Ιουλίου 05, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Ο αντιπρόεδρος VMRO-DPMNE Αλεξάνταρ Νικολόσκι σε χθεσινή εκπομπή του «ΑΛΦΑ ΤΒ», είπε ότι η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος ενημερώθηκαν από τον Ζάεφ και τον Δημητρώφ για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. Ο Νικολόσκι είπε ότι και στις δυο συναντήσεις ο Ζάεφ αρνήθηκε να κρατηθούν επίσημα στενογραφημένα πρακτικά, αλλά ότι υπάρχει στενογραφημένο πρακτικό που κράτησε ο παρακαθήμενος συνεργάτης του προέδρου Ιβάνοφ. Κατά την πρώτη συνεδρίαση, οι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ δήλωσαν ότι δεν θα συζητήσουν θέματα αλλαγής του Συντάγματος. Ο Νικολόσκι είπε μάλιστα ότι στα πρακτικά που κράτησε η Προεδρία καταγράφηκαν ο Ντιμιτρόφ και ο Ζάεφ να υπόσχονται ότι δεν θα υπάρξει το Σύνταγμα. Στη δεύτερη συνάντηση ο Ζάεφ παρουσίασε θριαμβευτικά την πρόταση «Ιλιντένσκα Μακεντόνια» και ανακοίνωσε την αλλαγή του συντάγματος. Εκείνη τη στιγμή, το VMRO-DPMNE κατέστησε σαφές στον Ζάεφ ότι ήταν ενάντια στην αλλαγή του Συντάγματος». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την εθνική εορτή των ΗΠΑ στο οποίο επίσης τον κάλεσε να επισκεφθεί τη Σερβία .
 Ο κ Βούτσιτς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι , «ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε οι Ρώσοι αποφασίζουν για την πολιτική της Σερβίας, αλλά οι πολίτες της χώρας. Η Σέρβικη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού υπέγραψε συμφωνία Κοινοπραξίας με ρώσους εταίρους για να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό του υδροηλεκτρικού εργοστάσιου της Αγίας Πετρούπολης.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Όλες οι εφημερίδες ασχολούνται με τον «εξωμότη» Σερβο τερματοφύλακα της Κροατίας Ντανιέλ Σούμπασιτς. Όλοι γράφουν για τον υποχρεωτικό και βίαιο προσηλυτισμό χιλιάδων Σέρβων της Κροατίας στον καθολικισμό. Η Οικογένεια του Σούμπασιτς πριν τον πόλεμο ζούσε στο σερβικό χωριό Ζάγκραντ και ο πα΄τερας του ηταν ορθόδοξος και βαπτίστηκε Γιόβαν και τον φώναζαν Γιόβο. Ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Γιοβάν υπενθύμισε ότι από το 2006, με επιστολή προς την σύνοδο τη Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας τους ενημέρωσε ότι περισσότεροι από 30.000 Σέρβοι 
είχαν ασπαστεί τον Καθολικισμό και ότι η διαδικασία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη. Διάφοροι εκπρόσωποι των Σέρβων στην Κροατία δήλωναν ότι «η τραγική περίπτωση Σούμπασιτς είναι ακριβώς μια από τις δεκάδες χιλιάδες Σέρβων στην Κροατία που υποχρεώθηκαν προκειμένου να αποφύγουν να τους συμβούν δυσάρεστα πράγματα ειτε στην εργασία τους είτε από τους γείτονές τους, είτε στα παιδιά τους στο σχολείο απαρνήθηκαν μετά το 1991 την εθνική τους καταγωγή και την πίστη τους, για να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. 

ΣΟΦΙΑ. Συνεδρίασε η Μικτή Κοινή Επιτροπή εμπειρογνωμόνων από τη «Βόρεια» και τη Βουλγαρία για να συζητήσει ιστορικά και εκπαιδευτικά ζητήματα στο πλαίσιο της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, των δυο χωρών. Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισε η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα που στην συνέχεια αποχώρησε. Η επόμενη συνεδρίαση θα διεξαχθεί στη «Μακεδονία» κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Πρόεδρο Τραμπ για την 4η Ιουλίου τον προέτρεψε να εντείνει την αμερικανική παρουσία στα Βαλκάνια. «Είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί η παρουσία των ΗΠΑ στην Αλβανία και στην περιφέρεια των Δυτικών Βαλκανίων ως παράγοντας-κλειδί για την ειρήνη, την σταθερότητα και την ασφάλεια. Είμαστε έτοιμοι για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής ασφάλειας και σύμπραξης με το ΝΑΤΟ και πιστεύω ότι υπό την ηγεσία σας θα ενισχύσουμε τους δεσμούς αυτούς και θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας προς το συμφέρον της ελευθερίας και της προόδου των χωρών μας», έγραψε ο Μέτα στον Τραμπ. Η διοίκηση Τραμπ ανακοίνωσε την επιλογή της κυρίας Κάθλιν Αν Κάβαλετς που σήμερα είναι Αναπληρωτής Βοηθός υπουργός για την Ευρώπη και την Ευρασία ως νέα πρέσβειρα στα Τίρανα στην θέση του αποχωρούντος φίλου του Ντόναλντ Λου. Η Κάθλιν Αν Κάβαλετς είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και κάτοχος μεταπτυχιακού του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν. Μιλά γαλλικά, ρουμανικά, ουκρανικά, ρωσικά, ισπανικά και πορτογαλικά. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι μίλησε σε φόρουμ με τους σπουδαστές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου των Τιράνων, και είπε ότι «η αναβολή της απόφασης για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τον Ιούνιο του 2019 οφείλεται σε διεθνείς παράγοντες». Ο Μπουσάτι είπε ότι πολύ σύντομα θα καταλήξουν οι συνομιλίες με την Ελλάδα και θα «βρεθεί μια δίκαιη συμφωνία, όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα».


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Η Εθνοσυνέλευση απέρριψε την έκθεση της εξεταστικής επιτροπής Μπορένοβιτς για την εξέταση των γεγονότων αναφορικά με το θάνατο του Νταβίντ Ντραγκίσεβιτς. Μόνο 27 βουλευτές την υποστήριξαν. Η πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση ότι η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε ποτέ με την υπόθεση Ντραγκίσεβιτς, και όλα όσα υποστήριξαν ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ήταν ψέματα με στόχο τη χειραγώγηση της Κοινής Γνώμης. Ανακοίνωση της Εισαγγελίας της Μπάνια Λούκα που υπογράφεται από τον γενικό εισαγγελέα της Μπάνια Λούκα Ζέλιμιρ Λέπιρ έγραψε τον επίλογο. Η Εισαγγελία έχει διαπιστώσει ότι ο Νταβίντ Ντραγκίσεβιτς δεν απήχθη, δεν κρατήθηκε αιχμάλωτος και δεν βασανίστηκε. 
Μετά από τον εξαντλητικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε δεν προέκυψε οποιαδήποτε ένδειξη, η υποψία ή στοιχείο που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς της έκθεσης Μπορένοβιτς. Ο Νταβίντ Ντραγκίσεβιτς πνίγηκε στον ποταμό Τσρκβινα. Έκλεισε η υπόθεση. Προηγουμένως ο επικεφαλής του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος , (SDS) Βούκοτα Γκοβεντάριτσα είχε ισχυριστεί ψευδώς ότι η εισαγγελία με βάση την έκθεση Μπορένοβιτς άσκησε δίωξη εναντίον αγνώστων για τη δολοφονία του Νταβίντ Ντραγκίτσεβιτς .

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η συνολική ανάπτυξη επιτρέπει την αύξηση των μισθών και επισήμανε ότι η αύξηση του ΑΕΠ τους τελευταίως 12 μήνες ήταν 3% και ότι η εκτιμώμενη ανάπτυξη για φέτος είναι 4% Η Φορολογική Διοίκηση της Σερβικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με πέρσι και έφθασαν το 1.21 δις. BAM. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρεντίν Γκανικλί συμφώνησαν ότι η σταθερότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την περιφερειακή σταθερότητα .Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρεντίν Γκανικλί δήλωσε ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη και τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας «μέσω εσωτερικών μηχανισμών». Η Αυστριακή Κυβέρνηση δώρισε στη Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας της Ομοσπονδίας (FBiH), 56 σκηνές και εξοπλισμό για τη σίτιση των προσφύγων προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης μετανάστευσης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. 
Το Γραφείο του Εισαγγελέα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης άσκησε δίωξη εναντίον δυο ατόμων για διακίνηση παράνομων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και ανηλίκων στο έδαφος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης το 2017. Ο πρόεδρος του Συμβούλιου Υπουργών πρόεδρος Ντένις Ζβίζντιτς δήλωσε ότι οι ξένες επενδύσεις συνολικά έχουν φθάσει τα 9 δισεκατομμύρια ΒΑΜ και ότι οι επενδυτές έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας. 

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Φρίκη στο Μαυροβούνιο: Μια 18χρονη από το Πλαβ συνελήφθη επειδή έριξε το μωρό της σε ένα ποτάμι. Η αστυνομία συνέλαβε την 18χρονη μετά από καταγγελία του 24χρονου συζύγου της, που είπε ότι τον εγκατέλειψε και απήγαγε το μωρό τους. Η 18χρονη αρχικά υποστήριξε ότι άφησε το μωρό στο δρόμο για την Πλάβκα τυλιγμένο σε μια κουβέρτα, αλλά στη συνέχεια ομολόγησε ότι έριξε το μωρό της στο ποτάμι. Η 18χρονη οδηγήθηκε στην εισαγγελία στο Μπιέλο Πόλιε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου