Ο (πατριώτης) αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και αρχηγός του VMRO Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ καταδίκασε τις νέες τηλεοπτικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ σε τηλεόραση των Σκοπίων μετά την επιστροφή του από το Μπλαγκόεβγκραντ, όπου μαζί με το Βούλγαρο ομόλογό του τίμησε την 115η επέτειο της εξέγερσης του Ίλιντεν.
Ο Καρακατσάνοφ
θεώρησε απαράδεκτη τη δήλωση ότι το Ίλιντεν ήταν εξέγερση του Μακεδονικού λαού και κάλεσε την υπουργό εξωτερικών, «να απαντήσει αμέσως στην επίθεση που δέχεται η Βουλγαρία ».
«΅Εχουμε δύο μέτρα και σταθμά . Μιλάμε για μια κοινή γιορτή για κοινές ημερομηνίες της κοινής μας ιστορίας και ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την υπόθεση. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο Ζάεφ στον εορτασμό του Ίλιντεν αποσιωπά τους Βουλγάρους που συμμετείχαν στην εξέγερση», είπε ο Καρακατσάνοφ, που πρόσθεσε ότι η «μπαγαποντιά» είναι συνήθως Βαλκανικό χαρακτηριστικό, και ο Ζάεφ έκανε στροφή 180 μοιρών μετα΄την υπογραφή της Συμφωνίας Φιλίας.
«Ο Ζάεφ δεν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, γιατί η αλήθεια βρίσκεται πάνω από τα μικροπολιτικά παιχνίδια. Αν Ζάεφ πιστεύει πραγματικά σε αυτό που αργότερα είπε - ότι η εξέγερση είναι μακεδονική, του συνιστώ να ξαναδιαβάσει την ιστορία», είπε.
Η συντρόφισσα Κορνέλια Νίνοβα η ηγέτης των μετονομασμένων κομμουνιστών αντέδρασε και αυτή μετά την «εριστική δήλωση Ζάεφ».
«Η φιλία μου με τον κ. Ζάεφ, οι κοινές μας ιδέες και η συνεργασία μεταξύ του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της Μακεδονίας, και το κοινό μέλλον των δύο χωρών μας ως μέρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικά και εμείς στεκόμαστε στο πλευρό τους, αλλά η ιστορική αλήθεια είναι μία και δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε να παρερμηνευθεί. Μπορούμε να κατανοήσουμε την πολύπλοκη πολιτική κατάσταση στην «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το επικείμενο δημοψήφισμα και τις ισορροπίες, αλλά δεν θα πρέπει να επιλυθεί η κρίση σε βάρος της Βουλγαρίας και δεν θα πρέπει να γκρεμίσετε τα
Στην Νίνοβα απάντησε η (πλούσια) Υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχάριεβα που είπε ότι «η κυβέρνηση δε θα πάρει μαθήματα για το πώς να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, από ένα κόμμα το οποίο το 1946 παρέδωσε τα οστά του Γκότσε Ντέλτσεφ στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο και οι οποίοι ανάγκασαν τους δικούς τους πολίτες να προσδιορίζονται ως Μακεδόνες».
Η κ. Ζαχάριεβα έδωσε γεωγραφική ερμηνεία στις φιλικές δηλώσεις Ζάεφ . « Η εξέγερση του Ίλιντεν μπορεί να θεωρηθεί γεωγραφικά ως «μακεδονική» και ως «θρακική», αλλά ιστορικά είναι βουλγαρική», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου