Οκτωβρίου 11, 2018

Επί τροχάδην


ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η καταμέτρηση των ψήφων  ολοκληρώθηκε για την Βουλή της Ομοσπονδίας (FBiH). Έλαβαν Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA-Ιζετμπέγκοβιτς)    210,901 ή 25.57%, το (μουσουλμανικό) Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP)  121,471 ή 14.73% και η Κροατική HDZ BiH πήρε  116,314 ή 14.1%. Το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης κέρδισε τις περισσότερες ψήφους για τις συνελεύσεις στα Καντόνια του Σεράγεβο,  της Τούζλα, του Ουνα-Σάνα, Ζένιτσα-Ντομπόι στην  κεντρική Βοσνία και  την Πόντρινιε. Το κοινό ψηφοδέλτιο των Σέρβων ήρθε δεύτερο στο καντόνι του Λίβνο.

Από τις κάλπες για την Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης έχει καταμετρηθεί το 98.71% των 2,240 εκλογικών τμημάτων. Για την Προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας, έφρασαν στα 2,122, ή το 92.77%. Για την Εθνοσυνέλευση της Σερβικης Δημοκρατίας έφθασαν στο 95.4%.



ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντικ σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι το SNSD και οι συνεργάτες του συνασπισμού εργάζονται για το σχηματισμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και επισήμανε ότι ο συνασπισμός δεν θα δεχθεί τη συμμετοχή των ατόμων που εργάστηκαν ενάντια στα συμφέροντά του κατά τη διάρκεια των εκλογών, και τόνισε ότι «το SNSD θα είναι ο οδηγός της πολιτικής του συνασπισμού». Είπε ακόμα, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Σέρβος υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν  και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν τον έχουν συγχαρεί  για τη νίκη του.





ΖΑΓΚΡΕΜΠ.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η γέφυρα του Πέλισατς θα κατασκευαστεί ανεξάρτητα από το αν αρέσει  στον Ζέλικο Κόμσιτς,  ή όχι.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Δημοκρατική Λίγκα  του Κοσσυφοπεδίου (LDK) μέσω ενός δελτίου τύπου ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται την πρόσκληση  του Πρόεδρου της Συνέλευσης  και Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (PDK) Κάντρι Βέσελι , για να προσέλθει σήμερα σε συνάντηση για να εξετάσουν  «το ενδεχόμενο προσέγγισης των θέσεων τους σχετικά με το ψήφισμα για το διάλογο με τη  Σερβία».
«Η Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου, σε πολλές περιπτώσεις έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις της  για τη συμμετοχή της ,στο διάλογο με τη Σερβία. Οι θέσεις αυτές πρέπει να είναι πάρα πολύ σαφείς στον Πρόεδρο της Συνέλευσης. Ως το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο Κοσσυφοπέδιο, παρουσιάζουμε τις θέσεις μας στους πολίτες, και μέσα από την κοινοβουλευτική μας ομάδα στη Συνέλευση. Η LDK είναι έτοιμη  να αντιμετωπίσει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να συμφωνήσουν σε μια ημερομηνία για πρόωρες εκλογές και οι θέσεις για τον διάλογο, θα συζητηθούν μετά τις εκλογές», σημείωσε η δήλωση της LDK.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Στη Βόρεια Κόσοφσκα Μιτροβίτσα πραγματοποιήθηκε  λαϊκή διαμαρτυρία  για την μη υλοποίηση  της συμφωνίας των Βρυξελλών, για την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων.
Άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν στο Σερβικό κέντρο υγείας στο χωριό Νόβακα του Πρίζρεν και προκάλεσαν υλικές ζημιές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου