Ιουλίου 11, 2018

Μαυροβούνιο: Οι Αλβανοί προστατεύουν τις εθνικοποιήσεις των Κομμουνιστών

Στο Κράτος Δικαίου του Τζουκανοβιστάν οι Αλβανοί εμπόδισαν δια της βίας τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο και δεκάδες προσκυνητές που πήγαν για να λειτουργήσει στον ερειπωμένο μεσαιωνικό ναό του Αγίου Ιωάννου στο χωριό Σβας κοντά στο Ούλτσινιε. 
Ο ναός του Αγίου Ιωάννου, μέχρι τον Κομμουνισμό ήταν εκκλησία και άνηκε στην Σερβική Ορθόδοξη εκκλησάκια. Μετά οι Κομμουνιστές την εθνικοποίησαν και ην ρήμαξαν και επί Τζουκάνοβιτς ανακηρύχτηκε σε μουσειακό χώρο και ανήκει στο Κράτος. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, διαμαρτυρήθηκε για την καταδίωξη των ορθοδόξων Και ζήτησε την αποκατάσταση της κατασχεμένης από τους κομμουνιστές περιουσίας της εκκλησίας. 
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ανέφερε ότι η λειτουργία στον αρχαιολογικό χώρο επρόκειτο να είναι μια «κανονική, ειρηνική εκδήλωση», όπως εγινε αρκετές φορές πριν από το 2004 στο ίδιο χωριό. Το ρεπορτάζ έδειξε τους Αλβανούς και ορισμένους δημοτικούς συμβούλους από το Κόμμα του Τζουκάνοβιτς να σπρώχνουν τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο. 
Οι αλβανοί είπαν ότι οι σέρβοι ιερείς πήγαν για να «καταλάβουν» το Μουσείο και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία να κάνει λειτουργία σε ένα μουσείο που ανήκει στο Κράτος. Η αστυνομία παρενέβη, εμποδίζοντας τους Σερβους να πλησιάσουν στον ναό, λέγοντας ότι η δεν είχε ζητηθεί εκ των προτέρων για δημόσια συγκέντρωση, όπως θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο.
 Ο Αλβανός Δήμαρχος Ούλτσινιέ Λιόρο Νρέκιτς είπε στο Radio Free Europe ότι το Μουσείο είχε υποβληθεί σε εργασίες συντήρησης το 2015 και ότι «τελικά η λειτουργία έγινε κάπου εκεί κοντά, διότι το ίδιο το κτίριο έχει καταχωρηθεί ως αρχαιολογικός χώρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου