Αυγούστου 08, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Δημοσιεύτηκε η πρώτη έρευνα της Κοινής Γνώμης που έγινε τηλεφωνικά από τις 24 Ιουλίου ως την 1η Αυγούστου με το κολοσσιαίο δείγμα των 26000 από τον Ινστιτούτο МЦМС. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 66,4% θα πάει να ψηφίσει .Το 19.8% απάντησε ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία για μποϊκοτάζ. Το 11,9% δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Το 1.9%. δεν απάντησε. Μόνο το 3.1% απάντησε ότι έχει διαβάσει τη Συμφωνία της Μικρής Πρέσπας , αλλά το 85 % απάντησε ότι γνωρίζει τι προβλέπει. Το 48,3% ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι σαφές και κατανοητό, ενώ το 44,8% απέρριψε το ερώτημα όπως κάνει και το VMRO-DPMNE. Από τους 26.000 το 41,5% θα ψηφίσει ΝΑΙ, και το 35,1% όχι.
 Οι άλλοι «το σκέπτονται». Η ανάλυση σύμφωνα με την εθνικότητα έδειξε ότι το 45,2% των «Μακεδόνων» θα ψήφιζε υπέρ ενώ στους Αλβανούς την υποστηρίζει το 88%.Μεταξύ των νεων υπέτ της συμφωνίας είναι το 48,2%. Η έρευνα έχει περιθώριο λάθος 3,1%.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την απόλυση του διευθυντή της δημόσιας ασφάλειας Λάζο Βελκόβσκι που πήγε «για βουτιές» στην Ελλάδα με το υπηρεσιακό «Ρέιντζ Ρόβερ». Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μιτσκόσκι σε συνέντευξή του στο «Κανάλι 5» είπε ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι διαπραγματεύεται τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα με την χορήγηση αμνηστίας στα διωκόμενα στελέχη του Κόμματος είναι ένα ψέμα. Το VMRO-DPMNE , ανακοίνωσε ότι «το σκέπτεται» και ότι γίνεται διάλογος στο Κόμμα, και θα ανακοινωθεί η θέση για το μποϋκοτάζ μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου το αργότερο. Η Γενική Εισαγγελία, στο πλαίσιο των καλύτερων παραδόσεων της δικτατορίας του Προλεταριάτου, άσκησε εναντίων όσων γιουχάισαν των Κώτσο στο Κουμάνοβο, δίωξη για «ρητορική μίσους», επειδή η έργω εξύβριση είναι πταίσμα. Το Κράτος δικαίου της Βόρειας, μετά από ειδοποίηση του Κράτους Δικαίου, συνελαβε επτά Αλβανούς ηλικίας μεταξύ 23 και 47 ετών, που είναι ύποπτοι για συμμετοχή στις συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ ως «τζιχαντιστές». Το υπουργείο του Σπασόφσκι ανακοίνωσε ότι , «η επιχείρηση επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι οι θεσμοί έχουν την ικανότητα και την αξιοπιστία να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας και η Μακεδονία είναι σοβαρός εταίρος στο παγκόσμιο αντιτρομοκρατικό συνασπισμό», ανέφερε το υπουργείο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο «προδότης» Βούτσιτς, δήλωσε ότι «είμαστε ακόμη μακριά από τη λύση», και ότι «οι Σέρβοι και οι Αλβανοί χρειάζονται την ειρήνη», ότι «δεν υπάρχει μυστική συμφωνία» και ότι «οι πολίτες θα ενημερωθούν πλήρως», και ότι «ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις αποφάσεις του». Ο Βούτσιτς εξήγησε ότι η λύση είναι απαραίτητο για τη Σερβία για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και να πάψουν οι νέοι άνθρωποι να εγκαταλείπουν τη χώρα». Ο Βούτσιτς δεσμεύτηκε ακόμα ότι οι Σέρβοι δεν θα ανακηρύξουν μονομερώς την Κοινότητα των σερβικών Δήμων στο Κόσσοβο. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι κανείς από το Βελιγράδι δεν είπε ποτέ ότι θα αναγνωριστεί το Κόσσοβο και ότι θα γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών, και τόνισε ότι το κύριο εμπόδιο για στην επίτευξη συμβιβασμού είναι ο μαξιμαλισμός της Πρίστινας. «Κύκλοι» του Πατριαρχείου εξήγησαν στις εφημερίδες ότι ο Πατριάρχης είπε στον Βούτσις , ότι η σερβική εκκλησία είναι αντίθετη και με την αναγνώριση της Ανεξαρτησίας των Αλβανών και με την «Διχοτόμηση», και ότι ο Πατριάρχης απέρριψε την πρόσκληση του Βούτσιτς να κάνουν μαζί δηλώσεις στις κάμερες. Στο πλαίσιο της αρθογραφίας «μνήμης», για την εθνοκάθαρση στην Σερβικη Κράινα, πολλά άρθρα θυμηθήκαν, την Κροατική καταγωγή της πρωθυπουργού Μπρνάμπιτς. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, που δίνει καθημερινά συνεντεύξεις δήλωσε ότι θα καλέσει τον λαό να αποφασίσει με δημοψήφισμα για την «διόρθωση συνόρων» με τη Σερβία, τονίζοντας ότι η πρότασή του δεν αφορά στην ανταλλαγή εδαφών αλλά στην ενσωμάτωση της κοιλάδας του Πρέσεβο με το Κοσσυφοπέδιο. Μισή ώρα μετά τη δήλωση αυτή, ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι, είπε ότι «τα σύνορα αλλάζουν μετά από πόλεμο, προσθέτοντας ότι διαφωνεί με τη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, ή την «προσαρμογή των συνόρων» με τη Σερβία. Ο Υπουργός Εξωτερικών Μπεντζέτ Πατσόλι, δήλωσε ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα ολοκληρωθεί έως το Φεβρουάριο του επόμενου έτους και ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να συμμετάσχει ενεργά στην επίλυση προβλημάτων στην περιοχή. Το Κίνημα Αυτοδιάθεση, ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει μαζικές διαδηλώσεις για να αποτρέψει τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι «να επιβάλει την ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία», και ζήτησε νέες εκλογές για Βουλή και Πρόεδρο. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάγωσε επ 'αόριστον την πληρωμή της δόσης των 38 εκατομμυρίων ευρώ προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λόγω των δαπανών που προκύπτουν από την νομοθεσία για παροχές στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία προς τους βετεράνους του πολέμου. 
Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες δεν θα είναι μόνο 7 εκ. ευρώ όπως προβλέπει η εισηγητική έκθεση, διότι «δεν υπάρχει μητρώο βετεράνων στην Ομοσπονδία και οι πιθανότητες για απάτες και διαφθορά είναι μεγάλες». 
Οι βετεράνοι έχουν τρία βασικά αιτήματα. Ζητούν επίδομα περίπου 167 ευρώ το μήνα για τους ανέργους βετεράνους, καθώς επίδομα δε κάθε πρώην στρατιώτη 1,5 ευρώ για κάθε μήνα που υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Θέλουν, επίσης, τη δημιουργία ενός ενιαίου, μητρώου των βετεράνων στην Ομοσπονδία, προκειμένου να εξαλείψουμε τα άτομα που έχουν δηλώσει ψευδώς ότι είναι βετεράνοι. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Διευθυντής της Αστυνομίας της Σερβικής Δημοκρατίας Ντάρκο Τσούλουμ διέψευσε τα στοιχεία της κυβέρνηση του Σαράγιεβο και δήλωσε ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους στη Σερβική Δημοκρατία συνελήφθησαν 2.031 μετανάστες από 22 χώρες. Οι περισσότεροι , 687 ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μπιελίνα. Στο Ζβόρνικ 378 , στο Τρέμπινιε 252 , στη Μπάνια Λούκα 179 κλπ.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου με αφορμή την ανακοίνωση του Προέδρου του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου, Μόμτσιλο Βουκσάνοβιτς σχετικά με την οργάνωση του εορτασμού των εκατό χρόνων από τη «Συνέλευση της Ποντγκόριτσα» που αποφάσισε την Ένωση με τη Σερβία, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τον εορτασμό. Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης των ελευθέρων συνδικαλιστικών οργανώσεων του Μαυροβουνίου Ντούσκο Ζαρούμπιτσα ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εγκρίνει τις προτάσεις της σχετικά με τις τροποποιήσεις του νόμου περί συντάξεων η Ομοσπονδία των συνδικάτων του Μαυροβουνίου, θα οργανώσει διαμαρτυρίες.

 ΣΟΦΙΑ. Άνθρακες ο θησαυρός. Από τους 19 που συνέλαβε με πολύ θόρυβο η αστυνομία στο Μπουργκάς μόνο 5 τέθηκαν από τους δικαστές σε προσωρινή κράτηση και από τους επτά της Κωνσταντινούπολης κρατείται ο Ντιμίτερ Ζελιάσκοφ. Για τον σοσιαλιστή δημοτικό σύμβουλο Μπέντσο Μπέντσεφ, «που έδινε λεφτά από τα ναρκωτικά στο Κόμμα», δεν προέκυψε τίποτα και τον άφησαν ελεύθερο. Η σημερινή θα κυλήσει με τα ρεπορτάζ για τα εισοδήματα των πολιτικών που ανακοινώθηκαν χθες από τη γραμματεία της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου