Σεπτεμβρίου 29, 2018

H 29η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

1041. Ο Δούκας της Βοημίας Βρετίσλαος Α υπέγραψε στον Ρέγκενσμπρουγκ της Βαυαρίας ειρήνη με τον βασιλιά της Γερμανίας Ερρίκος Γ, και παραιτήθηκε από τις αξιώσεις του στα εδάφη της Πολωνίας και της της Σιλεσίας. 

1096. Οι Σελτζούκοι στο λόφο του Ξερίγορδου, κοντά στην Νίκαια εξόντωσαν 6000 λαϊκούς Σταυροφόρους και 200 Ιππότες που οδηγούμενοι από κάποιον Ρεινάλδο είχαν καταλάβει το εκεί οχυρό στις 18 Σεπτεμβρίου. 


1227 .Ο Πάπας Γρηγόριος Θ' αφόρισε τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Β΄ Χοενστάουφεν.

1273. Ροδόλφος α΄ της Γερμανίας εκλέχτηκε στην Φραγκφούρτη Αυτοκράτορας σε βάρος Όττοκαρ Β΄ της Βοημίας, που ηταν συγγενλης εξ αίματος των Χοενστάουφεν. Ο Ρούντολφ ήταν ο πρώτος Αψβούργος. 

1515. Οι Ελβετοί υπέγραψε τη λεγόμενη «αιώνια ειρήνη» με τη Γαλλία. 


1621.Στις 29 Σεπτεμβρίου/9 Οκτωβρίου οι δυνάμεις της Πολωνο -λιθουανικής Κοινοπολιτείας , αφού αντιστάθηκαν πάνω από ένα μήνα σε 100.000 Τούρκους υπέγραψαν την εκεχειρία του Χοτίν , βάσει της οποίας η Πολωνία ανέλαβε υποχρέωση να εμποδίζει τις επιδρομές των Κοζάκων στη Κριμαία. 


1655. Κατά τον ρωσο-πολωνικό Πολέμο (1654-1667) οι Κοζάκοι των Ρώσων νίκησαν τον πολωνικό στρατό στη μάχη του Γκαρότοκ στη σημερινη Ουκαρανία.



1669.Ο Μιχαήλ Κορυμπούτ Βισνιοβιέκι στέφτηκε βασιλιάς της Πολωνίας και Μεγάλος Δούκα της Λιθουανίας. 

1684.Ο Φραντσέσκο Μοροζίνι κατέλαβε την Πρέβεζα.



 1687. Οι πολιορκημένοι Οθωμανοί στην Ακρόπολη των Αθηνών παραδόθηκαν στον Φραντσέσκο Μοροζίνι.



1712. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βορείου Πολέμου ο στόλος των Δανών κατέστρεψε στη ναυμαχία του Ρίγκεν το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των σουηδικών που προσπαθούσε να ανεφοδιάσει την πολιορκημένη Στράλσουντ στην δυτική Πομερανία. 
Η σουηδική ήττα , ήταν η αρχή του τέλους της σουηδικής υπεροχής στη νότια Βαλτική. 

1739 . Στη Νις υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, με την οποία έληξε o πέμπτος Ρωσοτουρκικό πόλεμος. (1735-1739). Η Ρωσία έλαβε από τα φρούρια του Αζόφ και του Οτσακόφ. 


1793. Στο Παρίσι, λόγω του λιμού και την πίεση από τους λιμοκτονούντες Αβράκωτους, η Εθνοσυνέλευση , κατάργησε την Αγορά, και επέβαλε διατίμηση των καθημερινών καταναλωτικών αγαθών. 


1809. Στη Ρωσία ο Κόμης Νικόλαος Πέτροβιτς Ρουμιάντσεφ, διορίστηκε καγκελάριος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. 


1818. Άρχισε το Συνέδριο του Άαχεν με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Αυστρίας, της Πρωσίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.


1911. Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

1913. Στην Κωνσταντινούπολη υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ του Βασιλείου της Βουλγαρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

1914. Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, η γερμανική 9η Στρατιά άρχισε την επίθεση με στόχο την κατάληψη της Βαρσοβίας, η οποία εξελίχθηκε μετατρέπεται στη μάχη του Βιστούλα. 

1918. Η Βουλγαρία υπέγραψε στη Θεσσαλονίκη, την ανακωχή με τους Συμμάχους. Εν όψει της διαφαινόμενη ήττας της Γερμανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Λούντεντορφ ζήτησε την κατάπαυση του πυρός.

1923 .Η Μεγάλη Βρετανία ανέλαβε επίσημα τον έλεγχο της Παλαιστίνης. Με βάση την εντολή της Κοινωνίας των Εθνών. 


1938 . Η συμφωνία του Μονάχου. Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία υπέγραψαν τη συμφωνία του Μονάχου, η οποία επέτρεψε στη Γερμανία να προσαρτήσει την περιοχή, της γερμανικής εθνικής μειονότητας των Σουδητών.
 Η Τσεχοσλοβακία δεν είχε προσκληθεί. 


1940 .Η Ρουμανία αποσύρθηκε από το Βαλκανικό Σύμφωνο.

 1943.Οι Γερμανοί , καθ' υπόδειξη των Τσάμηδων, εκτέλεσαν 49 Έλληνες στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας. 

1958. Στη Γιουγκοσλαβία μεταδόθηκε η πρώτη εκπομπή τηλεόρασης από τα στούντιο στο Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ και τη Λιουμπλιάνα. 

1966. Δημοσιεύτηκε το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για την πολύκροτη υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Παραπέμθηκαν 28 από τους 30 προφυλακισμένους αξιωματικούς. 

1967. Η διάσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. 

1968 .Στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα επί του σχέδιου του Νέου Συντάγματος. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το 92,21% των ψηφοφόρων ψήφισε «ναι». 

1970. Στην Αίγυπτο, ο Αντιπρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ ανέλαβε αρχηγός του κράτους. 

1972. Η Ιαπωνία και η Κίνα συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και να ανταλλάξουν πρεσβευτές. 

2001. Οι Κροάτες μετά από πολιορκία 15 ημερών κατέλαβαν το στρατόπεδο του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στο Μπλιέλοβαρ. Σκοτώθηκαν 14 στρατιώτες και 455 αιχμαλωτίστηκαν . Ο διοικητής του στρατοπέδου συνταγματάρχης Μίλαν Τέπιτς ανατινάχθηκε μαζί με την αποθήκη πυρομαχικών για να μην περιέλθουν στην Κατοχή των Κροατών τα πυρομαχικά του στρατοπέδου. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου