Αυγούστου 09, 2018

Επί τροχάδην

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε χθες δήλωση με την οποία κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα «να δείξουν διορατικότητα και ευελιξία για την επίτευξη συμφωνίας που θα είναι εφαρμόσιμη , βιώσιμη και δεν θα προκαλεί αστάθεια σε μία από τις δύο χώρες και την περιοχή». Η συμφωνία πρέπει να στηρίζεται σε προτάσεις που θα προέρχονται και από τις δύο πλευρές. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν το Βελιγράδι και την Πρίστινα να αναλάβει την ευθύνη για την όλη διαδικασία, να σταματήσουν την αρνητική ρητορική και να συνεργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο». «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις δύο πλευρές και την ΕΕ ως μεσολαβητή».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και του δήλωσε ότι η Σερβία είναι απογοητευμένη από το γεγονός ότι αεροσκάφη και οι πιλότοι της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έλαβαν μέρος στον εορτασμό της 23ης επετείου της «Θύελλας» στο Κνιν αλλά πρόσθεσε ότι θέλει να εργαστεί για την ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ακόμα, ότι η Σερβία θα παραμείνει κοντά στους ανθρώπους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, και ανακοίνωσε ότι το επόμενο έτος θα αυξηθούν όλες οι ενισχύσεις από τον προϋπολογισμό προς τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι .
 Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε ότι οι Σέρβοι Βόρεια και Νότια του ποταμού Ιμπάρ, πρέπει να πεισθούν ότι η Σερβία θα στέκεται σταθερά δίπλα τους. από αυτούς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Σέρβος υπουργός οικονομικών Σίνισα Μάλι δήλωσε ότι η Σερβία είναι μία από τις τρεις χώρες της Ευρώπης με την οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 4,5% κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Από σήμερα τίθεται σε ισχύ το νέο κοινωνικό τιμολόγιο για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα. Το Μονοπρόσωπα νοικοκυριά θα έχουν δωρεάν ρεύμα , εάν έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 14.258 δηνάρια. (130 ευρώ). Οι οικογένειες με δύο ή τρία μέλη εάν έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 20,600 δηνάρια. Το όριο για τετραμελή ή πενταμελή νοικοκυριά είναι 27.000, και για εξαμελή οικογένεια 34.000 δηνάρια. Επίσης όλοι οι πολίτες που λαμβάνουν επίδομα κοινωνικής πρόνοιας δικαιούνται αυτομάτως δωρεάν ρεύμα. Φέτος ο προϋπολογισμός προβλέπει 1,05 δις δηνάρια για το κόστος των δωρεάν κιλοβάτ για τους φτωχούς. 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ .Το Δημοκρατικό Μέτωπο ανακοίνωσε ότι δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τις υπογραφές 27 βουλευτών της αντιπολίτευσης που απαιτούνται για να προγραμματιστεί έκτακτη σύνοδος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου για την παρουσία στο Κνιν κατά τον εορτασμό της «Θύελλας» του Μαυροβούνιου στρατιωτικού ακολούθου. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ κατήγγειλε ότι υπάρχει σχέδιο της αντιπολίτευσης για να εκδηλωθούν επεισόδια στις 6 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν από τις γενικές εκλογές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ώστε να ακυρωθούν οι εκλογές, και τόνισε ότι οι προσεχείς γενικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν με δίκαιους όρους, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψει να προκληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να ακυρωθούν οι εκλογές. 

ΜΠΙΧΑΤΣ . Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών του καντονίου Σάνα-Ούνα , 1,241 μετανάστες αφίχθηκαν στο καντόνι τις προηγούμενες δέκα ημέρες και υπάρχουν αυτή τη στιγμή 5. 502 μετανάστες. Οι κάτοικοι με την υποστήριξη του Δήμαρχου οργανώνουν συλλαλητήριο στις 13 Αυγούστου. Ο Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών , (SNSD), Νίκολα Σπίριτς, δήλωσε ότι η μεταναστευτική κρίση έχει ξέφυγαν από κάθε έλεγχο και οι αρχές σε κρατικό επίπεδο αδυνατούν να αντιληφθούν την έκταση, του προβλήματος που οδηγεί σε μια γενικευμένη αναρχία. Ο Υπουργός ασφαλείας Ντράγκαν Μέτκιτς συναντήθηκε στο Σαράγιεβο με το διευθυντή της USAID Πήτερ Ντάφυ και συζήτησαν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, και ιδίως στην καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου