Ιουλίου 14, 2018

Η 14η Ιουλίου στην Ιστορία

1223 .Πέθανε ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος Β και τον διαδέχτηκε ο γιός του Λουδοβίκος. 

1420 . Οι Χουσίτες υπό τη διοίκηση του Γιαν Ζίζκα νίκησαν τους Σταυροφόρους του Σιγισμόνδου της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στο λόφο Βίτκοφ έξω από την Πράγα.

 1456. Κατά την πολιορκία του Βελιγραδίου από τον Πορθητή ο Τουρκικός στόλος στο Δούναβη στην ναυμαχία του Πετροβαραντίν (Σαλάνκέμεν) πέρασε από τους Ούγγρους και μπόρεσε να ανεφοδιάσει το στρατόπεδο των Τούρκων.

 1471. Η Μοσχοβία νίκησε το Νόβγκοροντ στη μάχη στην αριστερή όχθη του ποταμού Σελόνι στην περιφέρεια του Νόβγκοροντ. Ως αποτέλεσμα των απωλειών της μάχης, (πάνω από 12000) το Νόβγκοροντ αναγκάστηκε να διαλέξει την υποταγή στη Μόσχα.
1500. Η Μοσχοβία νίκησε το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας στη μάχη του ποταμού Βέντροσα 50 χλμ δυτικά της Καλούγκα. Οι δυο στρατοί είχαν από 40.000 άνδρες. Η μάχη έληξε με αποφασιστική ρωσική νίκη. Περισσότεροι από 8.000 Λιθουανοί έχασαν τη ζωή τους και πολλοί περισσότεροι αιχμαλωτίστηκαν. Ανάμεσα τους και ο (εικονιζόμενος) Λιθουανός Πρίγκιπας Κωνσταντίν Οστρόγκσκι. 


1677. Κατά τον πόλεμο Σουηδίας Δανίας ο Κάρολος ΙΑ , με 13000, επιτέθηκε σε 12000 Δανούς στην Λαντσκρόνα. Σκοτώθηκαν 1800 Σουηδοί και 2500 Δανοί και θωρείται ότι νικήσαν οι Σουηδοί. 

1683. Οι Τούρκοι εμφανίστηκαν μπροστά από την Βιέννη και ζήτησαν την παράδοση της Πόλης.

1700. Υπογράφηκε μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας η συνθήκη ειρήνης της Κωνσταντινούπολης με την οποία έληξε ο Τρίτος Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1686-1700. Με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης ο Σουλτάνος παραχωρούσε την κατοχή των περιοχών του Αζόφ, του φρουρίου του Ταγκανρόγκ, του Παυλόφσκ και του ποταμού Μίου στη Ρωσία, δεχόταν την αποστολή Ρώσου πρεσβευτή στην Υψηλή Πύλη και την επιστροφή όλων των αιχμαλώτων πολέμου. Ο Τσάρος Πέτρος επιβεβαίωσε ότι οι Κοζάκοι, δεν θα επιτεθούν στους Οθωμανούς, ενώ ο Σουλτάνος επιβεβαίωσε ότι οι υπό τον έλεγχό του Τάταροι της Κριμαίας, δεν θα επιτεθούν στους Ρώσους.
1708. κατά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο, στη μάχη του Γκολόβτσιν στις 3/14 Ιουλίου ο 26χρονος Κάρολος ΙΒ με 12500 Σουηδούς νίκησε τους Ρώσους του Μπαρίς Σερεμέτιεφ. Οι Σουηδοί είχαν265 νεκρούς και 1068 τραυματίες και οι Ρώσοι 1655 νεκρούς αγνοούμενους και τραυματίες. 

1710. Ο Ρώσος στρατηγός Μπαρίς Σερεμέτιεφ εισήλθε νικητής Ρίγα και την ιδια οι ευγενείς της πόλης ορκίστηκαν υπακοή στον Τσάρο Πέτρο. 

1720. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Φρέντρικσμποργκ μεταξύ της Σουηδίας και του Βασιλείου Δανίας – Νορβηγίας, με την οποία έληξε η σύγκρουση μεταξύ της Δανίας και της Σουηδίας κατά το Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο. Τα σουηδικά πλοία υποχρεώθηκαν να πληρώνουν στους Δανούς τέλη διέλευσης για να μπουν στη Βαλτική μέσω του πορθμού του Όρεσουντ, ενώ Κατοχυρώθηκαν στη Δανία τα εδάφη του Χόλσταϊν - Γκότορπ. 

1789.Κατα τη Γαλλική Επανάσταση η κατάληψη της Βαστίλης. 

1824. Κατά την Ελληνική Επανάσταση η Νίκη, της Άμπλιανης. Στις 14/26 Ιουλίου στις 9 το πρωί οι Τούρκοι που πήγαιναν να καταλάβουν την Άμφισσα επιχείρησαν με γιουρούσι να ανατρέψουν τους περίπου 3000 Έλληνες, που ειχαν καλείσει το δρόμο στην Άμπλιανη.Επικεφαλής των Ελλήων ήσαν οι Γιώργος και Κίτσος Τζαβέλας Λάμπρος Ζάρμπας, Γιαννούσης Πανομάρας Γ. Δράκος, Χρίστος Περραιβός, και Δ. Ζέρβας . Το απόγευμα με γιουρούσι οι δικοί μας τους πήραν τις πλάτες. « Οι Έλληνες στείλανε εκείνη τη μέρα εις τον Άδην υπέρ τους πεντακοσίους Τούρκους.Από τους δικούς μας σκοτώθηκαν και πληγώθηκαν τριάντα εφτά». 

1860. Άρχισε να λειτουργεί η Κρατική Τράπεζα της Αυτοκρατορικής Ρωσίας .

 1861. Απόπειρα δολοφονίας στο Μπάντεν-Μπάντεν, του βασιλιά της Πρωσίας Γουλιέλμου Α που τραυματίστηκε ελαφρά. 

1877. Οι Τούρκοι από τη Νόβα Ζαγκορά αναζητούσαν «τσέτες» του Λέφσκυ, σκότωσαν 1013 βουλγάρους μέσα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Γκούνες Μααλί που είχε τότε 120 σπίτια.


1889. Στις 14 Ιουλίου , εκατό χρόνια από την πτώση της Βαστίλλης, άρχισε στην αίθουσα Πετρέλ στο Παρίσι το ιδρυτικό συνέδριο της Β` Διεθνούς. Την πρωτοβουλία είχαν οι Γερμανοί μαρξιστές, αλλά την οργάνωσή του είχαν αναλάβει οι Γάλλοι. Στο συνέδριο πήραν μέρος 391 αντιπρόσωποι από 20 χώρες. Οι 221 ήταν Γάλλοι, και 81 ήσαν Γερμανοί. Στο τέλος του Συνεδρίου μετά από έξι ημέρες ανακηρύχτηκε η Δεύτερη Σοσιαλιστική Διεθνής. 

1902 .Κατέρρευσε το καμπαναριό της βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.

 1913 . Στις 14/27 Ιουλίου το ηρωικό τάγμα των Κρητών υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Καναβατζόγλου εισήλθε ως πρόπομπος της 8ης Μεραρχίας στην Κομοτηνή,μέσα σε μια ατμόσφαιρα ξέφρενου ενθουσιασμού και συγκινήσεως των Ελλήνων κατοίκων της, Οι πρώτοι που μπήκαν στην πόλη ήταν , η ημιλαρχία του λοχαγού Γεώργιου Κατεχάκη. 

1916.Κατά τη διάρκεια της μάχης του Σομμ άρχισε η μάχη στο δάσος της Ντελβίλ. 

1933. Στη Γερμανία, όλα τα πολιτικά κόμματα ετέθησαν εκτός νόμου εκτός από το Εθνικοσοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. (NSDAP). 

1942. Το Εθνικό Κογκρέσο της Ινδίας ζήτησε την αποχώρηση των Βρετανών. 

1943.Σις 14 Ιουλίου 1943 οι αθηναϊκές εφημερίδες δημοσίευσαν ανακοίνωση των γερμανικών Αρχών που ανέφερε ότι για την «ενίσχυση των στρατευμάτων κατοχής εν Ελλάδι», « από στρατιωτικής απόψεως την ασφάλειαν εις την περιοχήν ανατολικώς του ποταμού Αξιού - πλην της πόλεως Θεσσαλονίκης - ανέλαβον βουλγαρικά στρατεύματα». Η ανακοίνωση τόνισε ότι «η διοίκησις και εις τα υπό των βουλγαρικών στρατευμάτων μέλλοντα να καταληφθούν τμήματα της χώρας, ευρίσκεται εις χείρας Γερμανικών διοικητικών υπαλλήλων και της Γερμανικής Αστυνομίας. Ουδαμώς αποσιωπούνται οιαιδήποτε μεταβολαί εις τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και εις την οικονομίαν της χώρας. Ιδία εξακολουθούν να ισχύουν οι ελληνικοί νόμοι και αι ελληνικαί διατάξεις, καθώς και τα διοικητικά μέτρα της ελληνικής κυβερνήσεως». Στο χωριό Κατάφουρκο Αιτωλοκαρνανίας επί του Μακρυνόρους τα ανταρτικά τμήματα του ΕΔΕΣ Βάλτου υπό τον οπλαρχηγό και Ιατρό Στυλιανό Χούτα, έστησαν ενέδρα στην φάλαγγα της Ιταλικής Μεραρχίας «Μπρενέρο».Στην εμπροσθοφυλακή της φάλαγγας προπορεύονταν ομάδες μοτοσυκλετιστών που δέχθησαν τα πρώτα πυρά και καταστράφηκε και ένα άρμα μάχης από νάρκη. Το Ιταλικό πεζικό προσπάθησε να επιτεθεί επί του όρους αλλά υποχώρησε μα απώλειες. 

1944.Καταδρομικη επιχείρηση του Ιερού Λόχου και των Αγγλων στη Σύμη που καταλήφθηκε για 24 ώρες.

1947. Αιφνιδιαστικά έγιναν 2500 συλλήψεις στην Αθήνα και τον Πειραιά κομμουνιστών και συνοδοιπόρων. 

1948 . Στη Ρώμη έγινε απόπειρα δολοφονίας, του ηγέτη Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Παλμίρο Τολιάτι. 

1958. Στη Βαγδάτη πραξικόπημα, με επικεφαλής τον Αμπντ αλ-Καρίμ Κασίμ ανέτρεψε τη Μοναρχία. Ο Φαιζάλ και ο πρωθυπουργός Νούρι Ελ Σαΐντ εκτελέστηκαν και ο Αμπντ αλ-Καρίμ Κασίμ, έγινε ο νέος ηγέτης του Ιράκ. 

1964 . Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, επέβαλε εξάμηνη παύση στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια για την επέμβασή του στο έργο της ανάκρισης γύρω από την υπόθεση Λαμπράκη.

 1969 . Δύο εβδομάδες μετά την ήττα της εθνικής ομάδας της Ονδούρας, από το Ελ Σαλβαδόρ στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο της ΦΙΦΑ του 1970 και τις ταραχές και τις βίαιες συγκρούσεις στην Ονδούρα κατά των μεταναστών από το Σαλβαδόρ , ο στρατός του Ελ Σαλβαδόρ εισέβαλε Ονδούρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν από την κυκλοφορία τα τραπεζογραμμάτια των 500 , 1000 5000 , και 10000 δολαρίων.

1976 . Οι Κινέζοι παρέδωσαν στην Αφρική τη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το λιμάνι του Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας με τη Ζάμπια. Στην Πορτογαλία ο Αντόνιο Ραμάλιο Εάνες που ανέτρεψε την Επανάσταση των Γαρυφάλλων ορκίστηκε σαν Πρόεδρος. 

1990 .Ο Γκορμπατσόφ, εξέδωσε ουκάζιο για « τον εκδημοκρατισμό και την ανάπτυξη της τηλεόρασης στην ΕΣΣΔ», και έκανε ολοκληρωτικό ανασχη,ματισμό του Πολιτικού Γραφείου απομακρύνοντας όλα τα μέλη που τον εξέλεξαν εκτός από έναν. Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσίας ενέκρινε το Νόμο «Περί ιδιοκτησίας». 

1992 . Ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός επιχειρηματίας Μίλαν Πάνιτς , έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

 1997. Η πρώτη πολωνική-γερμανική συνάντηση κορυφής στη Βόννη. Στο Ναϊρόμπι, στην Κένυα, αιματηρές οδομαχίες με χιλιάδες φοιτητές που απαιτούσαν την παραίτηση του προέδρου Μόι. 

2001. Η Σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βρέθηκε στο υδροηλεκτρικό φράγμα του Πέρουσατς ένα βυθισμένο ψυγείο με 50 -60 πτώματα. 

2016 .Τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν στον παραλιακό δρόμο της Νίκαιας μετά από επίθεση με φορτηγό από το Ισλαμικό Κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου