Αυγούστου 01, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Γενικός Γραμματέας του VMRO-DPMNE Ιγκόρ Γιανούσεφ σε συνέντευξη τύπου, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες τα όργανα του Κόμματος θα αποφασίσουν για το αν το VMRO-DPMNE καλέσει τους πολίτες να μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. «Αφού εγκριθεί η επίσημη θέση της ηγεσίας του Κόμματος, το κοινό θα ενημερωθεί» είπε, και πρόσθεσε: «Αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες». Πάντως ο Γιανούσε είπε , ότι «ένα μεγάλο τμήμα του Κόμματος θεωρεί το μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος ως ένα δημοκρατικό δικαίωμα». Ο Γιανούσεφ είπε ότι «πρέπει να ντρέπονται εκείνοι που συγκρίνουν το ιστορικό δημοψήφισμα του 1991 με τη δημοσκόπηση με κάλπη που ζητά τώρα ο Ζάεφ. Τουλάχιστον τότε όλα τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν στο ερώτημα ενώ τώρα δεν υπάρχει συναίνεση». Η «Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά» κάλεσε σε μποϊκοτάζ. 

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της Βουλγάρικης Κεντρικής Τράπεζας, 
οι βουλγαρικές τράπεζες εμφάνισαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου κέρδη ύψους 800 εκ. λέβων (409 εκ. ευρώ) καταγράφοντας ισχυρή αύξηση 25% σε σχέση με πέρσι. Το σύνολο του Ενεργητικού ανέρχεται σε πάνω από 100 δις λέβα και συνεχίζεται η αύξηση καταθέσεων των νοικοκυριών. και των δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η «Γιουροστάτ» η ανεργία στη Βουλγαρία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2000 .Η ανεργία στη Βουλγαρία, τον Ιούνιο, μειώθηκε στο 4,8% από το 4,9% του Μαΐου. Η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο επίπεδο τοτ Μαίου του 2008,στο 6,9% και στην ευρωζώνη σταθεροποιήθηκε στο 8, 3% , που είναι η χαμηλότερη ανεργία από τον Δεκέμβριο του 2008. 

ΣΟΦΙΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ άσκησε βέτο σε16 από τις διατάξεις του νέου διοικητικού κώδικα, που ψηφιστήκε από τη Βουλή λίγο πριν από τις θερινές της διακοπές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι με τις τροπολογίες παραμορφώνονται παραδοσιακές Αρχές του αστικού δικαίου, και μειώνεται η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των νομικών προσώπων. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας, προχώρησε σε αλλαγές στην κορυφή της αστυνομίας χωρίς να εξηγήσει τους λόγους. Αντικαταστάθηκε ο Αρχηγός της Αστυνομίας στο Βελιγράδι Βέσελιν Μίλιτς και ο αστυνομικός διευθυντής , Νίκολα Ρίστιτς. Αρχηγός ανέλαβε ο Ιβάν Ντίβατς. Απομακρύνθηκε και ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων συνταγματάρχης Γκόραν Ντράγκοβιτς ο οποίος όμως θα τοποθετηθεί σε πρεσβεία στο εξωτερικό. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιαντράνκα Γιοκσίμοβιτς είπε ότι στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ το Βελιγράδι «πολύ δύσκολα θα είναι σε θέση να ανοίξει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το κεφάλαιο 31 που αφορά στην εξωτερική πολιτική και την Άμυνα λόγω τη αντίδρασης της Λιθουανία, που βάζει «βέτο» λόγω των σχέσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Μόσχας, δεδομένου ότι «ο υποψήφιος αναμένεται να ευθυγραμμιστεί σταδιακά με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το «Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα» με τον έναν βουλευτή του και οι άλλοι πέντε μουσουλμάνοι μη Αλβανοί βουλευτές, («Βόσνιοι», «Αιγύπτιοι», «Ρομά»), που συγκροτούν την «ομάδα των 6» που στηρίζει την κυβέρνηση Χαραντινάι απειλούν να περάσουν στην αντιπολίτευση, αν δεν απολυθεί ο αναπληρωτή Υπουργός Εξωτερικών, Γκέργκι Ντεντάι που προσέβαλε την Τουρκία και τον πρόεδρος Ερντογάν και «προωθεί το μίσος κατά εθνοτήτων». 
Ο Χαραντινάι  απάντησε ότι, «δηλώσεις που περιέχουν προσβλητική γλώσσα εναντίον της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι απαράδεκτες και δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη πολιτική της κυβέρνησης και την την επιθυμία της κυβέρνησης και του λαού του Κοσσυφοπεδίου για τη διατήρηση των παραδοσιακά καλών σχέσεων που έχει η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου με τη Δημοκρατία της Τουρκίας και τον τουρκικό λαό». Ωστόσο το ζήτημα της απομάκρυνσης του «Φιλελεύθερου» (Γκιουλενιστή;) υπουργού δεν έκλεισε.
 Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε και την πλήρη άρση των δασμών αλά Τραμπ στις εισαγόμενες ντομάτες και τα σταφύλια, που είχαν επιβληθεί στις 18 Ιουλίου. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου