Αυγούστου 03, 2018

23 χρόνια από Κροατiκή «Θύελλα»

Στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Βελιγράδι καθώς και σε πολλούς δήμους της Σερβίας θα γίνουν την Κυριακή μνημόσυνα για τα θύματα του Κροατικού Στρατο΄λυ και της αστυνομίας κατά τη επιχείρηση «Θύελλα» το 1995. 
Το Κέντρο Τεκμηρίωσης «Veritas», ανακοίνωσε ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει χαρακτηρίσει την Κροατική «Θύελλα» ως εγκληματική πράξη και ως εθνοκάθαρση, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Κροατία να πάψει να γιορτάζει, την 4η Αυγούστου, ενώ η διεθνής Κοινοτυητα σιωπά όπως έκανε και το 1995.
 Το Κέντρο ανακοίνωσε ότι κατά την «Θύελλα» διεπράχθησαν εναντίον Σέρβων τα εγκλήματα της γενοκτονίας, και της εθνοκάθαρσης καθώς 250.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους ενώ 1.860 Σέρβοι από τη Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα σκοτώθηκαν.
 Ο επικεφαλής του Συμβουλίου του σερβικού λαού στην Κροατία (SNV) Μίλοραντ Πούποβατς, δήλωσε στο Ζάγκρεμπ για την 23η επέτειο της επιχείρησης «Θύελλα» ότι η Κροατία δεσμεύτηκε να τιμωρήσει όλους τους δράστες των εγκλημάτων αλλά απέτυχε να το κάνει και πλέον είναι βέβαιο ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.
 Η Ένωση των οικογενειών των θυμάτων τόνισε ότι το γεγονός πως μόνο ένα άτομο καταδικάστηκε για τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν από τον κροατικό στρατό στην επιχείρηση «Θύελλα» δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή πρόθεση να δικαστούν οι δράστες των εγκλημάτων πολέμου εναντίον των Σέρβων.
Ο πολιτικός αναλυτής Μπράνκο Ράντουμ είπε ότι 23 χρόνια μετά τη στρατιωτικη και αστυνομική «Θύελλα» οι Σέρβοι στην Κροατία ζουν όπως οι Εβραίοι στο γκέτο της Βαρσοβίας και ότι η Κροατία συνεχίζει την πολιτική του ακραίου σοβινισμού, που ήταν η ιδεολογία της Ουστάσα. 
Ο ιστορικός Μίλαν Γκούλιτς είπε οτι οι Σέρβοι που επέστρεψαν στην Κροατία μετά την εγκληματική επιχείρηση «Θυελλα» στερούνται πολιτικών δικαιωμάτων και ζουν σε αγροτικές περιοχές, δουλεύοντας στη γεωργία και την κτηνοτροφία, και ότι σχεδόν κανένας από αυτούς δεν δουλεύει στο δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση ή τον Πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου