Αυγούστου 11, 2018

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διόρισε τον Βέραν Μάτιτς ως ειδικό εκπρόσωπό του για την επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων Σέρβων στην Κροατία. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Σέρβος υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν θα συναντηθεί στη Μόσχα με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοιγκού και στη συνέχεια θα πάει στο Μινσκ για να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας της Λευκορωσίας Αντρέι Ράβκοφ. Ο κ. Βούλιν  συναντήθηκε με τον πρέσβη της Κίνας στη Σερβία, Λι Μανγκτσάνγκ, και τον  ευχαρίστησε για την  θέση της Κίνας και την υποστήριξη προς τη Σερβία στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. όσον αφορά το ζήτημα του Κοσσυφοπέδιου και του  Μετόχιου.
 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα που είναι η επίσημη προσκεκλημένη στο φεστιβάλ της Γκούτσα είπε ότι και η Σερβία και η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίζουν τις ψεύτικες ειδήσεις ιδίως λόγω του προβλήματος με το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. 

ΒΡΥΞΑΛΛΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε η Πρίστινας και το Βελιγράδι , να καταλήξουν σε συμφωνία για μια μόνιμη λύση για το Κοσσυφοπέδιο, η οποία θα πρέπει να είναι εφικτή, βιώσιμη, ρεαλιστική και σε σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάρλος Μάρτιν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα απέχουν «μίλια μακριά» από μια συμφωνία, ότι  δεν θα υπάρξει συμφωνία  που θα είναι επιζήμια για τους Σέρβους και ότι για να επιτευχθεί συμφωνία, οι Σέρβοι θα πρέπει να πάρουν περισσότερο από ό, τι έχουν τώρα.

Ο κ. Τζούριτς είπε ότι αν υπάρξει συμφωνία με την Πρίστινα, το Βελιγράδι θα  κρατήσει «αυτό που έχει σήμερα», και «θα αγωνιστεί για να κερδίσει περισσότερα».

«Η Σερβία από μια τέτοια συμφωνία μπορεί να έχει μόνο περισσότερο έδαφος, θεσμική προστασία των δικαιωμάτων του σερβικού λαού στο Κόσσοβο και το Μετόχι, και της Σέρβικης Ορθόδοξης Εκκλησίας , και φυσικά οικονομική στήριξη των Σέρβων για να επιβιώσουν». Ο Τζούριτς τόνισε ότι «διάφορα πολιτικά κέντρα» προσπαθούν με διάφορους τρόπους να φοβίσουν τους Σέρβους στο Κόσσοβο και τα Μετόχι, και ιδιαίτερα  τους Σέρβους που ζουν νότια του ποταμού Ιμπάρ».
 
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι ο μουσουλμάνος συμπρόεδρος της προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, πρέπει να αντιληφθεί ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη, δεν μπορεί να είναι ένα συγκεντρωτικό κράτος, και του ζήτησε να σέβεται τη Σερβική Δημοκρατία και τα δικαιώματα των Κροατών. Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Νέναντ Κετσμάνοβιτς δήλωσε ότι ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, κρύβει το γεγονός ότι η αμυντική βιομηχανία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ως επί το πλείστον βρίσκεται στην FBiH, και οπλίζει μόνο τους μουσουλμάνους , και ότι «γείτονες είναι οι στόχοι ». 



 ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΚΑΜΕΝΙΤΣΑ. Ο δήμαρχος της Κόσοβσκα Καμένιτσα Σλάτζαν Γιορντάνοβιτς δήλωσε ότι οι Αρχές της Πρίστινα αυξάνουν την πίεση στους εναπομείναντες Σέρβους στην περιοχή του Πομοραβλίγιε του Κοσσυφοπεδίου, μη καταβάλλοντας στους δικαιούχους τα κοινωνικά επιδομάτα. 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ .Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς θα επισκεφτεί τη Γερμανία την επόμενη Παρασκευή μετά από πρόσκληση της Καγκελαρίου Μέρκελ.

 ΜΟΣΧΑ . Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφτεί τη Μπάνια Λούκα στις 17 Σεπτεμβρίου μετά από πρόσκληση του Προέδρου Μίλοραντ Ντόντικ. Ο Αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικης Δημοκρατίας Νέναντ Στέβαντιτς  δήλωσε  ότι η επίσκεψη Λαβρόφ  θα έχει τεράστια σημασία  για την ενίσχυση της θέσης αλλά  και την ασφάλεια  της Ρεπούμπλικα Σρπσκα.
ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς, πέρυσι δαπάνησε 299 857 μετατρέψιμα Μάρκα (KM) για ταξίδια, εκ των οποίων το ποσό των 294 146 για τα ταξίδια στο εξωτερικό.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Επιτροπή για Σρεμπρένιτσα που συστάθηκε το 2004 εργάστηκε κάτω από εντονότατες πίεσεις από τον Ύπατο Εκπρόσωπο και υπέγραψε προκαθορισμένα αποτελέσματα, αναφέρει η έκθεση σχετικά με το έργο της Επιτροπής που υποβλήθηκε στην Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο καθηγητής Αλεξάνταρ Βράνιες από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Μπάνια Λούκα δήλωσε ότι διαπίστωσε πως ο υποψήφιος της Συμμαχίας για την Αλλαγή για Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Βούκοτα Γκοβεντάριτσα, «επιδεικνύει μια ανησυχητική άγνοια της συνταγματικής δομής της Σερβικής Δημοκρατίας».

 ΤΊΡΑΝΑ .Από τις 4 Ιουλίου μέχρι χθες, καταγράφηκαν 930 σεισμοί. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ειδική πίστωση 6 εκατομμυρίων ευρώ ως ενίσχυση στη Βοσνίια Εζεγοβίνη για  τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου