Οκτωβρίου 11, 2018

Ρεπούμπλικα της Βόρειας: Το VMRO-DPMNE αποχώρησε από τη Κοινοβουλευτική Διαδικασία. Το ΕΛΚ απειλεί να τους διαγράψει. Έμφανίστηκε η πρώτη «αποστάτις»

Σήμερα στα Σκόπια είναι Εθνική Αντιφασιστική Αργία. Εορτάζουν την επίθεση της Ομλάντινα της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών (SKOJ) στο αστυνομικό τμήμα στον Περλεπέ . Αυτή η επίθεση θεωρείτο από τους Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές και τους επιγόνους τους η αρχή της αντιφασιστικής εξέγερσης στη Μακεδονία του Βαρδάρη εναντίον των Βουλγάρων κατακτητών. 

Χθες άρχισε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, η συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο Ζάεφ είπε τα δικά του, και του απάντησε από το VMRO-DPMNE., ο τέως πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιανόφσκι, που δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων: «Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στην τροποποίηση του Συντάγματος, δεν έχετε πλειοψηφία δύο τρίτων» και αποχώρησε. 

Ο Βελιανόφσκι είπε ότι ένας στενός κύκλος γύρο από τον Ζάεφ, έσπευσε να υπογράψει μια επιβλαβή συμφωνία με την Ελλάδα, χωρίς να συμβουλευτεί ούτε την αντιπολίτευση ούτε με εμπειρογνώμονες. «Αντί να ασχοληθεί με τους μισθούς και τις συντάξεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με την αλλαγή του Συντάγματος και το όνομα του κράτους», είπε, και πρόσθεσε στην δεκάλεπτη ομιλία του ότι «οι πολίτες στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου απέρριψαν τη συμφωνία. Ο λαός νίκησε την προπαγάνδα της εξουσίας και εξέφρασε τη διαφωνία του με αποχή. Έχουμε εντολή να ακολουθήσουμε την απόφαση του λαού. Δεν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια τροποποίησης του Συντάγματος». Ωστόσο, η βουλευτής Σόνια Μιρακόφσκα από το Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που συμμετείχε στο μποϋκοτάζ , και έχει εκλεγεί με τον συνασπισμό του VMRO-DPMNE δήλωσε ότι θα ψηφίσει την αλλαγή του Συντάγματος και κάλεσε και τους άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης να την ακολουθήσουν. 
Η συνεδρίαση διακόπηκε και θα επαναληφθεί αύριο, Είναι πιθανό, η αποφασιστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια, στην οποία θα χρειαστούν οι 80 να γίνει τη Δευτέρα. 
Εν τω μεταξύ το ΕΛΚ απείλησε VMRO-DPMNE με διαγραφή εάν καταψηφίσει τη συμφωνία της Μικρής Πρεσπας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου