Ιουλίου 11, 2018

Η Σερβική Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τη λίστα του Ασντάουν

Ο Πρόεδρος Μίλοραντ Ντόντικ διαβεβαίωσε όλα τα μέλη του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στον κατάλογο που υπέβαλε η πρόεδρος της ΜΚΟ « Μητέρες της Σρεμπρένιτσα» Μουνίρα Σούμπασιτς, στο Γερμανό Γενικό εισαγγελέα ότι η Σέρπσκα δεν αναγνωρίζει τη λίστα και ότι «η γερμανική δικαιοσύνη δεν έχει καμιά αρμοδιότητα σε αυτά τα μέρη».
 Ο Ντόντικ τόνισε ότι η πρωτοβουλία της κυρίας Σούμπασιτς είναι μια πολιτική προβοκάτσια που δεν θα παράγει κανένα αποτέλεσμα. Ο Ντόντικ είπε ότι η εκθεση γράφηκε από τον Πάτι Ασντάουν και από τη διεθνή κοινότητα και επιβλήθηκε στην τότε κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας. 
Ο Ντόντικ είπε ότι θα καλέσει όλους του πολιτικούς παράγοντες σε μια προσπάθεια η Εθνοσυνέλευση να κηρύξει άκυρη την έκθεσή σχετικά με τη Σρεμπρένιτσα. «Το έγγραφο αυτό αναφέρει εσφαλμένα δεδομένα που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ούτε από το Δικαστήριο της Χάγης», είπε και πρόσθεσε ότι ενώ η έκθεση αναφέρει 8.700 θύματα στην Σρεμπρένιτσα, «το δικαστήριο της Χάγης σε πολλές αποφάσεις αναφέρεται σε 3.500 έως και 5.000 θύματα». 

Η πρόεδρος της ΜΚΟ «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα» Μουνίρα Σούμπασιτς παρέδωσε στον Γερμανό εισαγγελέας τη λίστα με τα 22.000 ονόματα των μελών του Στρατού της Σερβικης Δημοκρατίας , που έχουν σχέση με τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα διαπράχθηκαν τον Ιούλιο του 1995, και του ζήτησε να ελέγξει αν βρίσκονται στη Γερμανία. Η Πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι ακόμα περιμένει η διεθνής κοινότατα να βρει και να δικάσει τους υπευθύνους για εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων στον πόλεμο του 1990, και ιδιαίτερα για τους 3.600 άμαχους που δολοφονηθήκαν στο Πόντρινιε. 
Η κ. Τσβιγιάνοβιτς σχολίασε την πρωτοβουλία των «Μητέρων της Σρεμπρένιτσα», και είπε ότι διάλεξαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά πριν από τις εκλογές. 
Ο πρόεδρος των αποστράτων του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλομιρ Σάβτσιτς είπε ότι η κίνηση της κυρίας Σούμπασιτς, έχει σχεδιαστεί από την πολιτική ηγεσία των μουσουλμάνων και τις δομές ασφαλείας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, με στόχο την δημιουργία αναταραχής, και ανασφάλειας και να δημιουργήσει ρήξη και έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ του σερβικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου