Αυγούστου 08, 2018

Ρουμανία: Ο Λίβιου έκοψε τον προϋπολογισμό του Γιοχάνις

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας σε μια κίνηση που «άργησε» αποφάσισε να ενεργοποιήσει το όπλο του «προϋπολογισμού», που σύμφωνα με το σύνταγμα ανήκει 100% στην σφαίρα των αρμοδιοτήτων της.

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της τακτικής αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, μετά το εξάμηνο, περιέκοψε περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ, από την υπηρεσία πληροφοριών, «SRI» που ελέγχεται από τον Γιοχάνις και η οποία πρωταγωνίστησε στην κατασκευή στοιχείων για την Λάουρα και τους εισαγγελείς της και περιέκοψε κατά 19% τις διοικητικές δαπάνες της Προεδρίας. Το ποσό δεν είναι μεγάλο αλλά ο Γιοχάνις άρχισε να φωνάζει ότι δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του. 

Η κυβέρνηση έκοψε και από αλλού. Το μεγαλύτερο ποσό, 26 εκ ευρώ , κόπηκε από το Υπουργείο Έρευνας. Από τους ωφελημένους ήταν το Ρουμανικό πατριαρχείο που έλαβε 15 εκ ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί ο ναός του Σωτήρος που είναι προγραμματισμένο να εγκαινιαστεί το Νοέμβριο, λίγο πριν την εθνική εορτή της Ρουμανίας . 

Η εκπρόσωπος τύπου Προεδρίας Μανταλίνα Ντομπροβολτσι δήλωσεότι η προεδρική διοίκηση ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει τις περικοπές. «διότι η Ρουμανία δεν θα είναι σε θέση να στείλει εκπροσώπους στο εξωτερικό και δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε διεθνές επίπεδο, όπως η φιλοξενία και η διοργάνωση της Συνόδου της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας , και του Φόρουμ των τριών θαλασσών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι 17-18 Σεπτέμβριου. 
Η Ρουμανία δεν θα μπορέσει να αναλάβει και την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε η εκπρόσωπος , της οποίας ο μισθός είναι διοικητική δαπάνη και θα μπορούσε να απολυθεί.

 Ο Γιοχάνις κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι χρησιμοποιεί τον κρατικό προϋπολογισμό ως πολιτικό εργαλείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου