Αυγούστου 27, 2018

Το Κοσσυφοπέδιο και η συνολικη λύση

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πέρασε το Σαββατοκύριακο στο Οικονομικό Συμπόσιο της Αυστρίας στο Άλπμπαχ. Στην ομιλία του προς τους Συνέδρους κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιτρέψει στους Σέρβους και τους Αλβανούς να προσπαθήσουν να λύσουν οι ίδιοι τις διαφορές τους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα που «είναι απαραίτητη για το σύνολο των Βαλκανίων». 
Ο Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι οι διαφορές απόψεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας είναι τεράστιες ακόμα και ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου. 
Ο Πρόεδρος της Σερβίας πάντως, δήλωσε στο Άλμπαχ ότι «η δουλειά του είναι να προστατεύσει τους Σέρβους, τη Σερβία και τη Σερβική Δημοκρατία».

 Η Υπάτη , (Φεντερίκα), ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες στις 7 Σεπτεμβρίου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, στο πλαίσιο διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, στον οποίο διαμεσολαβεί. Στην Πρίστινα, ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας Ιγκόρ Σίμιτς, δήλωσε ότι Σέρβοι στο Κόσσοβο και το Μετόχι περιμένουν στις 9 Σεπτεμβρίου, τον Πρόεδρο της Σερβίας , και «θέλουν να τον ακούσουν να λέει ότι θα αγωνιστεί γι 'αυτούς και για μια συμβιβαστική λύση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου και ολόκληρης της Σερβίας». Ο Σίμιτς, υπογράμμισε ότι, «οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι αναμένουν μια βιώσιμη ρεαλιστική λύση που θα είναι μόνιμη και θα τους δώσει περισσότερα δικαιώματα, καλύτερη ζωή και καλύτερες οικονομικές συνθήκες για να παραμένουν και να επιβιώσουν στον τόπο τους». 

Το Βελιγράδι «καλοδέχτηκε» τη νέα αμερικανή πολιτική για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι που την περιέγραψε στο Κίεβο ο Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ Τζων Μπόλτον, με την δήλωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν αυτονόητο ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια συμφωνία χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
 Ο Μπόλτον, είπε στο Κίεβο ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να παρέμβουν στη διαφορά μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας», επαναλαμβάνοντας ότι , «εάν το Βελιγράδι και η Πρίστινα καταλήξουν σε συμφωνία, με την οποία και οι δύο πλευρές θα είναι ικανοποιημένες, τότε θα έχουν υποστήριξη από την Ουάσιγκτον», και τονίζοντας ότι, «η σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι μεγάλης σημασίας». Ο υπουργός άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν χαιρέτισε τη δήλωση λέγοντας ότι οποιαδήποτε λύση και να επιβληθεί από τους έξω, αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει συγκρούσεις, πολέμους και διχόνοιες.
 «Αν συμφωνήσουμε και η διεθνής κοινότητα το υποστηρίξει αυτό θα ήταν μια βιώσιμη λύση που θα οδηγήσει σε σταθερότητα στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός. Η δήλωση του Μπόλτον σχολιάστηκε θετικά από το κυβερνών Κόμμα των Προοδευτικών λέγοντας ότι « για πρώτη φορά οι ΗΠΑ θεωρούν τη Σερβία ως ίση στο διάλογο με την Πρίστινα», ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος» και ότι «η αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ ανοίγει τις δυνατότητες για μια συμφωνία». 
Η δήλωση Μπόλτον , ακύρωσε πάντως την ρητορική των Ευρωπαίων για νομικά δεσμευτική συμφωνία. 

Ο Βρετανός πρεσβευτής Σερβία, Ντένις Κήφι, (που έχει μείνει στο παρελθόν), είπε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι μια συζήτηση σχετικά με την πιθανή διχοτόμηση ή την αλλαγή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου, ή την ανταλλαγή εδαφών πρέπει να λάβει υπόψη της όλα τα θέματα, τους κινδύνους από το άνοιγμα αυτών των θεμάτων». 
Ο Σλοβένος πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο Βόλφγκανγκ Πέτριτς είπε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια λύση στο Κοσσυφοπέδιο, που θα πρέπει να προέρχονται από το Βελιγράδι και Πρίστινα. «Νομίζω ότι μια μικρή διόρθωση των συνόρων είναι απαραίτητη, με παρόμοιο τρόπο όπως επιλύθηκε το πρόβλημα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου. Υπάρχει μια νέα δυναμική και πρέπει να εξετάσουμε την πιθανή λύση. Αισθάνομαι ότι τώρα είναι μια ιστορική ευκαιρία. 
Αν και η λύση δεν είναι ιδανική, θα πρέπει να εξετάσουμε καλά και να δούμε πώς θα φαίνεται στην πράξη. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τόσο για τη Σερβία όσο και το Κοσσυφοπέδιο», σημείωσε ο Πέτριτς. Το άλλο συστατικό μια συνολικής λύσης είναι η Σέρβικη Δημοκρατία. Την Τετάρτη, (29 Αυγούστου), θα πραγματοποιηθεί στην Τρέμπινιε κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Σέρβικης Δημοκρατίας Σέρπσκα και της Σερβίας, ενώ ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτ δήλωσε ότι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Ερικ Τζώρτζ Νελσον , θα μπορούσε να φέρει ένα νέο κλίμα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Μπάνια Λούκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου