Αυγούστου 03, 2018

Επί τροχάδην

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Αλβανός υπουργός για τη Διασπορά , Παντελί Μάικο από την πόλη Σκαντεράι, στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο, όπου παρακολούθησε εκδήλωση αφιερωμένη στην αλβναική διασπορά του Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσε ότι
 ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, έχει ήδη λάβει την απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου από την 1η Ιανουαρίου. Η δήλωση του Μάικο έγινε δεκτή με θυελλώδη χειροκροτήματα. 
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι και ο Πρόεδρος Χασίμ Θάτσι που παρόντες, απέφυγαν να σχολιάσουν την δήλωση του Μαίκο. Στο Βελιγράδι , ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μίλοβαν Ντρέτσουν είπε ότι οι δηλώσεις του Παντελί Μάικο για το άνοιγμα των συνόρων από την 1η Ιανουαρίου είναι ένα ακόμη βήμα για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» . Ο Υπουργός άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν ανέφερε ότι η πολιτική Ράμα για τη Μεγάλη Αλβανία είναι αποσταθεροποιητική για ολόκληρη την περιοχή και ότι κανείς δεν θα πρέπει να εξαπατηθεί ότι η αλλαγή των συνόρων θα σταματήσει στο έδαφος της Σερβίας. Ο επικεφαλής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς δήλωσε ότι η δήλωση του Παντελή Μάικο δεν εξυπηρετεί οποιοδήποτε σκοπό θα κάνει τις σχέσεις σε όλη την περιοχή χειρότερες. Ο ηγέτης του σερβικού Λαϊκού Κόμματος Νέναντ Πόποβιτς είπε ότι η Σερβία πρέπει αμέσως να ζητήσει από την αλβανική κυβέρνηση να καταργήσει την απόφαση για την «κατάργηση των συνόρων» ανάμεσα στην Αλβανία και τη Νότια Σερβική επαρχία. 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ . Ο Βρετανίδα Πρεσβευτής ΟΗΕ στην Κάρεν Πιρς δήλωσε ότι, αν και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου παραμένει ένα «σημαντικό ευρωπαϊκό και περιφερειακά θέμα», «δεν απαιτεί τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», και είπε ότι, η θέση της χώρας της ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Αύγουστο, είναι ότι « το Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να επικεντρωθεί στα πιο σημαντικά θέματα στον κόσμο». 

ΣΚΟΠΙΑ. Οι «Κόμιτ» που δεν ξεχνούν τον «Σάτζο», στον εορτασμό της Κρατικής εορτής που καθιέρωσε το ΑΣΝΟΜ για την επέτειο του Κομμούνας του Κρούσεβο, (Εξέγερση του Ίλιντεν), γιουχάισαν την αντιπροσωπεία της «μακεδονικής κυβέρνησης», υπό τον (καινοτόμο) Κώτσο,(Αγκουίσεφ) και τους πέταξαν πλαστικά μπουκάλια και τους είπαν «προδότες». Οι Σοσιαλδημοκράτες απέδωσαν την «λαϊκή υποδοχή» στην ομιλία του Ιβάνοφ. Απο γραφείο του Προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ ανέφεραν: «Λυπούμαστε για το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, αποδοκιμάστηκε κατά τον εορτασμό στο Κρούσεβο». «Η κυβέρνηση πρέπει να αναρωτηθεί γιατί ο μακεδονικός λαός αντιδρά με αυτόν τον τρόπο σε κυβερνητικούς αξιωματούχους». Ο «Μακεδόνας» Τζαφέρι που είχε μείνει μόνος στο σπίτι. στην δική τους εκδήλωση στα Σκόπια, είπε ότι «το Ίλιντεν είναι μία από τις θεμελιώδεις ημερομηνίες της Μακεδονίας». Ο Ζάεφ που έφαγε ψωμί και αλάτι με τον εξάδελφο Μπόικο στο Μπλαγκόεβγκραντ, είπε: «Η (Τιτοική) (ψευδο)ιστορία και το παρελθόν είναι τα γερά θεμέλια επί των οποίων χτίζουμε το ευρωπαϊκό μέλλον».

 ΜΠΛΑΓΚΟΕΒΓΚΡΑΝΤ. «Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Μπόικο Μπορίσοφ και Ζόραν Ζάεφ συμμετείχαν στον εορτασμό της 115ης επέτειου της Εξέγερσης του Ίλιντεν μιας από τις κορυφαίες στιγμές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Μακεδόνων και των Βουλγάρων ενάντια στον οθωμανικό ζυγό». Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ. Αυτός ήταν ο δεύτερος κοινός εορτασμός της επετείου μετά την υπογραφή της συνθήκης φιλίας και καλής γειτονίας των δυο κρατών, το 2017. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις 2 Αυγούστου, την Ημέρα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οι δυο πρωθυπουργοί είχαν καταθέσει στεφάνια, στο μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ στα Σκόπια . Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και ο Ζάεφ συνομίλησαν και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το νέο πνεύμα συνεργασίας στις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της Συνθήκης φιλίας. Σύμφωνα με τον Μπορίσοφ , υπάρχουν ήδη θετικές επιπτώσεις στο εμπόριο και τον τουρισμό και στα δυο κράτη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες βελτίωσης των μεθοριακών σταθμών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η δημιουργία νέων. Η Βουλγαρία βοήθησε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας στην πιο κατάλληλη στιγμή, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Με Νομοθετικό Διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Τουντορέλ Τόαντερ δίνεται το δικαίωμα σε όσους έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα με βάση αποδεικτικά στοιχεία που έδωσαν στην εισαγγελία οι μυστικές υπηρεσίες από τις υποκλοπές συνομιλιών που διενεργούσαν, να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης και την αναψηλάφηση της δίκης. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, (αφού οι Βρυξέλλες είναι σε διακοπές), κάλεσε την Κροατία, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση των διαφωνιών σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων. Ο βουλευτής Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, των Σέρβων Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών του Ντόντικ, (SNSD), δήλωσε ότι «οι εντάσεις σε σχέση με την έναρξη της κατασκευής της γέφυρας στο Πέλιεσατς δημιουργούνται χωρίς ένα καλό λόγο, και ότι το Κόμμα δεν υποστηρίζει την κατάθεση αγωγών εναντίον των γειτονικών χωρών» . Στο Ζάγκρεμπ ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι «εύχεται ό, τι το καλύτερο στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , αλλά η γέφυρα στο Πέλιεσατς χτίζεται στο έδαφος της Κροατίας, για την οποία είναι μια στρατηγική επένδυση που χρηματοδοτείται από την ΕΕ».

 ΜΙΡΚΟΝΙΤΣ ΓΚΡΑΝΤ. Κατά την λειτουργία των θυρανοιξίων της εκκλησίας του Αγίου Σάββα στην οποία χοροστάτησαν ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος και ο Επίσκοπος της Μπάνια Λούκα Εφραίμ, ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ κάλεσε όλους τους πολίτες να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για την εκδίωξη των Σέρβων από την Κροατία και την Ημέρα Μνήμης όλων των Σκοτωμένων Σέρβων από την κροατική «Θύελλα» που θα γίνουν αύριο στην Μπάσκα Παλάνκα. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας δήλωσε ακόμα ότι είναι κατά της χορήγησης ασύλου σε λαθρομετανάστες διότι αυτό θα τους δώσει το δικαίωμα να ζητήσουν υπηκοότητα, Ο υπουργός Εσωτερικών Ντράγκαν Λούκατς, δήλωσε ότι το υπουργείο Ασφαλείας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης έχει αποτύχει, σε ότι αφορά στην επίλυση της κρίσης μεταναστών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. 

ΒΟΖΟΥΤΣΑ. Βάνδαλοι βεβήλωσαν το ορθόδοξο νεκροταφείο του οικισμού της Βουκοβίνε στη Βούζιτσα στην Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και έσπασαν τους τάφους.

 ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου «CITUB» 2,2 εκατομμύρια Βούλγαροι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, και το 30% των νοικοκυριών στη Βουλγαρία έχουν συνολικό εισόδημα έως 321 λέβα ανά μήνα. 

ΤΙΡΑΝΑ. Η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα για την αγορά ευρώ από την αγορά για αόριστο χρόνο. Ο διοικητής Σέικο Γκεντ δήλωσε ότι η προσφορά του ευρώ είναι υψηλότερη από ότι χρειάζεται για τον ομαλό τον εφοδιασμό της αγοράς, και τόνισε ότι αγοράζοντας ευρώ η Τράπεζα δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω υποτίμηση του, διότι θα είχε αρνητικές συνέπειες για την οικονομία. Η «υπερβολική» προσφορά ευρώ στην αγορά, είναι το αποτέλεσμα των «ασύμμετρων εξαγωγών» του Ράμα. 

ΤΙΡΑΝΑ. Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Κάθαρσης και Πόθεν Εσχες έκρινε θετικά πέντε δικαστές. Μεταξύ αυτών και τον Ντριτάν Χαλουνάι.Το Δημοκρατικό Κόμμα αμέσως ανακοίνωσε ότι«ο δικαστής Ντριτάν Χαλουνάι που είναι φίλος του Έντι Ράμα, άφησε ελεύθερο τον δολοφόνο Φερόκου που σκότωσε τον αστυνομικό Ντριτάν Λαμάι.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Επικεφαλής της Ένωσης των Σέρβων από την τεως Γιουγκοσλαβία Μίοντραγκ Λίντα δήλωσε ότι οι κανονικοί έντιμοι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να γιορτάζουν την εκδίωξη 220.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους και τη δολοφονία περίπου 2.000 , όπως κάνουν οι Κροάτες.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Η Ένωση των Οικογενειών των απαχθέντων και δολοφονηθέντων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει συμβολικά «Τείχος των Δακρύων», έξω από τη βρετανική πρεσβεία στο Βελιγράδι με φωτογραφίες των θυμάτων του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Το Ανώτατο Δικαστήριο του Βελιγραδίου διέταξε την προφυλάκιση για 90 ημέρες του Χουσεΐν Μουγιάνοβιτςγια εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων πολιτών. 

ΜΠΑΡ. Εκπρόσωποι του λιμένα του Μπαρ και της Σερβικής Εταιρείας «Αγκρολαμπ» υπέγραψαν συμφωνία για την αποθήκευση 30.000 τόνων σιταριού στο σιλό του λιμανιού, που εδώ και χρόνια ήταν αχρησιμοποίητα.

 ΧΕΡΤΖΕΚ ΝΟΒΙ. Άρχισαν οι εκδηλώσεις του 5ου Φεστιβάλ «Κυριλλικό τετράγωνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου