Αυγούστου 11, 2018

Ρουμανία. Το λαϊκό Χάπενιγκ του Γιοχάνις

Ξεκίνησαν 1500 το απόγευμα, και κατά τις 10 το βράδυ είχαν μαζευτεί στην πλατεία της Νίκης 40 χιλιάδες, που κρατούσαν πάνω που έγραφαν , «PSD, κόκκινη πανούκλα», , «Κάτω η διαφθορά», «Όχι άλλοι εγκληματίες σε δημόσιες θέσεις», φορούσαν T-shirts ή κονκάρδες με το «#noCriminals», και φώναζαν «Παραίτηση», «Εγκληματίες», «πρόωρες εκλογές». 
Η αντιπολίτευση τους μέτρησε σε 100.000. 
Μαζί τους και οργανωμένοι χούλιγκανς του ποδοσφαίρου που επιτέθηκαν στην αστυνομία, που απάντησε με δακρυγόνα. 
Οι χούλιγκανς αφόπλισαν και δυο αστυνομικούς από τους οποίους πήραν τα όπλα. Μετά τις συγκρούσεις με τους αστυνομικούς υπήρξαν 247 τραυματίες. 
16 από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι τέσσερις από αυτούς ήταν αστυνομικοί. Διαδηλώσεις έγιναν και στο Κλουζ, στο Ιάσιο, 3000 στο Σίμπιου, 2.000 στο Μπρασόβ , 2.500 στην Τιμισοάρα, 1.500 στην Κονστάντα, 800 και 200 στην Κραϊόβα.Ο ηθικός αυτουργός των επεισοδίων ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις αντέδρασε με ανάρτηση στο Facebook, καταδικάζοντας τη «βάναυση παρέμβαση» της αστυνομίας που . «ήταν δυσανάλογη σε σύγκριση με τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας του λαού στην πλατεία Βικτωρίας ».
 «Η προσπάθεια να καταπίεσης της βούλησης και της αντίδραση των πολιτών μέσα από μια βίαιη επιβολή του νόμου είναι καταδικαστέα.
 Το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να εξηγήσει επειγόντως τον τρόπο που αντιμετώπισε τις αποψινές εκδηλώσεις» έγραψε ο Γιοχάνις. 
Ο "λαός"  του Γιοχάνις έριξε μολότοφ και κομμάτια από το πεζοδρόμιο και άλλα πράγματα στους αστυνομικούς και έβαλαν φωτιές παραμετρικά στην πλατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου