Αυγούστου 05, 2018

Το Παρασκήνιο των προσφορών και των αντιπροσφορών μεταξύ του Ζάεφ και του VMRO-DPMNE, με διαιτητή το Κράτος Δικαίου

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε ότι πρότεινε στο VMRO-DPMNE να μπει σε μια κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» .« «Έκανα την πρόταση να μοιραστώ την εντολή μου με το VMRO-DPMNE, μέχρι να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, μέχρι το τέλος του 2019 ή τις αρχές του 2020, όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, προκειμένου να υποστηριχθεί η συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά απέρριψαν την πρόταση», είπε ο Ζάεφ. 

Ο Ζάεφ είπε, ότι ο Μιτσκόσκι του απάντησε, ότι «προσπαθεί να τον εξαγοράσει φθηνά» ότι «δεν θέλει να γίνει μέρος μιας κυβέρνησης που λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» . 

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι υπηρεσιακή κυβέρνηση πριν τις εκλογές, ο νέος νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, και η σύνθεση της Κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, και η Γενική Αμνηστία. Πρόεδρος του VMRO-DPMNE Μιτσκόσκι πάντως , αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ζήτησε από τον Ζάεφ. Γενική Αμνηστία των πολιτικών εγκλημάτων ως προϋπόθεση για την υποστήριξη της συμφωνίας με την Ελλάδα, και τόνισε ότι «αυτό είναι μια κατασκευή». 

Ο Μιτσκόσκι είπε ότι το μεγάλο εμπόδιο για την συμμετοχή του VMRO-DPMNE, στο δημοψήφισμα, είναι «η παραβίαση της αρχής της συναίνεσης για τη διατύπωση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος». 

Πάντως, ο Ζάεφ ισχυρίστηκε ότι πάνω από το 70% υποστηρίζει τη συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά υποσχέθηκε ότι εάν "παρ ελπίδα", ο λάος πάει να ψηφίσει και   οι άνθρωποι ψηφίσουν (συμβουλευτικά) «Όχι», θα παραιτηθεί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπουγιάρ Οσμάνι, σε συνέντευξη του στην Τ/Ο «Alsat M» δήλωσε βέβαιος ότι, «η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει την ιστορική ευκαιρία της χώρας, να γίνει τελικά μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ». 

Ο Οσμάνι, σχετικά με το επικείμενο δημοψήφισμα, διατύπωσε την «αλβανική θεωρεία» ότι «οι πολίτες που δεν θα πάνε να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα θα δώσουν ισχυρή εντολή στο Κοινοβούλιο» . «Αυτό θα είναι το μήνυμα της μη εμφάνισης στο δημοψήφισμα. Το δεύτερο μήνυμα θα είναι ότι η συμφωνία που έχει επικυρωθεί από τη Συνέλευση παραμένει σε ισχύ. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, η μη-εμφάνιση είναι υποστήριξη». 

Ο Οσμάνι μίλησε και αυτός, για τον «ρωσικό δάκτυλο» και για τις «καταστροφικές δυνάμεις από την περιοχή» και τόνισε: «Νομίζω ότι το μήνυμα της απόλυτης πλειοψηφίας των Αλβανών είναι να στηρίξουν τη συμφωνία, να στηρίξουν την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για τη σταθεροποίηση της χώρας, για την εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας, αύξηση των μισθών και του βιοτικού επιπέδου». 

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στο δρόμο προς την ΕΕ, ο Οσμάνι μίλησε για τη δικαστική εξουσία και είπε ότι τους επόμενους οκτώ έως εννέα μήνες θα εργαστεί εντατικά για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης που προβλέπει αλλαγές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα, τις υπηρεσίες πληροφοριών, τη δημόσια διοίκηση και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Επειδή η αισιοδοξία πρέπει να συνδυάζεται με πρακτικά μέτρα στην Αχρίδα που σφύζει από επισκέπτες άγνωστοι οπαδοί του ΝΑΤΟ κατέστρεψαν το περίπτερο της εκστρατείας «Μποϊκοτάζ» της «Νεολαίας για την Μακεδονία», και έκαψαν το διαφημιστικό υλικό. 

Εν τω μεταξύ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ υπέγραψε τον διορισμό του Σεργκέι Μπαζντνίκιν ως νέου Πρέσβη Ρωσίας στη Ρεπούμπλικα της Βόρειας σε αντικατάσταση του Ολέγκ Σέρμπακ που παρέμεινα οκτώ χρόνια στα Σκόπια από το 2010.
 Ο Σεργκέι Μπαζντνίκιν είναι σήμερα αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου