργών Ντένις Ζβίζντιτς και των Υπουργών, Ντράγκαν Μέτκιτς Μίρκο Σάροβιτς, Ιγκόρ Τσρνάντακ και Αντίλ Οσμάνοβιτς οι οποίοι αποδέχτηκαν την εκλογή τους στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και μισθοδοτούνται ως βουλευτές εξακολουθούν να λαμβάνουν μισθούς και από το Συμβούλιο των Υπουργών, όπως επιβεβαίωσε το Υπουργείο Οικονομικών .

 ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος καρέκλα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Σερβική Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει αποτελέσματα των εκλογών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, έτσι ώστε η χώρα να συνεχίσει την Ευρωπαϊκή της πορεία. Ειπε ακόμα ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, και ότι η Σέρπσκα δεν θέλει τίποτα περισσότερο αλλά την υπεράσπιση της συνταγματικής θέσης, η οποία ορίζεται στις συμφωνίες Ντέιτον.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε μετά τη συνάντηση του με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, και τους πρεσβευτές της ΕΕ ότι το Βελιγράδι θα συνεχίσει διάλογο με την Πρίστινα μετά την ανάκληση των βάρβαρων δασμών που επιβάλλει η Πρίστινα στα εμπορεύματα από την Κεντρική Σερβία .Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε στους εκπροσώπους της ΕΕ ευχαρίστησε τους πρέσβεις για την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η συνέχιση του διαλόγου για τα Κοσσυφοπεδίου προϋποθέτει ότι η Πρίστινα θα ανακαλέσει τους δασμούς που έχει επιβάλει και πρόσθεσε ότι αυτό είναι «σαφές σε όλους».
 Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βουλίν δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, σε δήλωσή του σχετικά με την ενοποίηση με τους Αλβανούς από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, στην πραγματικότητα μίλησε για την ενοποίηση όλων των Αλβανών στα Βαλκάνια , και τόνισε ότι ακόμα δεν άκουσε τι σκέπτονται στο Μαυροβούνιο και τα Σκόπια. 

ΣΟΦΙΑ. Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Άμυνας, Προϋπολογισμού και Οικονομικών, ενέκριναν την πρόταση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί, με τις ΗΠΑ, για την αγοράς νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16. Το ύψος της αξίας και ο τρόπος πληρωμής έμειναν ανοιχτά. Η προσφορά των ΗΠΑ υπερβαίνει τα 900 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, αρχικά, είχε προβλεφτεί να δώσει η Βουλγαρία. Η πρόταση αναμένεται να ψηφισθεί στη Βουλή σήμερα. 

ΣΟΦΙΑ. Η Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με επικεφαλής τον Τζεϊού Λι θα επισκεφτεί τη Βουλγαρία κατά την περίοδο από την 21η Ιανουαρίου και θα παραμείνει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία Αλεχάντρο Χάϊντενμπεργκ. Όπως ανακοίνωσε η βουλγαρική Στατιστική Υπηρεσία ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Δεκέμβριο του 2018, σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2018, ήταν 100,0%, δηλαδή ο μηνιαίος πληθωρισμός είναι 0,0%, Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2018, σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2017 επιβραδύνθηκε σε 2,7%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου επτάμηνου. Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου του 2018, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017, είναι 2,8%. Η πτώση των τιμών των καυσίμων συνεχίστηκε το Δεκέμβριο.Οι εκπτώσεις των χριστουγέννων συνέβαλαν επίσης στη μείωση των εξόδων, ιδίως στα είδη ένδυσης και υπόδησης Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ ο ένας στους τρεις συνταξιούχους στη Βουλγαρία ζει σε κίνδυνο φτώχειας. Συνολικά το 32.4% από τους συνταξιούχους στη Βουλγαρία απειλείται από τη φτώχεια. Πρώτη στην κατάταξη είναι η Εσθονία με 46.1%. Οι Λετονία και η Λιθουανία κατέχουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση με το 43.7% και το 36.7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου