Αυγούστου 09, 2018

Βρήκαν μια Τροία στα Καρπάθια

Ρουμάνοι και Γερμανοί αρχαιολόγοι εντόπισαν στην επαρχία Αράντ, στη Δυτική Ρουμανία, μια «ακρόπολη» που καλύπτει περίπου 90 εκτάρια και πιστεύεται ότι είναι σχεδόν 3.400 ετών, δηλαδή χρονολογείται από την εποχή του Χαλκού.

 Η «Παλιά Ακρόπολη» (Cetatea Veche), της Σαντάνα, βρίσκεται στα Νότια Καρπάθια, κοντά στον ποταμό Μούρες. Η περιοχή κατοικείται εδώ και 40.000 χρόνια. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν εκεί το 2009, αλλά η ομάδα των Γερμανών και των Ρουμάνων αρχαιολόγων έκαναν εντατικές ανασκαφές τα δυο τελευταία δύο χρόνια. 

Ο Ρουμάνος καθηγητής Φλορίν Γκογκάλταν , από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ρουμανικής Ακαδημίας είπε ότι «η ακρόπολη στη Σαντάνα είναι μία από τις μεγαλύτερες οχυρώσεις που χτίστηκαν εκείνη την περίοδο στην Ευρώπη», ότι «περιβαλλόταν από τάφρο που είχε πλάτος πάνω από τέσσερα μέτρα», ότι, ενώ «η Τροία είχε έκταση 29 στρεμμάτων, η Ακρόπολη στην Σαντάνα καλύπτει 89», και ότι «τα κτίρια στη Σαντάνα, ήταν από πηλό και ξύλο, που δείχνει ότι ο πολιτισμός τους ήταν προσαρμοσμένος στα δομικά υλικά που είχε». 
Ο Ρουμάνος αρχαιολόγος είπε ότι «η κοινότητα που έκτισε τη μεγάλη ακρόπολη του Σαντάνα είναι πολύ πιθανό να κατείχε τα αποθέματα χρυσού, χαλκού και κασσίτερου που βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Ζάραντ. 
Ο Ρουμάνος καθηγητής είπε ότι έχουν ερευνηθεί τα 55 στρέμματα από τα σχεδόν 90, και ότι βρέθηκε ένα τεράστιο ανάκτορο, μήκους 100 μέτρων και πλάτους 40 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου