Σεπτεμβρίου 28, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ μίλησε στο (αλβανικό) Τέτοβο με το μήνυμα «Μαζί». «Μαζί», είπε «θα πάρουμε την ιστορική απόφαση για το ασφαλές μέλλον των παιδιών μας στην Ευρωπαϊκή Μακεδονία». «Μαζί και ενωμένοι» «θα φέρουμε την πολυεθνική Μακεδονία των Αιώνων στην Ευρώπη», είπε. Κάλεσμα προς τους πολίτες να ψηφίσουν έκανε και ο διαπραγματευτής Μάθιου Νίμετς, που είπε ότι «η ψήφος σε μια δημοκρατία είναι Προνόμιο και ευθύνη». Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μιτσκόσκι σε συνέντευξη στην Τ/Ο «Σιτέλ» προέβλεψε ότι το δημοψήφισμα δεν θα πετύχει και είπε ότι κανένας βουλευτής του Κόμματος δεν θα ψηφίσει υπέρ, της συνταγματικής μεταρρύθμισης. Οι οπαδοί του μποϋκοτάζ έκαναν συγκέντρωση μπροστά στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια. 

ΧΑΓΗ. Ο Προεδρεύων του Εφετείου του μηχανισμού της Χάγης, Δικαστής Τεοντόρ Μερόν , μετά την αίτηση εξαίρεσης που κατέθεσαν οι συνήγοροι του Ράντοβαν Κάραζιτς, νακοίνωσε «κάλυμμα» και αποσύρθηκε από την εξέταση της Έφεσης, επικαλούμενος, «το συμφέρον της δικαιοσύνης». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Μέσα σε 48 ώρες συνεκλήθη και δεύτερος κυβερνητικός βουλευτής για απειλές κατά των εισαγγελέων. Μετά τον Μιγιάιμ Ζέκα του «ΝΙΣΜΑ», ο οποίος θα μείνει προφυλακισμένος τουλάχιστον για 30 ημέρες συνελήφθη για απειλές κατά του παραιτηθέντος ειδικού εισαγγελέα Ελεζ Μπλακάι ο βουλευτής του «ΑΑΚ» του Χαραντινάι, Σκουμπίν Ντεμαλιάι, κατηγορούμενος για τον εκφοβισμό του εισαγγελέα που ερευνούσε τους ψευτομαχητές του ΟΥΤΣΕΚΑ. Μεταξύ των ευρισκομένων υπό διερεύνηση , ήταν και ο πατέρας του βουλευτή.

 ΜΠΟΥΤΒΑ. Στο «Πριγκιπάτο» του Μίλο, άγνωστος «εχθρός του καθεστώτος και του ΝΑΤΟ», και ,«πράκτορας των Ρώσων», που επέβαινε σε μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, πυροβόλησε τέσσερεις φορές, κατά του ιδιοκτήτη μίνι μάρκετ στην παραλία, Βάσο Γκαζίβοντα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. 

ΤΙΡΑΝΑ. Λίγες μέρες πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το δάνειο των 500 εκατομμύριων ευρώ από τις διεθνείς αγορές, η Moody's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β1» για το δημόσιο χρέος της Αλβανίας, με « σταθερή προοπτική». «Η αξιολόγηση Β1 υποστηρίζεται από ορατή πρόοδο της χώρας στην ενίσχυση των θεσμικών οργάνων. Εκτός από αυτό, η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας αναμένεται να παραμείνει σταθερά στο 4% κατά τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε η έκθεση της Moody's που σημείωσε ότι «το δημόσιο χρέος το 2017 ήταν 70%, σε επίπεδο υψηλότερο από ό, τι σε άλλες παρόμοιες χώρες». 
Ο Οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι «η περαιτέρω μείωση του χρέους θα οδηγήσει στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Αλβανίας», αλλά , «εάν η κυβέρνηση παρεκκλίνει από την πολιτική μείωσης του χρέους, η αξιολόγηση τότε, θα είναι αρνητική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου