Ιουλίου 21, 2018

Η 21η Ιουλίου στη Ιστορία

365 .Μέγας Σεισμός που εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την Κρήτη, και την Αίγυπτο. Ο σεισμός κατέστρεψε το Φάρο της Αλεξάνδρειας και το τσουνάμι που ακλούθησε έπνιξε την Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί.

905. Ο Λουδοβίκος ο Τυφλός, ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας συνελήφθη από τους άνδρες του Βερεγγάριου μέσα στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου όπου αναζήτησε καταφύγιο και τυφλώθηκε αλλά παρέμενε βασιλιάς της Προβηγκίας. 


1378. Η εξέγερση των Υφαντουργών (Κιόμπι) στην Φλωρεντία. Χιλιάδες ένοπλοι εργάτες μαλλί πολιόρκησαν τη Σινιορία και κρέμασαν τον Δήμιο μπροστά στο «Παλάτσο Βέκιο».

1425 . Πέθανε ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β´ Παλαιολόγος και τον διαδέχθηκε ο γιος του, Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος. 

1542. Ο Πάπας Παύλος Γ΄ ‘ίδρυσε την ιερά εξέταση για να καταπολεμήσει τον Προτεσταντισμό. 

1568. Κατά την έναρξη του Πολέμου της Ολλανδικής ανεξαρτησίας , στη μάχη του Γιέμινγκεν στη βορειοανατολική Ολλανδία, ο ισπανικός στρατός υπό τον Δούκα της Αλμπα νίκησε τους επαναστάτες, του Λουδοβίκου του Νασσάου. Οι Ολλανδοί είχαν 7000 νεκρούς. 





1613. Στις 11/21 Ιουλίου έγινε στη Μόσχα, η στέψη του Μιχαήλ Φιοντόροβιτς Ρομάνοφ, ιδρυτής της δυναστείας των Ρομανόφ στο ρωσικό θρόνο.

1718. Υπογράφηκε στο  Παζάρεβατς η  Συνθήκη μεταξύ Αυστρίας, Βενετίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. ) Με την Συνθήκη του Ποζάρεβατς το Βελιγράδι, μεγάλο τμήμα της Σερβίας και η περιοχή της Τιμισοάρας στην Βλαχία περιήλθαν στην Αυστρία.Η Βενετία υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει στους Οθωμανούς την Πελοπόννησο (που την είχε καταλάβει το 1687), ό,τι της είχε απομείνει στην Κρήτη, την Τήνο και την Αίγινα. Διατήρησε όμως κάποιες θέσεις της στην Δαλματία, τα Ιόνια νησιά και τα απέναντί τους ηπειρωτικά φρούρια του Βουθρωτού και της Πρέβεζας καθώς και την Βόνιτσα. Ανέκτησε επίσης τα Κύθηρα.

 1762. Στον τρίτο πόλεμο της Σιλεσίας στο πλαίσιο του Επταετούς Πολέμου πολέμου έξω από το χωριό Μπούρκερσντορφ, ο πρωσικός στρατός από 40.000 άνδρες υπό τον Φρειδερίκο το Μέγα επιτέθηκε και νίκησε τους Αυστριακούς. που είχαν 2.500 απώλειες. (Νεκρούς τραυματίες, αιχμάλωτους).



1774. Σε ένα χωριό της Βουλγαρίας κοντά στην Σιλιστρία , το Κιουτσούκ Καϊναρτζή, (που τώρα λέγεται Καινάρτζα και έχει 783 κατοίκους), υπογράφηκε στις 10/21 Ιουλίου , από τον στρατάρχη Ρουμιάντσεφ και τον Αχμέτ Ρεσμί Εφεντη ,η συνθήκη με την οποία τερματίστηκε ο 6ος Ρωσο-τουρκικός πόλεμος. (1768-74). Με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, το Χανάτο της Κριμαίας απέκτησε την ανεξαρτησία του από τον Σουλτάνο, και οι Τατάροι της Κριμαίας, της Βεσσαραβίας και του Κουμπάν θα είχαν μόνο θρησκευτική σχέση από τον Σουλτάνο υπό την ιδιότητα του Χαλίφη. Η Ρωσία επέστρεψε στον Σουλτάνο 18 νησιά του Αιγαίου , καθώς και την Πελοπόννησο και αποχώρησε από τις Παρίστριες Ηγεμονίες, (Μολδαβία και Βλαχία) που επεστράφησαν μεν στον Σουλτάνο αλλά ετέθησαν σε ειδικό καθεστώς. Οι Τούρκοι παρέδωσαν στους Ρώσους τα Φρούρια Γενικαλέ, Κερτς, Αζοφ κ.ά. επί του Ευξείνου Πόντου. 
Η Ρωσία εξασφάλισε το δικαίωμα να διατηρεί στόλο στον Εύξεινο Πόντο, αποκτώντας το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας των υπό ρωσική σημαία εμπορικών πλοίων σ' αυτόν, καθώς και του ελεύθερου εμπορίου των Ρώσων υπηκόων στην οθωμανική επικράτεια. Η Ρωσία επέβαλε και το (ασαφές) δικαίωμα προστασίας των ορθόδοξων χριστιανών υπηκόων της Πύλης από τον Τσάρο. 
Η Οθωμανική αυτοκρατορία υποχρεώθηκε σε καταβολή εξόδων πολέμου, τεσσάρων εκατομμυρίων χρυσών ρουβλίων. Ο Σουλτάνος αναγνώρισε στη Ρωσία το δικαίωμα δημιουργίας ρωσικών προξενείων σε πόλεις της επιλογής της.

1798. Κατά την αιγυπτιακή εκστρατεία του Ναπολέοντα έγινε η Μάχη των Πυραμίδων, Ο Γαλλικός Στρατός, 17.000 πεζοί, 3.000 ιππείς, με 42 κανόνια, υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη σημείωσε μια αποφασιστική νίκη εναντίον των δυνάμεων των Μαμελούκων ηγεμόνων, εξολοθρεύοντας σχεδόν ολόκληρο τον Αιγυπτιακό Στρατό. (25000) Ο ηγέτης των Μαμελούκων, ο μπέης Μουράτ, κατέφυγε, στην Άνω Αίγυπτο. Οι γαλλικές απώλειες ήταν περίπου 300 άνδρες,.

 Ο Ναπολέων εισήλθε μετά τη μάχη θριαμβευτικά στο Κάιρο .

1822. Όλη  την ημέρα της 21ης Ιουλίου, καθώς επίσης κα της 22ας Ιουλίου, εξακολούθησε    κανονιοβολισμός του Βασιλαδίου από τα τουρκικά πλοία και οι επιθέσεις για την κατάληψη της νησίδας, αλλά η φρουρά του  Βασιλαδιού  διατήρησε τις θέσεις της και  το Βασιλάδι παρέμεινε σε  ελληνικά χέρια.


1831 .Ο Λεοπόλδος Α΄ στέφτηκε ως πρώτος βασιλιάς των Βέλγων.


1832.Μετα την δολοφονία του Καποδίστρια, στις 9/21 Ιουλίου Υπογράφηκε  στην Κωνσταντινούπολη από τις Προστάτιδες Δυνάμεις και την Οθωμανική Αυτοκρατορία η  Σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως, που καθόρισε τα ελληνοτουρκικά σύνορα, σύμφωνα με τις αγγλικές επιθυμίες


1866. Κατά το τρίτο πόλεμο της ιταλικής ανεξαρτησίας, οι «Κυνηγοί των Άλπεων», του Γκαριμπάλντι με πολλές απώλειες νικήσαν τους Αυστριακούς στην μάχη της Μπεζέκα. 



1904.Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του υπερσιβηρικού σιδηρόδρομου, μήκους 4.607 μιλίων , που κράτησε 13 χρόνια. Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.


1917. Ο Γκεόργκι Λβόφ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της προσωρινής κυβέρνησης της Ρωσίας και τον διαδέχτηκε ο Υπουργός του πολέμου Αλέξανδρος Κέρενσκι. 

1922. Στη Γερμανία με αφορμή τη δολοφονία του Βάλτερ Ράτεναου ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε το διάταγμα την προστασίας της Δημοκρατίας.

 1936. Οι Πολιτοφύλακες του Λαϊκού Μετώπου άρχισαν την πολιορκία του Αλκάθαρ στο Τολέδο που το κατείχαν δυνάμεις που στήριζαν την εθνικιστική εξέγερση.Η Πολιορκία λύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου με την άφιξη της Στρατιάς της Αφρικής υπό τον Φράνκο. 

1940. Οι Σοβιετικοί ανακήρυξαν της Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατίας της Λιθουανίας και την προσάρτησαν. 

1944.Μία ημέρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, ο Αδόλφος Χίτλερ απεύθυνε διάγγελμα από το ραδιόφωνο. Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ και άλλοι συνωμότες εκτελέστηκαν. 

1951. Ο Δαλάι Λάμα επέστρεψε στο Θιβέτ να επανάλαβε τα θρησκευτικά καθήκοντά του.

1953. Η ΕΣΣΔ ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη δωρεάν διανομή τροφίμων στους κατοίκους του Ανατολικού Βερολίνου . 

1958. Από χειροβομβίδα Τούρκων επικουρικών σκοτώθηκαν στη Λεμεσό δύο Έλληνες και δύο Τούρκοι.

1965 . Σε συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές σκοτώθηκε στη γωνία Σταδίου και Χρήστου Λαδά, ο Σωτήρης Πέτρουλας. 


1970. Μετά από 11 χρόνια κατασκευής, ολοκληρώθηκε το Φράγμα του Ασουάν στο Νείλο. 
1971. Έκλεισε η Σχολή της Χάλκης για να μην υπαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.


 1974, Το ΓΕΝ διέταξε τα δυο ελληνικά υποβρύχια που άπλεαν προς την Κερύνεια, να επιστρέψουν στη βάση τους. 
Τη νύχτα της 21ης Ιουλίου στις 22:35 άρχισε στο αεροδρόμιο της Σούδας, η επιχείρηση «Νίκη»,  για την αερομεταφορά μιας Μοίρας Καταδρομών στην Λευκωσία.  με χρονικό περιορισμό τα μεσάνυκτα της ίδιας μέρας. Μόνο τα 15 από τα  20 «Noratlas»  και κανένα από τα  10 C-47 που  παρέμειναν στο αεροδρόμιο της Σούδας. Αμέσως μετά την απογείωση, δόθηκε σήμα από το Κέντρο επιχειρήσεων πρός το Γ.Ε.Ε.Φ. Λευκωσίας με την φράση «Έρχονται τα 15 πορτοκάλια».
 Οι Έλληνες καταδρομείς μάχονται στο βουνό Κοτζά Καγιά. Η Ελλάδα αποδέχθηκε την απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο. 



1975. Κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» 


1977. Αιγυπτιακά στρατεύματα εισέβαλλαν στη Λιβύη.

1983. Στο ρωσικό επιστημονικό σταθμό  Βοστόκ στην Ανταρκτική καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία που μετρήθηκε  ποτέ στη γη, ίση με-89.2 ° C

1990. Στη Νικαράγουα, αποτράπηκε απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα.


 1994. Στη Βρετανία, εκλέχτηκε πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος ο Τόνι Μπλερ, συγκεντρώνοντας το 57% των ψήφων. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζακ Σαντέρ, εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

1995. Άρχισε η τρίτη Κρίση των στενών της Ταϊβάν. Ο  Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας, άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους στα ύδατα βορείως της Ταϊβάν.


2008. Συνελήφθη στο Βελιγράδι ο καταζητούμενος από το Δικαστηρίο της Χάγης Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου