Ιουνίου 28, 2018

Επί τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. Το κύριο ζήτημα των χθεσινών εφημερίδων ήταν οι δηλώσεις του Μπορίσοφ σχετικά με τη συμπεριφορά των παλαιών κρατών μελών της ΕΕ απέναντι στη Βουλγαρία λόγω των συνεχών μεταβολών των όρων για την ένταξη στη ζώνη του ευρώ και το χώρο του Σένγκεν. Ο ευρω-Μπορίσοφ είπε ότι τα παλιά μέλη και ο εγωισμός τους διαλύσουν την Ευρώπη και αναφέρθηκε ειδικά στον ρόλο του Μακρόν. Ο Μπορίσοφ είπε ακόμα ότι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέβαλε την πρόταση μομφής από φθόνο, επειδή η βουλγαρική Προεδρία ήταν επιτυχής. Οι εφημερίδες αναμένουν επίσης μετά τη λήξη της Προεδρίας έναν ανασχηματισμό. Όλες οι εφημερίδες εγραψαν για την απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων που περιέχουν χοιρινό κρέας μετά το κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων που καταγράφηκε στην Ρουμανία.

 ΣΟΦΙΑ. Το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να καταθέσει στο κοινοβούλιο την σύμβαση για την αγορά 2 πολύ-λειτουργικών περιπολικών, για τον εκσυγχρονισμό του Βουλγαρικού Πολεμικού Ναυτικού που θα κοστίσουν 492 εκατομμύρια ευρώ. Στη σύμβαση προβλέπεται η προμήθεια ανταλλακτικών, η εκπαίδευση του πληρώματος και τριετής υποστήριξη λειτουργίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την υπουργό Ενέργειας Τεμενούζκα Πετκόβα, να ανανεώσει τη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπελένε».

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα «Μπίλντ» ότι «ποτέ δεν πρόκειται να συζητήσει την ιδέα κάποιων για δημιουργία στρατοπέδων μεταναστών στην Αλβανία, σε αντάλλαγμα για την ταχύτερη ένταξη στην ΕΕ. «Η προσφυγική κρίση πρέπει να λυθεί ανεξάρτητα από τις συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ», είπε. Με τον τρόπο αυτό ο Ράμα απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι για να πάρει την «θετική απόφαση» δεχθηκε την πρόταση της Γερμανίας να φτιάξει στρατόπεδα για μετανάστες.

 ΤΙΡΑΝΑ. Η Πρέσβης της ΕΕ στα Τίρανα Ρομάνα Βλαχούτιν Ρωμαϊκή και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα Ντόναλντ αξιολογήσαν την απόφαση των Βρυξελλών για την Αλβανία ως θετική και «ζήτησαν», «την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», έτσι ώστε τα Τίρανα να είναι έτοιμα για διαπραγματεύσεις το επόμενο έτος.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Σήμερα είναι το Βίτοβνταν. Η επέτειος της μάχης στο Κόσσοβο, και η επέτειος της δολοφονίας του διαδόχου της Αυστρίας στο Σεράγεβο, από το μέλος του κινήματος «Μλάντα Μπόσνα» Γαβρίλιο Πρίντσιπ. ΚΡΑΛΙΕΒΟ. Ο πρόεδρος της Σερβίας και ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων , Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρακολούθησε μαζί με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ την άσκηση «Joint Strike 2018 ».Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στο Κράλιεβο ότι η Σερβία δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την απειλήσει, και ότι θα συνεχίσει να επενδύει στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι είναι πολύ ευτυχής που
 ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ ξανά μια επιχείρηση «Αστραπή» κατά των Σέρβων που θα οδηγήσει σε εθνοκάθαρση εναντίον των Σέρβων, επειδή είναι ένα μήνυμα ότι η Σερβική Δημοκρατία είναι ασφαλής. Ο Πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς δήλωσε στο Βελιγράδι ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι αλβανοί να εξαπολύσουν μια επιχείρηση παρόμοια με την «Καταιγίδα» που εξαπέλυσαν οι Κροάτες στην Κράινα για να διώξουν τους Σέρβους που απέμειναν στο Κόσσοβο και το Μετόχι. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας ευχαρίστησε το Μαρόκο για τη συνεπή του πολιτική και τη στάση αρχών για την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και τη στήριξη των προσπαθειών της Σερβίας για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της .

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ .Το Συμβούλιο της ΕΕ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Σερβία στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά απαίτησε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του κράτους δικαίου και την ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. 

ΑΝΤΡΙΤΣΓΚΡΑΝΤ. Σήμερα θα γίνουν αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους αδελφούς Σοκόλοβιτς. Τον Γενίτσαρο Μεχμέτ πασά και τον αδελφό του Άγιο Μακάριο.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μιτσκόσκι , δήλωσε ότι η «Μακεδονία» δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει ένταξη στη Συμμαχία μέχρι να αλλάξει το σύνταγμα. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός εσωτερικών Ολιβερ Σπασόφσκι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μίλησε για αύξηση του αριθμού των προσπαθειών για παράνομη είσοδο από την Ελλάδα προς τη «Μακεδονία» μεταναστών. Ο Σπασόφσκι είπε ότι κατά την περίοδο από το 2015 έως τα μέσα του 2016, περίπου 800.000 μετανάστες διήλθαν από το έδαφος της «Μακεδονίας». «Στην τελευταία περίοδο», είπε, υπήρξε τάση αύξησης του αριθμού των προσπαθειών για παράνομη είσοδο από την Ελλάδα στην «Μακεδονία». Ενώ δηλαδή, όπως επεσήμανε,κατά τη διάρκεια του 2017έγιναν 3220 προσπάθειες για παράνομη είσοδο από τα νότια σύνορα, μόνο κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2018 έχουν ήδη γίνει 3.150 τέτοιες προσπάθειες και έχουν αποτραπεί. Ο Σπασόφσκι στην ομιλία του στο Συνέδριο «Μεταναστευτική Κρίση και Βαλκανική διαδρομή» που οργάνωσε στα Σκόπια η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ είπε ότι , « η Μακεδονία δεν έχει τις προϋποθέσεις για να ανοίξει νέα στρατόπεδα για μετανάστες». 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Συμβούλιο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Σερβικής Δημοκρατίας πρότεινε ο κατώτατος μισθός στην οντότητα να φθάσει στα 440 BAM και να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Ο Υπουργός Οικονομικών Ζόραν Τεγκέλτια δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης ο μέσος μισθός να ανέβη έως 
τα 450 ευρώ και υποσχεθηκε αύξηση του αφορολόγητου. Η Πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς εξέφρασε την ικανοποίησή για την καλή συνεργασία και το υψηλό επίπεδο κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι ο Μλάντεν Ιβάνιτς, προσπαθεί να εξαπατήσει το κοινό στο τέλος της θητείας του γράφοντας επιστολές. Και είπε ότι πρόκειται «για μια κλασική απάτη». 

ΣΑΡΑΓΕΒΟ . Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ κάλεσαν τις αρχές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να αλλάξουν επειγόντως τον εκλογικό νόμο προκειμένου να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των αποτελεσμάτων των εκλογών Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου