Αυγούστου 04, 2018

Άλλο ένα σενάριο κρίσης και αποσταθεροποίησης διαψεύστηκε σΆλλο ένα σενάριο κρίσης και αποσταθεροποίησης διαψεύστηκε στο Κόσοσοβοτο Κόσοσοβο

Από νωρίς το πρωί οι Αμερικανοί της ΚΦΟΡ έκαναν «άσκηση» στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και δεν άφηναν κανέναν να πλησιάσει στον υδροηλεκτρικό σταθμό του «Ζούμπιν Πότοκ» κοντά στο χωριό Γκάζιβόντα, το οποίο είχαν στόχο να καταλάβουν οι Αλβανοί για να κόψουν το νερό και το ρεύμα στους Σέρβους. Στις οκτώ ο πρωί, άρχισε ο Σερβικό Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Μετά από δυο ώρες ανακοινώθηκε ότι ο σερβικός στρατός η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες θα εντείνουν την προσοχή τους με στόχο την αποτροπή των επιχειρήσεων ξένων μυστικών υπηρεσιών που διαδίνουν ψεύτικα σενάρια για δήθεν βίαια γεγονότα στο Κόσσοβο και το Μετόχι.

 Ο επικεφαλής του Γραφείου για το Κόσσοβο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς είπε ότι δεν είναι ανακοινώσιμες όλες οι αποφάσεις και ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ανέλυσε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, και στην ευρύτερη περιοχή και ότι ο πρόεδρος ανέθεσε συγκριμένα καθήκοντα. 

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, στην Πρίστινα, προέτρεψε τους πολίτες και τα θεσμικά όργανα στο Κοσσυφοπέδιο να απέχουν από οποιεσδήποτε προκλήσεις και τους κάλεσε να διατηρηθεί η ηρεμία αυτή την πολύ σημαντική περίοδο. «Η Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου έχει δεσμευτεί να επιτύχει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία μέσα από την τελευταία φάση του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. 

«Κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας είναι απαραίτητη η διασφάλιση διαρκούς ειρήνης στα δυτικά Βαλκάνια», είπε και αναφέρθηκε στην ομάδα εργασίας για τον καταστατικό Χάρτη της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων με βάση τις συμφωνίες του 2013 και του 2015 και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου.

 Πάνω κάτω την ίδια ώρα , ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Υπηρεσίας του Κοσσόβου για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, Μπεσίμ Χότι, δήλωσε ότι «η κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο Κόσσοβο είναι σταθερή και ειρηνική». 

Ο Τζούριτς πάντως, είπε ότι, «ενώ όλοι θα έπρεπε να μιλάνε για το γεγονός ότι πέρασαν 1930 ημέρες χωρίς οι Αλβανοί να υλοποιήσουν την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων σήμερα πρέπει να μιλάμε για την ασφάλεια των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, και όχι για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας από την Πρίστινα». Μετά τη συνάντηση με τον Πατριάρχη ο Βούτσιτς είπε ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε έντονη δραστηριοποίηση από διάφορα «σκοτεινά κέντρα εξουσίας», με την από το Βελιγράδι και την Πρίστινα που είχαν προετοιμάσει βίαια επεισόδια. 

Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε αποφάσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ετοιμότητα για την καταπολέμηση όλων των μελλοντικών προκλήσεων. Όταν του ζήτησαν να γίνει πιο σαφής για τα σκοτεινά Κέντρα είπε: «Μιλάμε για διάφορες ξένες υπηρεσίες και οργανισμούς που ασχολούνται με το έργο αυτό», και πρόσθεσε: «Ξένες υπηρεσίες παρεμβαίνουν στην πολιτική μας ζωή και στα μέσα ενημέρωσης». 
Για τη συνάντηση με τον πατριάρχη είπε ότι του μίλησε ειλικρινά, για ό, τι σκέφτεται και για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, και άκουσε από αυτόν ό, τι σκέφτεται η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία για το μέλλον σε σχέση με την ασφάλεια των Σέρβων στο Κόσοβο και το Μετόχι. «Μιλήσαμε για την ανάγκη να ληφθούν όλα τα μέτρα για την επιβίωση του σερβικού λαού, αυτό ήταν το κύριο θέμα. Μιλήσαμε και για τη θέση του σερβικού λαού στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Κροατία, και το Μαυροβούνιο. 
Στην Πρίστινα ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε ότι τα σύνορα με τη Σερβία δεν θα αλλάξουν, και ότι , «ο Πούτιν θα άλλαζε ευχαρίστως τα σύνορα στη Βοσνία και το Κόσσοβο», προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων θα σήμαινε ένα νέο πόλεμο στα Βαλκάνια. «Κανείς δεν πρέπει να παίζει με τα σύνορα» είπε.
Μετά από όλα αυτά, οι δαιμόνιοι Αλβανοί δημοσιογράφοι ανακάλυψαν τον "σκοτεινό κύκλο της Ανωμαλίας" και έγραψαν ότι  "όλα ξεκίνησαν από μια δήλωση στο διαδίκτυο του  εικονιζόμενου Ορθόδοξου ιερέα Σάββα Γιάνιτς, που πριν από λίγες ημέρες έγραψε  ότι « ενδέχεται να υπάρξει βία». στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, αν οι Σέρβοι  διακηρύξουν την αυτονομία τους στις 5 Αυγούστου.

 Ο ορθόδοξος ιερέας Σάββα Γιάνιτς, έθεσε σε συναγερμό  τα θεσμικά όργανα των Αλβανών, την  Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αλβανοί υποστήριξαν  ότι η δήλωση του Σάββα Γιάνιτς κατέστρεψε τα σχέδια  "των σκοτεινών Κέντρων".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου