Αυγούστου 14, 2018

Ρεπούμπλικα της Βόρειας Και οι δημοσκοπήσεις είναι μέρος της προεκλογικής εκστρατείας

Το «Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών», (IPIS) έκανε έρευνα με δείγμα 1110 ενηλίκων. μεταξύ 6 και 10 Αυγούστου, με ερωτήματα σχετικά με την υποστήριξη προς τα πολιτικά κόμματα, και για το επερχόμενο δημοψήφισμα. Το βασικό συμπέρασμα είναι, ότι αν πάνε να ψηφίσουν ΟΧΙ, οι οπαδοί του Μιτσκότσκι η Συμφωνία της Μικρής Πρέσπας θα περάσει με 66%. 
Αν οι οπαδοί του Μισκόσκι δεν ψηφίσουν, το δημοψήφισμα θα είναι άκυρο. 
Αν ψηφίσουν, το 43% θα γίνει 66%. Για το συμβουλευτικό δημοψήφισμα, το 43,2% απάντησε ότι θα ψηφίζει υπέρ, το 22% ότι θα ψηφίσει ΟΧΙ και το 22,7% απάντησε ότι υποστηρίζει το Μποϋκοτάζ. Το 12,1% δήλωσε αναποφάσιστο. Μεταξύ των Αλβανών το ΝΑΙ , συγκέντρωσε το 80,9%, το ΟΧΙ 10,1% ενω το 7,1% απάντησε δεν ξέρω δεν απαντώ. 
Μεταξύ των «μακεδόνων», Ναι, απάντησε το 32,4% ΟΧΙ το 26,2%, Μποϋκοτάζ το 27,2% και αναποφάσιστοι το 13,6%. Σε ότι αφορά τα Κόμματα, οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζάεφ εξακολουθούν να υποστηρίζονται από το 12,7% των Αλβανών, και για το λόγο αυτό, παραμένουν στο 21% στο σύνολο, αν και μεταξύ των «μακεδόνων», έχουν πτώση 2%. Από 26,1% τον Ιούνιο στο 24,1% τον Αύγουστο. 
Το VMRO-DPMNE έχει μια μικρή άνοδο σε σχέση με τον Ιούνιο, από 24,1% σε 25,6%. Το DUI έχει το 27,2 % των Αλβανών, ο κ. Σέλα το 15%, και η «Μπέσα» το 5,8%. Μεταξύ των Αλβανών το 35% είναι «αδιευκρίνιστοι». Μεταξύ των «μακεδόνων» το 49% . 

Η δημοσκόπηση αυτή διαπίστωσε όπως και η προηγούμενη του MCMS, «τάση ανόδου του VMRO-DPMNE και κάμψη της εμπιστοσύνης προς την СДСМ». Με τα επιμέρους ερωτήματα, οι δημοσκόποι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άνοδος του VMRO-DPMNE οφείλεται στον Μιτσκότσκι. 

Ο Μιτσκότσκι σε εκδήλωση για τα 17 χρόνια της Συμφωνίας της Αχρίδας, είπε ότι αυτή την περίοδο το Κόμμα «αφουγκράζεται» το λαό, και όταν ολοκληρωθούν οι Κομματικές Συνελεύσεις, η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει για την συμμετοχή του Κόμματος στο Δημοψήφισμα. Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE που πιέζεται αφόρητα από την αμερικανική πρεσβεία να εγγυηθεί την «νομιμότητα» του δημοψηφίσματος, άνοιξε μια «μπαλκονόπορτα» επικαλούμενος τη «λαϊκή σοφία». «Υπάρχει ένα γνωμικό που λέει ότι η λάθος απάντηση είναι καλύτερη από το καμία απάντηση» είπε, υποσχόμενος ότι το Κόμμα θα ψηφίσει ΟΧΙ.

 Ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας Έβελιν Φαράγκας, που συμμετείχε στην στρογγυλή τράπεζα για τη Συμφωνία της Αχρίδας είπε ότι «η αποτυχία του δημοψηφίσματος θα είναι μια νίκη για τη Ρωσία».
 Ο Αχμέτι στην ίδια συζήτηση υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια «για να επιτύχει το δημοψήφισμα». Ο αντιπρόεδρος Μπουγιάρ Οσμάνι, υποσχέθηκε ότι η εκστρατεία θα είναι «ενημερωτική» και όχι «προπαγανδιστική».

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ και Αχμέτι συμφώνησαν ότι 17 χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Πλαίσιο της Αχρίδας, η «Μακεδονία», «βγήκε από την απομόνωση και εγκατέλειψε την οδό της βίας», και τώρα , «είναι μπροστά από νέες προκλήσεις», και ότι «ο χρόνος δικαίωσε τις ελπίδες όσων την υπέγραψαν». Ο Ζάεφ, είπε ακόμα ότι «ο δρόμος προς Βρυξέλλες περνάει μέσα από την Αχρίδα», και ότι οι συμφωνίες με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα «είναι η συνέχιση της συμφωνίας πλαίσιο της Αχρίδας».

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Λάζε Βελκόβσκι , ο διευθυντής του γραφείου δημόσιας ασφαλείας, που πήγε για βουτιές με το κρατικό αυτοκίνητο, θα παραμένει στο Υπουργείο Εσωτερικών και μετα την απόλυσή του γιατί πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πιστεύει ότι ο Βελκόβσκι είναι «εξαιρετικά σημαντικός για την υπηρεσία». Μετά τη διακοπή των πτήσεων προς Βαρκελώνη και Λονδίνο από την «Wizz Air» το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ανακοίνωσε χθες το απόγευμα, ότι θα υπάρξουν «νέες και φθηνές πτήσεις προς ελκυστικούς προορισμούς για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας
 το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα», με νέα πρόσκληση «για τη χρηματοδοτική στήριξη των εγχώριων και ξένων αερομεταφορέων». Το VMRO-DPMNE κατήγγειλε ότι η SDSM με την νομοθετική παρέμβαση για τη φοροδιαφυγή θα είναι σε θέση να παρακολουθεί κάθε τραπεζικό λογαριασμό κάθε πολίτη και καταργεί το λεγόμενο «τραπεζικό απόρρητο». Οι Σοσιαλδημοκράτες απάντησαν ότι «Το κόμμα που έκανε υποκλοπές σε βάρος των πολιτών για 10 χρόνια τώρα υποκριτικά μιλά για την προστασία προσωπικών δεδομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου