Ιουλίου 05, 2018

Η 5η Ιουλίου στην ιστορία

1316. Διεξήχθη η μάχη της Μανωλάδας ανάμεσα στον Φερδινάνδο της Μαγιόρκας και τον Δούκα της Βουργουνδίας Λουδοβίκο με έπαθλο το πριγκιπάτο της Αχαΐας. Ο Φερδινάνδος έφτασε στο Πριγκηπάτο στα μέσα του 1315, και αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Κυλλήνης και στη συνεχεία κατέλαβε το φρούριο της Γλαρέντζας. Στις 17 Αυγούστου 1315 κατέλαβε την Ανδραβίδα, την πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου. 
Ο Λουδοβίκος της Βουργουνδίας βρισκόταν στην Βενετία αλλά επί τόπου έσπευσε η σύζυγος του και νόμιμη κληρονόμος Ματθίλδη του Αινώ, η κόρη της Ιζαμπώ, που εγκαταστάθηκε στην Κεφαλονιά όπου την υποδέθηκαν ο Ιωάννης Ορσίνι και ο Βαρώνος της Χαλανδρίτσας. 
Υπέρ της Ματθίλδης ήταν το Φρούριο της Πάτρας. 
Ο δεσπότης του Μυστρά Μιχαήλ Κατακουζηνός συμμάχησε με την Ματθίλδη. Τότε, έφτασε στην Πάτρα ο Λουδοβίκος που εξεστράτευσε μαζί με τους Βυζνατινούς και τον Ορσίνι κατά του Φερδινάνδου, ο οποίος περίμενε ενισχύσεις από την Καταλανική Εταιρεία της Αθήνας και από τη Νάπολη. Η μάχη έγινε πριν φθάσουν οι ενισχύσεις . Οι ΚΑταλανοί της Αθήνας στις 5 Ιουλίου βρισκόντουσαν στο Αιγειο. Ο Φερδινάνδος σκοτώθηκε επί του πεδίου της Μάχης, ενώ από τους «ντόπιους» εκτελέστηκε ως προδότης επί του πεδίου της Μάχης, ο Βαρώνος του Γερακίου Ιωάννης Β΄ ντε Νιβελέ που είχε περάσει στην πλευρά του Φερδινάνδου. Η οικογένεια Νιβελέ ήδη από τη δεκαετία του 1260, είχε φύγει από το Γεράκι που δόθηκε στους Βυζαντινούς μετά την Μάχη της Πελαγονίας, και αποζημιώθηκαν με νέα εδάφη στη Μεσσηνία. Τα εδάφη του, δόθηκαν σε έναν από τους Βουργουνδούς ακόλουθους του Λουδοβίκου, τον Ντραί ντε Σαρνύ. Το κεφάλι του Φερδινάνδου στήθηκε έξω τη Γλαρέντζα, μέχρι που το φρούριο παραδόθηκε στον Λουδοβίκο. Ο Λουδοβίκος πέθανε από υψηλό πυρετό  τέσσερις εβδομάδες μετά τη μάχη, αφίνοντας για δεύτερη φορά χήρα την 23χρονη  Ματθίλδη.


1436. Στο προπύργιο των καθολικών Γιχλάβα, στις όχθες του ποταμού Γίχλαβα, στα ιστορικά σύνορα Μοραβίας και Βοημίας υπογράφηκε η συνθήκη με τους «μετριοπαθείς» Χουσίτες που αποδέχτηκαν τον Αυτοκράτορας Σιγισμόνδο φον Λουξεμπούργκ ως βασιλιάς της Βοημίας.

1601. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ολλανδικής ανεξαρτησίας άρχισε η πολιορκία της Οστάνδης από τους Ισπανούς.
1770. Κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1768-1774 στις 24 Ιουνίου / 5 Ιουλίου διεξήχθη στο στενό ανάμεσα στη Χιο και την Μικραιστικη Ακτή η ναυμαχία του τουρκικού στόλου με την Μοίρα των αδελφών Ορλώφ. Ο τουρκικός στόλος είχε 5 πλοία της γραμμής των 80 κανονιών, 10 των 60-70, 6 φρεγάτες, 6 Σεμπέκια, αι άλλα μικρότερα πλοία. Η Ρωσική μοίρα είχε 9 πλοία της γραμμής και τρεις φρεγάτες. Την αυγή της 24ης Ιουνίου/5 Ιουλίου τα Ρωσικά και τα τουρκικά πλοία παρατάχθηκαν για μάχη. Η ρωσική μοίρα αναπτύχθηκε σε τρεις γραμμές. Στην πρώτη γραμμή ήταν ο Ναύαρχος Σπυριντόνοφ με την Ναυαρχίδα «Άγιος Ευστάθιος», το θωρηκτό «Ευρώπη»με τον πλοίαρχο Κλοκασόφ, το θωρηκτό Αγια Τριάδα με τον πλοίαρχο Χμετέφσκι και η Φρεγάτα «Άγιος Νικόλαος». Στις 11:00 το πρωί ο Ορλώφ έδωσε το σήμα στο σύνολο του στόλου για να επιτεθεί στον εχθρό. Οι διοικητές της ρωσικής μοίρας χρησιμοποίησαν τις νέα τακτική και άρχισαν να επιτίθενται σε μια γραμμή κάθετη προς τον εχθρό. Αυτός ο ελιγμός ήταν πολύ επικίνδυνος, καθώς τα ρωσικά πλοία πλησίασαν με τουρκικά σε μια στήλη αλλά η ταχύτητα της κίνησης επέτρεψε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες και ο εχθρός δεν ήταν σε θέση να επικεντρώσει στην ρωσική μοίρα όλα της τα όπλα του. Από τις πρώτες αναμετρήσεις το «Ευρώπη» έπαθε σημαντικές ζημιές στα κατάρτια του και αποσυρθηκε ενώ το Αγιος Ευστάθιος συγκρούστηκε με το τουρκικό «μπουρί ου Ζαφέρ» και οι ρώσοι έκαναν ρεσάλτου και κατέλαβαν το τουρκικό αλλά έπεσε φωτιά η πυριτιδαποθήκη του Αγιος Ευστάθιος και ανατινάχτηκε. Χάθηκαν 22 αξιωματικοί και 473 ναύτες. Το θωρηκτό τρείς ιεράρχες που διοικούσε ο άγγλος Γκρέγκ κατέστρεψε την τουρκική ναυαρχίδα. Γύρω στις 14.00 οι Τούρκοι αποσύρθηκαν στο κόλπο του Τσεσμέ. Οι δυο στόλοι ειχαν χάσει από ένα πλοίο αλλά οι ζημίες του τουρκικού στόλου ήταν τέτοιες και τόσες που δεν του επέτρεπαν να συνεχίσει τις επιχειρήσεις. 

1792 .Ο Φραγκίσκος Β΄ ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στέφτηκε αυτοκράτορας διαδεχόμενος τον πατέρα του. 

1803. Ο στρατός του Ανοβέρου παραδόθηκε με τη συνθήκη του Άρτλενμπουργκ και 35000 Γάλλοι κατέλαβαν τα Αννόβερο τη ν πατρίδα του Γεωργίου της Αγγλίας.
1809. Άρχισε η διήμερη μάχη του Βάγκραμ στην οποία ενεπλάκησαν 165000 άνδρες υπό τον Ναπολέοντα με 145.000 Αυστριακούς υπό τον Αρχιδούκα Κάρολο, και η οποία έκρινε τον πέμπτο συνασπισμό. 

1811. Η Βενεζουέλα ανακήρυξε την ανεξαρτησία από την Ισπανία και ο στρατηγός Φρανσίσκο ντε Μιράντα διορίστηκε ως αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων με εκτεταμένες εξουσίες.

1824. Έγινε η δεύτερη μάχη του Μαραθώνα. Ο Ομέρ Πασάς της Καρύστου αποβιβάστηκε στον Ωρωπό στις 3/15 Ιουλίου για να επιτεθείς την Αθήνα. 
Ο φρούραρχος της Ακρόπολης οχυρώθηκε στο Τύμβο. Η μάχη έγινε στις 5/17 Ιουλίου και σε αυτή ενεπλάκη Τότε, ο στρατηγός Διονύσιος Ευμορφόπουλος, προερχόμενος από την Κόρινθο . Οι Τούρκοι υποχώρησαν και άφησαν στο πεδίο της μάχης 260 νεκρούς, και τον αρχηγό των γενιτσάρων Ιμπραήμ. 

1831. Επιδημία χολέρας στην Αγία Πετρούπολη. 

1917 .Οι Βούλγαροι απαγχόνισαν στο Δάτο Φιλίππων τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Γερμανό Σακελλαρίδη. 

1919. Οι Άγγλοι έθεσαν εκτός νόμου το Σιν Φέιν στην Ιρλανδία.

1940 . Η ουδέτερη Σουηδία επέτρεψε στη Γερμανία να χρησιμοποιήσει το σουηδικό σιδηρόδρομικό δίκτυο για τη μεταφορά στρατιωτών στη Νορβηγία.

 1941. Οι Γερμανοί έθεσαν υπό περιορισμό, τον επικεφαλής των Ουκρανών εθνικιστών Στεπάν Μπαντέρα. 

1942. Ο Ίαν Φλέμινγκ αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή κατασκόπων στον Καναδά. 

1943.Οι γερμανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεση στο Κουρσκ, γνωστή και ως Επιχείρηση Ακρόπολη. Στη μάχη ενεπλάκησαν 2.700 γερμανικά τανκς και 3.500 σοβιετικά. Οι ανθρώπινες απώλειες και από τις δύο πλευρές έφθασαν τους 230.000 στρατιώτες. 


1958. Στην Κύπρο, σκοτώθηκαν σε συμπλοκή με τους Βρετανούς στο Αυγόρου η 32χρονη Λουκία Παπαγεωργίου, που ήταν έγκυος και μητέρα επτά παιδιών, και ο 45χρονος Παναγιώτης Ζαχαρία. Οι Τούρκοι σκότωσαν  στη Λεμεσό τον 33χρονο Χριστόδουλο Γιαλλούρη.

1960 .Η κατανάλωση ύδατος στην περιοχή της Αθήνας έφτασε τα 220.000 κυβικά μέτρα ημερησίως έναντι των 160.000 που εισέρχονταν από την Υλίκη καθημερινά στη λίμνη Μαραθώνα. 

1962 .H Αλγερία έγινε ανεξάρτητη από τη Γαλλία. Ο εισηγητής της Ένωσης Κέντρου Γεώργιος Μαύρος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των έκτακτων μέτρων, του εμφυλίου δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του Κ.Κ.Ε. 

1964. Θρίαμβος της Ε.Δ.Α. στις δημοτικές εκλογές. Στην Αθήνα και τον Πειραιά επικράτησαν οι αριστεροί υποψήφιοι Νίκος Κιτσίκης και Γεώργιος Κυριακάκος, ενώ στη Θεσσαλονίκη εκλέχτηκε ο κοινός υποψήφιος Ε.Δ.Α.-Ένωσης Κέντρου Κωνσταντίνος Τσίρος. 

 1989. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Κώστας Κάππος εδωσε στη δημοσιότητα δήλωση-ράπισμα για τον Χ. Φλωράκη: «Πιστεύω ότι η συνεργασία ΝΔ-ΚΚΕ  είναι ολέθρια για το ΚΚΕ (…) που τείνει να υποταχθεί σε μικροαστικές και αστικές εκσυγχρονιστικές θέσεις» ανέφερε  μεταξύ άλλων.

1991.
Οι Ρυθμιστικές αρχές έπεισαν το δικαστήριο του Λουξεμβούργου να διατάξει την εκκαθάριση της BCCI με την αιτιολογία ότι ήταν αφερέγγυα. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η BCCI είχε χάσει περισσότερο από το σύνολο του κεφαλαίου της. Οι κεντρικές Τράπεζες εισέβαλαν στο Υποκατάστημα του Λονδίνου στη 1 μ.μ. Ήταν 8 π.μ. στην πόλη της Νέας Υόρκης. Περίπου ένα εκατομμύριο καταθέτες έχασαν τα λεφτά τους
.

 2015. Δημοψήφισμα στην Ελλάδα σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές. Το 61.31% απάντησε «όχι» στο μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου