Αυγούστου 13, 2018

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο καθηγητής Σρέτο Νόγκο ο οποίος ηγείται της πρωτοβουλίας πολιτών που διεκδικούν αποζημιώσεις για τις βλάβες που υπέστησαν από το «απεμπλουτισμένο ουρανίο» με το οποίο τους βομβάρδισε το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι οι πρώτες αγωγές θα κατατεθούν τον Οκτώβριο, στην Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αποφασίσαμε να καταθέσουμε τις αγωγές ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων των χωρών αυτών, επειδή θεωρούμε ότι οι πολίτες μας έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών», είπε και τόνισε ότι την πρωτοβουλία βοηθούν δικηγορικά γραφεία από τις χώρες αυτές. Ο καθηγητής είπε ακόμα ότι ετοιμάζεται η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής περίπου εκατό θύματα ή συγγενείς θυμάτων εμφανίστηκαν από την Βράνιε, τη Νις, το Μπουγιάνοβατς το Πρέσεβο και τη Σουρντουλίτσα. Ο καθηγητής Σρέτο Νόγκο κάλεσε για μια ακόμα φορά τις οικογένειες των θυμάτων από το Πάντσεβο με ιατρική τεκμηρίωση για κακοήθη νοσήματα, να εμφανιστούν στην Επιτροπή, τονίζοντας ότι τα θύματα δεν θα αντιμετωπίσουν τα δικαστικά έξοδα. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς στο ξενοδοχείο «Μόσχα» όπου διέμενε η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα την οποία φιλοξένησε στο Φεστιβάλ της Γκούτσα, δήλωσε χθες, ότι υπάρχει αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ γα το Κοσσυφοπέδιο που πλέον δεν ακολουθεί τον «αυτόματο πιλότο», και δεν προτιμούν ούτε προτείνουν μια λύση, και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο απευθείας διάλογος Πρίστινας και Βελιγραδίου να αποφέρει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση». Ο Ντάτσιτς είπε ότι η Σερβία δεν μπορεί ποτέ να αναγνωρίσει την μονομερή διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Πρίστινας, ότι η Ρωσία είναι ο στρατηγικό εταίρος της Σερβίας. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας ότι οι 4 Δήμοι του Βόριου Κοσσυφοπέδιου πρέπει να ενσωματωθούν στην Σερβία, είπε ότι «χαίρεται» που και «άλλοι πολιτικοί συμφωνούν τώρα με αυτό που ο ίδιος λέγει εδώ και δέκα χρόνια». Η παριστάμενη κ. Ζαχάροβα που έκανε σωρεία δηλώσεων για το Κόσσοβο καθώς οι αντιπολιτευόμενοι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να βρουν «σημεία απόκλισης» με την σερβική κυβέρνηση όταν ρωτήθηκε για τις αγωγές των θυμάτων των νατοϊκών βομβαρδισμών με απεμπλουτισμένο ουράνιο είπε ότι «αυτό έπρεπε να γίνει εδώ και πολύ καιρό», και τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν δώσει αποζημιώσεις σε στρατιώτες του ΝΑΤΟ που ανέπτυξαν καρκίνο μετά την παρουσία τους σε βομβαρδισμένες περιοχές, και τόνισε: «Πόσο μάλλον τα θύματα των βομβαρδισμών» . ΓΚΟΡΑΖΝΤΕΒΑΤΣ. Η πόλη Γκοράζντεβατς θα τιμήσει σήμερα την 15η επέτειο της της στυγερής δολοφονίας από Αλβανούς «εξτρεμιστές» στις 13 Αυγούστου 2003, δύο αγοριών Σέρβων που κολυμπούσαν στον ποταμό Μπίστριτσα σκοτώθηκαν και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων από τους συνομηλίκους τους. Μετά το μνημόσυνο που θα γίνει κατάθεση στέφανων στο Κοιμητήριο.
Ο επικεφαλής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς δήλωσε ότι η 15η επέτειος της τερατώδους τρομοκρατικής ενέργειας των Αλβανών είναι στίγμα για τη διεθνή κοινότητα, που υποσχέθηκε τη δημιουργία του κράτους δικαίου στο μεταπολεμικό Κόσσοβο, διότι για 15 χρόνια δεν έχει συλληφθεί κανείς και δεν έχει καταδικαστεί κανείς, για αυτό το έγκλημα. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας Ιγκόρ Σίμιτς δήλωσε ότι το κόμμα του έχει αμέριστη εμπιστοσύνη στη διαπραγματευτική ομάδα του Βελιγραδίου και ότι οι Σέρβοι βρίσκουν την ιδέα της διαίρεσης του Κοσσυφοπεδίου αποδεκτή εάν μπορεί να τους εγγυηθεί μεγαλύτερη ελευθερία και δικαιώματα από ό, τι έχουν τώρα. 

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΚΑΜΕΝΙΤΣΑ. Ο δήμαρχος της Κόσοβσκα Καμένιτσα Σλάτζαν Γιορντάνοβιτς δήλωσε ότι οι Αρχές της Πρίστινα αυξάνουν την πίεση στους εναπομείναντες Σέρβους στην περιοχή του Πομοραβλίγιε του Κοσσυφοπεδίου, μη καταβάλλοντας στους δικαιούχους τα κοινωνικά επιδομάτα. 

ΚΟΣΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ . Η αστυνομία του Κοσσυφοπέδιου δεν επέτρεψε στην συντονίστρια της Κοινότητας των σερβικών δήμων Βίνκα Ραντοσάβλιεβιτς, να διέλθει από τη διοικητική διάβαση της Γιαρίνιε για να πάει στη Ράσκα όπου έπρεπε να συναντηθεί με εκτοπισμένους από το Κοσσυφοπέδιο Σέρβους. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς καταδίκασε την έκκληση των ηγετών αντιπολίτευσης , Ντράγκαν Ντίλας, Μπόσκο Ομπράντοβιτς και Βουκ Γέρεμιτς για εξέγερση του λαού, λέγοντας ότι καλούν σε πραξικόπημα και αιματοχυσία που δεν θα ωφελήσει κανέναν αλλά μόνο θα βλάψει τη Σερβία. 

ΖΑΤΣ. Άγνωστοι πυροβόλησαν την Κυριακή το σπίτι της σερβικής οικογένειας Κομάτοβιτς στο χωριό Ζατς κοντά στο Ίστοκ στο Κόσσοβο και το Μετόχια. Οι σφαίρες καρφώθηκαν στους τοίχους και δεν υπήρξαν θύματα. Η οικογένεια Κομάτοβιτς επέτρεψε πρόσφατα στο χωριό. 

ΜΠΑΡ. Ξαφνική καταιγίδα χτύπησε τις ακτές και το λιμενικό και οι διασώστες έβγαλαν από το νερό 13 κολυμβητές που δεν πνίγηκαν και μάζεψαν 7 βάρκες που είχαν παρασυρθεί. 

ΚΟΤΟΡ . Η μέση θερμοκρασία της Αδριατικής θάλασσας ανεβαίνει κάθε χρόνο κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας του Κότορ. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Άρχισε πανηγυρικά τα οκταήμερο 24ο Διεθνές Κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σαράγιεβο. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων Ντράγκαν Λούκατς δήλωσε ότι οι αρχές στο Σεράγεβο αγνοούν τα πάντα σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση και επιμένουν να λένε ότι δεν υπάρχει κρίση ή ότι το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο, και τόνισε δεν αντιλαμβάνεται γιατί το κάνουν αυτό αφού η κρίση είναι προφανής. Η μουσουλμανική «Dnevni Avaz» του Σεράγιεβο, έγραψε χθες ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, δεν εχει κανένα σχέδιο για την αναδυόμενη κρίση, και σιγά-σιγά μετατρέπεται σε «κέντρο φύλαξης μεταναστών».

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Αντιπρόεδρος του SNSD Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς είπε ότι το κόμμα της θα επιτύχει μια σαρωτική νίκη στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και ότι κάθε νίκη του των SNSD είναι μια νίκη της Δημοκρατίας Σρπσκα. Είπε ακόμα ότι οι σχέσεις στο συνασπισμό μεταξύ του SNSD, του DNS και των Σοσιαλιστών είναι εξαιρετικές. ». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου δικαστικού και εισαγγελικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μίλαν Τεγκέλτια δήλωσε ότι ορισμένοι δικαστικές έλαβαν απειλητικά μηνύματα από ορισμένους ριζοσπάστες ισλαμιστές. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ κάλεσε τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων να προσέλθουν σήμερα σε διαβούλευση πριν από την ειδική συνεδρία της Εθνοσυνέλευσης για την έκθεση του 2004 για γεγονότα που συνέβησαν γύρω από τη Σρεμπρένιτσα μεταξύ 10 Ιουλίου και 19 Ιουλίου 1995, αλλά οι ηγέτες της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόσκληση. 

ΤΡΕΜΠΙΝΙΕ. Η Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλιστών Δημοκρατών «SNSD» αναμένει σαρωτική νίκη στην περιφέρεια και καλύτερα αποτελέσματα από ό, τι είχαν στις εκλογές του 2016,είπε ο Γραμματέας του Κόμματος Λούκα Πέτροβιτς.

 ΤΙΡΑΝΑ. Τέσσερεις ισχυροί σεισμοί έπληξαν χθες την Αλβανία μέσα σε πέντε ώρες. Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί και στη Ρεπούμπλικα της Βόρειας , και στο Μαυροβούνιο, και στη Βοσνία. Το αλβανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ένα σεισμό 5.4 ρίχτερ 120 χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων . Το Ινστιτούτο Γεωλογικών Επιστημών ανακοίνωσε ότι ένας άλλος σεισμός 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:38 μ.μ. περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων, 
με εστιακό βάθος 24 χιλιομέτρων κοντά στην πόλη Μπουλκίζ. Από το σεισμό έπαθαν ζημιές 67 σπίτια. Άλλος σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε, επίκεντρο 55 χιλιόμετρα βόρεια από τα Τίρανα και 32 χιλιόμετρα ανατολικά της Λέτσε και 5 χιλιόμετρα Βορειανατολικά από την πόλη Κούρμπνες όπου είχε γίνει ανάλογος σεισμός τον Απρίλιο του 2017.Ισχυρή δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή και στην Ντέμπα. Ακλούθησαν 15 μετασεισμοί άνω των 3 ρίχτερ. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Από τους χθεσινούς σεισμούς η τηλεόραση των Τιράνων ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 200 σπίτια καταστράφηκαν και ότι θύματα δεν έχουν αναφερθεί. Από 9 Ιουλίου έως χθες 960 σεισμοί  έχουν καταγραφεί στην Αλβανία. 

ΣΟΦΙΑ. Βούλγαροι τελωνειακοί υπάλληλοι βρήκαν και κατέσχεσαν περισσότερα από 10 κιλά οπίου, η αξία των οποίων εκτιμάται σε 310.000 ευρώ, σε αυτοκίνητο που ερχόταν από την Τουρκία και το οδηγούσε βρετανός υπήκοος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου