Ιουλίου 23, 2018

Η 23η Ιουλίου στην Ιστορία

811. Ο Αυτοκράτορας Νικηφόρος Α´ κατέλαβε την πρωτεύουσα του Βούλγαρου χάνου Κρούμου Πλίσκα . 

971. Ο πολιορκημένος στο Δορύστολο Πρίγκιπας των Ρως Σιατοσλάβος, κάλεσε πολεμικό συμβούλιο και αποφάσισε να παραδώσει την πόλη στον Ιωάννη Τσιμισκή. Υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με τους Βυζαντινούς, με την οποία ο αποποιήθηκε των βλέψεων στα βουλγαρικά εδάφη και την πόλη της Χερσονήσου στην Κριμαία. Ο Τσιμισής μετονόμασε το Δορύστολο δε Θεοδωροπολη (από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα) και επέτρεψε θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη έχοντας αιχμάλωτο τον τσάρο των Βουλγάρων Μπόρις Β. 

1148. Κατά τη Β 'Σταυροφορία άρχισε η πολιορκία της Δαμασκού.

 1453. Ο Φίλιππος Γ' της Βουργουνδίας νίκησε στη μάχη της Γκαβέρ το στρατό των επαναστατών της Γάνδης. Ο στρατός της Γάνδης είχε 16.000 νεκρούς. Όταν το υπόλοιπο του στρατού έφθασε Γάνδη, η πόλη αποφάσισε να παραδοθεί χωρίς περαιτέρω αντίσταση. 

1532. Ο αυτοκράτορας Κάρολος Ε και οι Προτεστάντες συμφώνησαν στη Νυρεμβέργη για θρησκευτική ειρήνη. 

1632. Κατά τον Τριακονταετή πόλεμο οι αυτοκρατορικοί κατέλαβαν το Ντόρτμουντ.

1687.Η πρώτη ρωσική πρεσβεία έφτασε στο Παρίσι 

1711 .Στις 12/23 Ιουλίου 1711, στον ποταμό Προυτ, κοντά στο Ιάσιο 
οι εκπρόσωποι του Μεγάλου Πέτρου, ο βαρόνος Πιότρ Παύλοβιτς Σαφίροφ και
 ο Κόμης Μπαρίς Πετρόβις Σερεμέτιεφ προσυπέγραψαν με τον Τούρκο Μεγάλο Βεζίρη Μεχμέτ πασά. την Συνθήκη του Προύθου, που προέβλεπε την επιστροφή του Αζόφ στους Οθωμανούς, και την κατεδάφιση του φρουρίου του Ταγκανρόγκ. Ο Τσάρος δεσμεύτηκε να σταματήσει να παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας, και να παραχωρήσει ασφαλής διέλευση προς τη Σουηδία στον Κάρολο ΙΒ΄. 

1722.Κατά την εκστρατεία στην Περσία του Μεγάλου Πέτρου οι Ρώσοι νίκησαν τους ντόπιους στην μάχη του Εντίρευ. 

1759 . Κατά τον Επταετή πόλεμο, οι Πρώσοι υπό τον στρατηγό φον Βεντελ για να εμποδίσουν την συνάντηση του Ρωσικού στρατού με τους Αυστριακούς επιτέθηκαν στους Ρώσους του Πιοτρ Σαλτικόφ στο Κέι η Πάλτσιγκ που σήμερα είναι στην Πολωνία, Οι Πρώσοι εχασαν 8000 άνδρες, αλλά οι Ρώσοι προχώρησαν και οι Πρώσοι αντιμετώπισαν στις 12 Αυγούστου 1759 τους ενωμένους στρατούς στη Μάχη του Κούνερσντορφσκ. 

1793 . Η Γιακωβίνικη Δημοκρατία του Μάιντς παραδόθηκε στους Πρώσους και επέστρεψε στο Βασίλειο της Πρωσίας ξανακατακτά το Μάιντς από τη Γαλλία.

1807. Στις 23 Ιουλίου/3 Αυγούστου ο Νικοτσάρας αποβιβάστηκε στην παραλία της Κατερίνη προέχομενος από τη Σκιάθο.
1812. Κατά την αρχή της εισβολής στη Ρωσία στις 11/23 Ιουλίου το σώμα του Μπαγκρατιόν με 15.000 αντιμετώπισε 40000 Γάλλους του στρατάρχη Νταβού, στο χωριό Σαλτανόβκα στην Λευκωρωσία. 

1821. Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 παραδόθηκε με συνθήκη στους Έλληνες το Φρούριο της Μονεμβασιάς. 


1833 Με βασιλικό διάταγμα, ανακηρύχτηκε ως αυτοκέφαλη η Εκκλησία της Ελλάδος και υπάγεται στο κράτος. 

1865. Στις 11/23 Ιουλίου έγινε ισχυρός σεισμός στη Λέσβο με ένταση 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι. Στον Μόλυβο κατέρρευσαν περίπου 100 σπίτια και σκοτώθηκαν πολλά άτομα.

1901 . Ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ διτύπωσε την άποψη ότι ο φορέας της βουβωνικής πανώλης ήταν οι αρουραίοι.

 1914. Η Αυστροουγγαρία επέδωσε τελεσίγραφο προς τη Σερβία απαιτώντας έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σεράγεβο στην οποία έπρεπε να συμμετάσχει η αυστριακή αστυνομία. Η Σερβία απέρριψε το τελεσίγραφο με το επιχείρημα ότι συνιστούσε προσβολή της εθνικής της κυριαρχίας. 

1918. Η κυβέρνηση της Ομσκ στη Σιβηρία κήρυξε την ανεξαρτησία της, την κατάργηση όλων των νόμων των Μπολσεβίκων, και αποκατάσταση της ακίνητης περιουσίας. 

1942. Στη Σόφια εκτελέστηκαν 6 Κομμουνιστές. 

1951. Στη Γαλλία εγκαινιάστηκε το αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Στην Πολωνία καταδικάστηκε εις θάνατον ο Γιούργκεν Στρόοπ, ως υπεύθυνες για την καταστολή της εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας. 


1952. Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη των Παρισίων για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα άνθρακα και χάλυβα (ΕΚΑΧ). Στην Αίγυπτο εγινε στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχάμεντ Ναγκίμπ. Εκδιώχθηκε ο βασιλιάς Φαρούκ . Στο θρόνο εισήλθε ανήλικος γιος του Φουάντ .

1958 .Στην Κύπρο σσφαγιάσθη από τουρκοκύπριους  παρα το Τζιάος ο Γεώργιος Λοίζου 72 ετών ενώ έβοσκε τα πρόβατα του. Οι τουρκοκύπριοι δολοφόνησαν επίσης τον 13χρονο Ανδρέα Μιχαήλ.
 

1974. Στην Αθήνα , ο χουντικός αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος , οι αρχηγοί του Στρατού, αντιστράτηγος Ανδρέας Γαλατσάνος, Ναυτικού, αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου, μαζί με τον στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη αποφάσισαν να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς και να καλέσουν τον Καραμανλή. 

1975. Ο Καναδάς έκλεισε τα λιμάνια του Ατλαντικού για τα σοβιετικά αλιευτικά σκάφη. 

1979 .Στο Ιράν ο Αγιατολάχ Χομεϊνί απαγόρευσε τη μετάδοση της μουσικής που διαφθείρει τους νέους. 


1992.Το Ανώτατο Σοβιέτ της Αμπχαζίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία. Στο χωριό Γιάμπουκα , κοντά στην Φότσα, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης,οι μουσουλμάνοι , με επικεφαλής τον Ρασίμ Χαλιλάγκιτς σκότωσαν 43 Σέρβους, μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά. Έκαψαν την  Ορθόδοξη Εκκλησία.

1995. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διέταξε την ανάπτυξη των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης στο Σεράγεβο. 

1997. Το κοινοβούλιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας εξέλεξε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρώην Πρόεδρο της Σερβίας, ως Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

 1999 .Στο χωριό Στάρο Γκράτσκο, στο Κόσσοβο και το Μετόχι δολοφονήθηκαν 14 Σερβοι Αγρότες από τους Αλβανούς του ΟΥΤΣΕΚΑ.

 2002 . Στην Τασμανία ξεβράστηκε γιγάντιο καλαμάρι που ζύγιζε 250 κιλά και τα μακριά πλοκάμια του να υπέρβαιναν τα 15 μέτρα. 

2007. Πτώση στα Στύρα Ευβοίας, πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-415 κατά τη διάρκεια δασοπυρόσβεσης.

2014. Παραιτήθηκε στη Βουλγαρία ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου