Ιουλίου 11, 2018

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ θα επισκεφθεί σίγουρα τη Σερβία κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά αυτό μπορεί να γίνει όταν επιτευχθεί μια λύση για το Κοσσυφοπέδιο. 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η αμερικανίδα αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκοτμέλερ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ λυπάται για τα αθώα θύματα των αεροπορικών επιδρομών του 1999 στη Σερβία, αλλά τόνισε ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. 

ΣΚΟΠΙΑ . Οι οπαδοί της «Βάνταρ», «Κομίτες» διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο των Σκοπίων απαιτώντας τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την πρόσφατη δολοφονία του Νίκολα Σατζόφσκι να τιμωρηθούν. Το VMRO-DPMNE ζήτησε να ανακοινωθεί το όνομα του τρίτου υπόπτου που διαφεύγει, και ο οποίος θα φυγει από την χώρα. Το VMRO-DPMNE τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κουκουλώσει την υπόθεση και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Ολιβερ Σπασόφσκι. Το Υπουργείο Εσωτερικών έβγαλε μακρουλή ανακοίνβση και ζήτησε από τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης αυτοσυγκράτηση και «να ενεργούν υπεύθυνα και να μην ενθαρρύνουν τη ρητορική μίσους». 

ΣΤΡΟΥΜΙΤΣΑ. Ο Δήμαρχος της Στρούμιτσα Μπόρο Στόιτσεφ έχει συλληφθεί ως ύποπτος για λαθρεμπόριο τσιγάρων. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο δικηγόρος των πέντε Σέρβοι συνελήφθησαν στην Γκνιλάνε Βασίλιε Άρσιτς, δήλωσε ότι αναμένει η έρευνα σχετικά με υποτιθέμενη ποινική ευθύνη των πελατών του να μπει στο αρχείο λόγω της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο και τοπ Μετόχι Μίλοβαν Ντρέτσουν δήλωσε ότι υπάρχει σχεδιασμένη εκστρατεία της διαρκούς βίας κατά των Σέρβων και των περιουσιών τους στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχι. Ο βουλευτής Ιγκόρ Σίμιτς της Σερβικής Λίστας δήλωσε ότι η σιωπή της διεθνούς κοινότητας για τις ανευ προηγουμένου τρομοκρατικές συλλήψεις στην Γκνιλάνε δείχνει ότι υπήρχε συμφωνία .

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Η ομάδα πρωτοβουλίας για την ίδρυση της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων στο Κόσσοβο και τα Μετόχι διέψευσε ότι υποβλήθηκε στην κυβέρνηση ων Αλβανών σχέδιο για το καταστατικό της Κοινότητας. 

ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ. Ο Γερμανός επιθεωρητής της αστυνομίας Κλάους Ζορν δήλωσε στο Ποτοτσάρι ότι «εάν έστω και ένα πρόσωπο που διέπραξε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα κρύβεται στη Γερμανία δεν θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλής». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι σε η γερμανική εισαγγελία, θα αρχίσει να κυνηγάει τους ανθρώπους των οποίων τα ονόματα έδωσε η πρόεδρος της ΜΚΟ «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα» και ότι όσοι από αυτούς βρίσκονται στην Γερμανία θα πρέπει να γυρίσουν πίσω το συντομότερο δυνατόν. Η Ραντοίκα Φιλίποβιτς, επικεφαλής της ένωσης των οικογενειών των δολοφονηθέντων του Μπράτουνατς ανακοίνωσε ότι είναι ετοιμος ο κατάλογος με τα ονόματα των ανδρών της 28ης ταξιαρχίας του λεγόμενου στρατού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και των άλλων μονάδων που επιτέθηκαν στα σερβικά χωρια στο Πόντρινιε , και η οποία θα πρέπει θα υποβληθεί στη γερμανική εισαγγελία και τα δικαστικά όργανα της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου