Αυγούστου 14, 2018

Επί τροχάδην

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Από το πρωί της Δευτέρας, τουλάχιστον 33 άνθρωποι που «τραυματίστηκαν» από τα δακρυγόνα και τους εκτοξευτήρες νερού προσήλθαν και κατέθεσαν μηνυτήριες αναφορές προς του Στρατιωτικούς εισαγγελείς. Οι οργανώσεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ζητούν από το Κόμμα να οργανώσει νέα «λαοσύναξη» για να «βουλιάξει» το Βουκουρέστι. Ο Πρόεδρος Γιοχάνις με νέες δηλώσεις του ζήτησε παραιτήσεις και ανάληψη των ευθυνών από την κυβέρνηση για τη «Βία». Ορισμένες ΜΚΟ υπέβαλαν μηνυση κατά της υπουργού εσωτερικών Κάρμεν Νταν. Οι Φιλελευθεροι ζήτησαν εκτακτη Σύνοδο της Βουλής στις 20 Απριλίου για να συζητήσουν τη «Βία». Στα εσωτερικά της Ρουμανίας ,ενεπλάκη και το Κράτος Δικαίου των Βρυξελλών. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει τη βία στο Βουκουρέστι, και ζητεί την προστασία των δημοσιογράφων». 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς, μετά τη συνάντηση του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι προτεραιότητες της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης είναι η πορεία προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η οικονομική σταθερότητα, η οικοδομήσιμη Κράτους Δικαίου και η ασφάλεια. Πίσω στο Σεράγεβο, ο επικεφαλής του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων Μίλος Σολάγια ζήτησε να ανακοινωθεί ποιος ετοίμασε και ενέκρινε την πλατφόρμα για τις συνομιλίες του Ζβίζντιτς, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. 
Η Άνγκελα Μέρκελ, επανέλαβε την διαφωνία της Γερμανίας στην μεταβολή των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να υπάρξει αντικειμενική προσέγγιση στα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα και να περιληφθούν στην νέα έκθεση τα δεινά όλων ενώ στην έκθεση του 2004 είχαν εξαιρεθεί τα δεινά των Σέρβων. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νεντέλικο τσουμπίλοβιτς είπε ενόψει της σημερινής έκτακτης Συνόδου ότι θα συγκροτηθεί μια διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που επιστημονικά και αμερόληπτα θα διερευνήσει τα γεγονότα μέσα και γύρω από τη Σρεμπρένιτσα από το 1992 έως το 1995 και θα καταγράψει όλα τα θύματα σε αυτή την περιοχή. Ο αντιπρόεδρος των SNSD Ράντοβαν Βίσκοβιτς είπε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης δεν εμφανίστηκαν στις σε διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο. Ο Μίλαν Ντιούκιτς, από το PDP , δήλωσε ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα συμμετέχουν ενεργά στη σημερινή κοινοβουλευτική συζήτηση την σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής για τη Σρεμπρένιτσα. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο «Βόσνιος» υπουργός Εξωτερικών Ίγκορ Τσρνάντκ ανακοίνωσε ότι ο Λαβρώφ θα επισπευτεί τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και όχι τη Σερβική Δημοκρατία, ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης κανονίζεται από το Υπουργείο του, και ότι θα παραθέσει γεύμα στον Λαβρώφ στο Σεράγεβο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς επανήλθε στο θέμα της οριοθέτησης των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο και είπε είναι απλά είναι μια ιδέα και ότι πιο συγκεκριμένες προτάσεις για μια συμβιβαστική λύση θα παρουσιαστούν το Σεπτέμβριο, αλλά τόνισε ότι η Σερβία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσόβου ούτε να τους δώσει μια θέση στον ΟΗΕ. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Λίστα, Γκόραν Ράκιτς, προειδοποίησε τους Αλβανούς να μην σκέπτονται να περιορίσουν τις αρμοδιότητες των σερβικών δήμων στο Κόσσοβο και το Μετόχι. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός ατόμου στο Κοσσυφοπέδιο από τον πυρετό του Δυτικού Νείλου. 

ΣΟΦΙΑ. Μετά από 10ήμερες έρευνες συνελήφθη ο δημοτικός σύμβουλος του Νεσέμπαρ, Πέικο Γιάνκοβ. Ο Γιάνκοβ κατηγορείται για συμμετοχή στην οργανωμένη εγκληματική σπείρα του Ντιμίταρ Ζελιάσκοβ που δρούσε στην Μαύρη θάλασσα και έκανε εμπόριο ναρκωτικών.

 ΣΟΦΙΑ Περισσότεροι από 4200 μουσουλμάνοι από τις βαλκανικές χώρες σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη Μέκκα για να γίνουν χατζήδες. Οι περισσότεροι προσκυνητές, 1680, θα είναι από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη . Από το Κοσσυφοπέδιο θα είναι 1080 και 672 από τη Ρεπούμπλικα της Βόρειας. 470 από την Αλβανία, 235 από τη Σερβία, και 60 από το Μαυροβούνιο . Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Μουφτείου της Σόφιας, στη Μέκκα θα ταξιδέψουν 277 βούλγαροι μουσουλμάνοι. Οι «χατζήδες» από τη Βουλγαρία αναχώρησαν στις 10 Αυγούστου και θα επιστρέψουν στις 10 Σεπτεμβρίου. Το προσκύνημα θα πραγματοποιηθεί την 21η Αυγούστου, όταν αρχίζει το Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου