Αυγούστου 08, 2018

Η Ταχίρι θέλει να φθάσει μέχρι τη Νις

Tαχίρι: Εάν αλλάξουν τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, θα ακολουθήσουν η «Μακεδονία» και το Μαυροβούνιο 

H Πρώην υπουργός του Κοσσυφοπεδίου Εντίτα Ταχίρι, η οποία ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσσυφοπεδίου στο διάλογο με τη Σερβία, δήλωσε σε τηλεόραση των Τιράνων ότι είναι εναντίον της ιδέας του Προέδρου Χασίμ Θάτσι περί ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία, αλλά ωστόσο, είπε, ότι «εάν συμβεί αυτό, τα Αλβανικά σύνορα θα φθάσουν στη Νις». 
«Η ανταλλαγή εδαφών ή οποιοδήποτε διχοτόμηση είναι μια επιλογή που πρέπει να απορριφθεί, επειδή θα φέρει πολέμους. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή των συνόρων είτε στο Κόσσοβο είτε τα Βαλκάνια με ειρηνικές μορφές, παρά μόνο με πόλεμο. Το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και αυτό το ζήτημα έχει τελειώσει παρά τις ηγεμονικές αυταπάτες της Σερβίας», είπε η Ταχίρι. Η κυρία Ταχίρι είπε ότι εάν ανοίξει το θέμα για τα σύνορα των Βαλκανίων, τότε , οι Αλβανοί είναι έτοιμοι για να λυθεί το ζήτημα των Αλβανών στην Μακεδονία και το Μαυροβούνιο . 
"Θυμηθείτε ότι όταν  ξεκινήσαμε την υπόθεση της ανεξαρτησίας, αποφασίσαμε και σύμφωνα με αυτούς. Συμφώνησαν και οι Αλβανοί από την κοιλάδα του Πρέσεβο, και από την Μακεδονία και το Μαυροβούνιο. Αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα, που ανήκει σε όλους, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας», είπε η Ταχίρι. 

Η Ταχίρι είπε ότι είναι πλέον καιρός η Σερβία να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και να επιστρέψει σε μια κατάσταση που συμβάλλει στην ειρήνη, όχι να καταλήξει σε ιδέες που εξυπηρετούν την ατζέντα ημερήσια της Ρωσίας, και τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο, έκανε πολλούς συμβιβασμούς, αλλά δεν μπορεί να πάει πιο πέρα από το σχέδιο Αχτισάαρι. 

Η κ. Ταχίρι που θέλει τα σύνορα στην Νις ανησυχεί πάντως σχετικά με τη δημιουργία της Μεγάλης Σερβίας, και τη διαίρεσε της Βοσνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου