Αυγούστου 10, 2018

Επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τη Σερβία. «Το κύριο ζήτημα παραμένει ο διάλογος μεταξύ του κράτους του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Είπα πολλές φορές ότι είναι μια δύσκολη αλλά αναγκαία διαδικασία. Οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας με τη Σερβία είναι ελάχιστες αλλά πρέπει να κάνουμε τη μέγιστη προσπάθεια και να χρησιμοποιήσουμε κάθε ευκαιρία προκειμένου να καταλήξουμε σε μια ιστορική συμφωνία μέσω του διαλόγου υπό την ηγεσία της ΕΕ και των ΗΠΑ», δήλωσε ο Θάτσι, που τόνισε: «Αν αποτύχει ο διάλογος εξαιτίας σφάλματός μας, το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να γίνει μια βόρεια Κύπρος, ή μια Οσετία, ή Ναγκόρνο –Καραμπάχ ή Αμπχαζία». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Θάτσι είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις ανέλαβε στις Βρυξέλλες , αλλά με σεβασμό του Συντάγματος του Κοσσυφοπεδίου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Γερουσία των ΗΠΑ, υπογράμμισε τη δέσμευση της ηγεσίας της Σερβίας για μια συνολική ανάλυση του ζητήματος του Κοσσόβου με ειρηνικά μέσα.

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα μετά τις αντιδράσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων για την απόφαση δικαστή στον Αυλώνα να μην προφυλακίσει ένα άτομο που βρέθηκε για δεύτερη φορά να οπλοφορεί παράνομα αλλά να διατάξει «κατ’οίκον περιορισμό», δήλωσε: 
«Η διαδικασία αξιολόγησης αποκαλύπτει στα μάτια του αλβανικού λαού τον αφάνταστο πλούτο και τις παρανομίες των δικαστών και των εισαγγελέων.
 Η διαδικασία αυτή μπορεί και πρέπει να καθαρίσει τη βρωμιά που καλύπτονται με τη μαύρη τήβεννο». 

ΤΙΡΑΝΑ. Το Δημοκρατικό Κόμμα κατήγγειλε ότι ο Ράμα κάνει περικοπές κονδυλίων για τους φτωχότερους και τους ανέργους, επειδή το έλλειμμα έχει φτάσει τα 75 εκατομμύρια δολάρια λόγω της υστέρησης των φόρων και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το Δημοκρατικό Κόμμα, ο μόνος τρόπος για να ανακάμψει η οικονομία και να επανέλθει σε τροχιά είναι η επιστροφή του ενιαίου φόρου για όλα τα εισοδήματα που θα τονώσει την οικονομία και θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Μετά τα στοιχεία από τη Σερβική Δημοκρατία και το Μπίχατς για τους μετανάστες, η Κρατική υπηρεσία αλλοδαπών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ξανακοίταξε τους φακέλους της και βρήκε ότι από τον Ιανουάριο εχουν καταχωρηθεί 10.317 παράτυποι μετανάστες εκ των οποίων οι 9,524, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο. Μεταξύ αυτών είναι 69 ανήλικα άτομα χωρίς συνοδεία, από τα οποία τα 60 προτίθενται να ζητήσουν άσυλο. Η πλειονότητα των παράτυπων μεταναστών που προέρχονται από το Πακιστάν 3.519. Από τη Συρία είναι 1.648, από το Ιράν 1.258, από το Αφγανιστάν 1.158, και από το Ιράκ – 859.Οι υπόλοιποι προέρχονται από τη Λιβύη, την Αλγερία, την Παλαιστίνη, το Μαρόκο, και την Ινδία. Περίπου το 60% βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με την Κροατία. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι θα συνταχθεί νέα έκθεση για τη Σρεμπρένιτσα, που θα καλύψει τη χρονική περίοδο μεταξύ του 1992 και του 1995 και θα περιλαμβάνουν και τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Μουσουλμάνοι εναντίον των Σέρβων στην σύνταξη της οποίας θα συμμετάσχουν διεθνείς εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με θέματα εγκλημάτων πολέμου, «Η έκθεση για τη Σρεμπρένιτσα δεν πρέπει να επικεντρωθεί σε μία μόνο εβδομάδα. Θα πρέπει να καλύπτει την περίοδο από το 1992 μέχρι το 1995», είπε ο Ντόντικ. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ανεξάρτητη δημοσκόπηση που έγινε στη Σερβική Δημοκρατία στα τέλη Ιουλίου με δείγμα 3,209 ατόμων της Σέρπσκα έδειξε ότι το 40,2% προτίθεται να ψηφίσει για τη Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών(SNSD), ενώ το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα, (SDS) υποστηρίζει το 20.3% . Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση ο Ντόντικ είπε ότι ο μόνος τρόπος για την αντιπολίτευση να κάνει κάτι στις επερχόμενες εκλογές είναι να προκαλέσει κρίση για να τα ακυρώσει. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Ένωση των προσφύγων με ειδικές ανάγκες από την Κροατία, που τώρα κατέχουν ιθαγένεια της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα προσφύγουν στο Στρασβούργο με αγωγές ενάντια στην Κροατία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νίκολα Πουζίγκατσα.

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ . Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Μαυροβουνίου (CBCG) η συνολική εισροή κεφαλαίων για των άμεσες ξένες επενδύσεις στο Μαυροβούνιο κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους ήταν 265 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική εκροή συναλλάγματος ήταν 205.1 εκατομμύρια ευρώ. 

ΓΚΟΥΤΣΑ. Ο Σέρβος Υπουργός καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης Νένατν Πόποβιτς, σάλπισε την έναρξη του ανοιχτού Φεστιβάλ, για τρομπετίστες που θα διαρκέσει ως τις 12 Αυγούστου. Επίσημη καλεσμένη του Φεστιβάλ είναι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών. 

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ένωση Ρουμάνων της Διασποράς ανακοίνωσε ότι λόγω της απαγόρευσης δεν θα κάνει στο Βουκουρέστι το σημερινό συλλαλητήριο υπέρ της Λάουρας, το στο οποίο όμως η Δημαρχία έδωσε άδεια. Η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Μαρία Γκραπίνι «προειδοποίησε» τους διαδηλωτές ότι θα πρέπει να έχουν μαζί τους «θεωρημένο» «το πιστοποιητικό βλακείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου