Αυγούστου 13, 2018

Το «λαϊκό Χάπενιγκ» του Γιοχάνις στο Βουκουρέστι

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το «λαϊκό Χάπενιγκ» του Γιοχάνις, άρχισε την Παρασκευή και είχε «φόλοου-απ» το Σάββατο, αλλά χθες Κυριακή, ο «λαός», είχε Κυριακή Αργία.
Ο Πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), Λίβιου Ντραγκνέα , δήλωσε το πρωί τηε παρασκευής στη Ρουμανική τηλεόραση ότι ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις θα κάνει ότι μπορεί για να ρίξει την κυβέρνηση, το φθινόπωρο, ακόμη και με τη βία» , έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τους μισθούς και τις συντάξεις. «Είμαι πεπεισμένος ότι ο Γιοχάνις ξέρει , ότι κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε και αυτό που θέλουν οι Ρουμάνοι . Κατά τη γνώμη μου αυτός είναι ικανός για οτιδήποτε εναντίον αυτής της κυβέρνησης, εναντίον του συνασπισμού, και θα κάνει το φθινόπωρο, ότι μπορεί για να ανατραπεί η κυβέρνηση, και να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τις συντάξεις», είπε ο Ντραγκνέα και υπενθύμισε την δήλωση του Πρόεδρου του PNL, Λουδοβίκου Όρμπαν, ο οποίος είπε ότι εάν οι Φιλελεύθεροι έρθουν στην εξουσία θα εμποδίζουν την εφαρμογή του νόμου για τους μισθούς. «Ο Γιοχάνις δεν θέλει οι Ρουμάνοι να έχουν υψηλότερα εισοδήματα, και να απολαμβάνουν τον εθνικό πλούτο» είπε ο Ντραγκνέα.
 Η «μαζική» αντικυβερνητική διαδήλωση στο Βουκουρέστι άρχισε με 200 επαγγελματίες που έγιναν 1500 και επιτέθηκαν στην αστυνομία, που ήταν μπροστά στο κυβερνητικό κτήριο.
Οι 1500 , στην πλατεία της Νίκης, κατά τις 10 το βράδυ είχαν γίνει  40 χιλιάδες, που κρατούσαν πανό που έγραφαν , «PSD, κόκκινη πανούκλα», «Κάτω η διαφθορά», «Όχι άλλοι εγκληματίες σε δημόσιες θέσεις»,  και φορούσαν T-shirts ή κονκάρδες με το «#noCriminals», ενώ  φώναζαν «Παραίτηση», «Εγκληματίες», «πρόωρες εκλογές».
Η αντιπολίτευση τους  40.000 τους μέτρησε σε 100.000.
Μαζί τους και οργανωμένοι χούλιγκανς του ποδοσφαίρου που επιτέθηκαν στην αστυνομία, που απάντησε με δακρυγόνα.
Οι χούλιγκανς αφόπλισαν και δυο αστυνομικούς από τους οποίους πήραν τα όπλα. Μετά τις συγκρούσεις με τους αστυνομικούς υπήρξαν 247 τραυματίες. Σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, 70 μεταφέρθηκαν  στο νοσοκομείο, 11 από τους οποίους ήταν αστυνομικοί.. Συνελήφθησαν περίπου 30. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε 452τραυματίες.
 Διαδηλώσεις έγιναν και στο Κλουζ, στο Ιάσιο, 3000 στο Σίμπιου, 2.000 στο Μπρασόβ , 2.500 στην Τιμισοάρα, 1.500 στην Κονστάντα, 800 και 200 στην Κραϊόβα. Ο ηθικός υποστηρικτής  των εκδηλώσεων ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις αντέδρασε με ανάρτηση στο Facebook, καταδικάζοντας τη «βάναυση παρέμβαση» της αστυνομίας που ,«ήταν δυσανάλογη σε σύγκριση με τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας του λαού στην πλατεία Βικτωρίας».
 «Η προσπάθεια να καταπίεσης της βούλησης και της αντίδραση των πολιτών μέσα από μια βίαιη επιβολή του νόμου είναι καταδικαστέα.Το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να εξηγήσει επειγόντως τον τρόπο που αντιμετώπισε τις αποψινές εκδηλώσεις» έγραψε
ο Γιοχάνις.
Ο  ειρηνικός «λαός»  του Γιοχάνις, έριξε μολότοφ και κομμάτια από το πεζοδρόμιο και άλλα πράγματα στους αστυνομικούς και έβαλαν φωτιές παραμετρικά στην πλατεία.
Το Σάββατο έγιναν νέες μικρότερες διαδηλώσεις κατά της κρατικής βίας  και η στρατιωτική δικαιοσύνη, που επηρεάζεται  από τον πρόεδρο, άρχισε προκαταρτική εξέταση, παρόλο που οι αστυνομικοί δεν είναι στρατιωτικοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου