Ιουνίου 28, 2018

Η 28η Ιουνίου στην Ιστορία

550. Στις 28 Ιουνίου του 550 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μηνάς τέλεσε τα θυρανοίξια του ναού των Αγίων Αποστόλων παρουσία του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού, που για αιώνες ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος ναός της Βασιλεύουσας. Ήταν σταυροειδής βασιλική, με πέντε τρούλους: ένας σε κάθε βραχίονα του σταυρού και ένας στο κέντρο, στο σημείο τομής των βραχιόνων. Ο δυτικός βραχίονας του σταυρού προεκτεινόταν, σχηματίζοντας αίθριο. Ιερό δεν υπήρχε, καθώς η Αγία Τράπεζα ήταν τοποθετημένη στο κέντρο του ναού, κάτω από τον κεντρικό τρούλο, ο οποίος είχε παράθυρα. Ο ναός των Αγίων Αποστόλων. ήταν προσκυνηματικό κέντρο, καθώς εκτός των λειψάνων του Αγίου Τιμοθέου , του Ευαγγελιστή Λουκά , και του Αποστόλου Ανδρέα βρισκόταν και μέρος της Στήλης της Φραγγελώσεως, στην οποία κατά την παράδοση δέθηκε και μαστιγώθηκε ο Χριστός η κάρα του Ιακώβου του Αδελφοθέου (από τα Ιεροσόλυμα) και η κάρα του Αποστόλου Ματθία. Εκεί βρίσκονταν οι τάφοι του Μεγάλου Κωνσταντίνου, και του Ηράκλειου του Ιωάννη του Χρυσοστόμου και του Γρηγορίου του Θεολόγου. Εκεί κτίστηκε και σταυροειδές μαυσωλείο για τον Ιουστινιανό και την οικογένειά του, στο τέλος του βόρειου κλίτους. 



1098 . Κατά την πρώτη Σταυροφορία οι Σταυροφόροι νίκησαν τον Κερμπογκά της Μοσούλης στη μάχη της Αντιόχειας.

1147. Κατά τη Δεύτερη Σταυροφορία μια ομάδα Βορειοευρωπαίων σταυροφόρων που βρισκόταν εν πλώ προς τους Αγίους Τόπους έκανε κατόπιν αιτήματος του βασιλιά Αλφόνσου Α΄ μια ενδιάμεση στάση στη Πορτογαλία, και πολιόρκησαν τη Λισαβόνα, που βρισκόταν τότε σε μαυριτανικά χέρια. Η Λισαβόνα καταλήφθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Ένα απόσπασμα από αυτή την ομάδα των σταυροφόρων βοήθησε τον Κόμη Ραϋμόνδο Βερεγγάριο Δ΄ της Βαρκελώνης να καταλάβει την πόλη Τορτόζα την επόμενη χρονιά. 

1243. O Ιννοκέντιος Δ' εγινε πάπας.




1245. Συνήλθε στη Λυών, που ήταν εκτός της επιρροής του Φρειδερίκου, από τον Πάπα Ιννοκέντιο Δ, η αιρετική Σύνοδος , που το Βατικανό τη θεωρεί 13η. Οικουμενική. Στη Σύνοδο βρίσκονταν τρείς πατριάρχες, 150 επίσκοποι και ο Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης. Κατά την έναρξη, στις 28 Ιουνίου, ο Ιννοκέντιος συνέκρινε τις πέντε πληγές του Ιησού, με τις δικές του πέντε θλίψεις, Την κακή συμπεριφορά κληρικών και λαϊκών, τη θρασύτητα των Σαρακηνών το Σχίσμα Ανατολής-Δύσης, τις ωμότητες των Τατάρων στην Ουγγαρία• και το διωγμό της εκκλησίας από τον Αυτοκράτορα Φρειδερίκο. Η Σύνοδος μετά από συζητήσεις ενός μηνός καταράστηκε τον Φρειδερίκο, τον κήρυξε «αντίχριστο και εχθρό της εκκλησίας», «Σαρακηνό φίλο του σουλτάνου» και όρισε νέο αυτοκράτορα τον ευγενή Ερρίκο Ράσπε, με την εντολή να δολοφονήσει τον Φρειδερίκο. Η Σύνοδος της Λυών κήρυξε και την Ζ΄ Σταυροφορία.

 1389. 15/28 Ιουνίου, Πύρρειος Νίκη των Σέρβων στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου 1519.Ο Κάρολος Κουίντος στέφτηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 

1625.  Στις 18/28 Ιουνίου, «Μέγας σεισμός» στην Λευκάδα. Σύμφωνα με τον ιερέα Νικόλαο Ζαμπέλιο «έπεσαν οι καμάρες όλες και εις την Αμαξικήν τα σπίτια και τα μαγαζιά όλα κτιστά και ταύλινα. Έπεσε και η Αρχιεπισκοπή όλη η Αγία Αναστασία στους Τσουκαλάδες και συνέχισαν οι μετασεισμοί αλλά ο πρώτος ήταν ο μέγας που δεν θυμάται άνθρωπος στον αιώνα». 

1629. Μετά την κατάληψη της Λα Ροσέλ ο Καρδινάλιος Ρισελιέ διαπραγματεύτηκε μια Συνθήκη διαπραγμάτευση με τους ουγενότους που εγγυόταν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα σύμφωνα με το διάταγμα της Νάντης, αλλά έπρεπε να παραδώσουν αμέσως όλες τις πόλεις και τα φρούρια που κατείχαν.

1651. Στις 18/28 Ιουνίου άρχισε η τριήμερη μάχη του Μπερεστέτσκο ανάμεσα στους Κοζάκους του Μπογκντάν Χμελνίτσκι και τους Τάταρους συμμάχους του και τους Πολωνο-Λιθουανούς. 



1675. Ο Στρατός του Μεγάλου Εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου Φρειδερίκου Γουλιέλμου νίκησε τους Σουηδούς στην μάχη του Φέρμπελιν.
1715. Την 28 Ιουνίου 1715 οι Τούρκοι που είχαν καταλάβει αμαχητί την Κόρινθο και το Άργος στρατοπέδευσαν στην Τίρυνθα. ενώ ο οθωμανικός στόλος κατέστρεψε το Τολό και αγκυροβόλησε εις την Λέρνη.

 1762.Ανελαβε την εξουσία στη Ρωσία η Αικατερίνη Β΄.

 1788. Έγινε το σκηνοθετημένο από τους Άγγλους επεισόδιο στη μεθόριο Ρωσίας –Σουηδίας στο φυλάκιο της Πουούμαλα, όπου προβοκάτορες ντυμένοι με θεατρικά κοστούμια σαν ρώσοι στρατιώτες επιτέθηκαν ώστε να μπορέσει ο Γουσταύος Γ να κηρύξει «αμυντικό» πόλεμο. Όλη η προσπάθεια έγινε για να βοηθηθεί η Οθωμανική αυτοκρατορία και να μείνει ο ρωσικός στόλος στη Βαλτική για να υπερασπίζεται την Αγία Πετρούπολη. 

1812. Ναπολέων κατέλαβε το Βίλνιους. 

1816 .Εγκαίνια του πρώτου χρηματιστήριου στην Αγία Πετρούπολη. 

1866. Νίκες των Πρώσων στον Πόλεμο των επτά εβδομάδα με την Αυστρο-Ουγγαρία. 

1868.Ο εμίρης της Μπουχάρα έγινε υποτελής του Τσάρου της Ρωσίας.

 1881 .Υπογράφηκε μυστική συνθήκη μεταξύ της Αυστροουγγαρίας και της Σερβίας. 

1912. Κίνημα στην Αλβανία και παραίτηση του τούρκου υπουργού στρατιωτικών.

 1914. Η εκτέλεση το Σεράγεβο από τον Γαβρίλο Πρίντσιπ του διάδοχου του Αυστριακού θρόνου.

1918.Εφθασαν στον Πειραιά 700 εθελοντές από τους Έλληνες της Αιγύπτου.Ολοκληρωθηκε η εθνικοποίηση των βιομηχανιών στη Σοβ. Ένωση.



1919.Υπογράφηκε μεταξύ της Γερμανίας και των Συμμάχων η Συνθήκη των Βερσαλλιών με την έληξε επίσημα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Έφτασε στην Σμύρνη ο Έλληνας αρχιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος.

1921 .Ο βασιλιάς της Σερβίας Αλέξανδρος Α΄ υπέγραψε το νέο σύνταγμα του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, γνωστό έκτοτε ως το Σύνταγμα του Βίτοβνταν.



1940 .Το Βασίλειο της Ρουμανίας παραχώρησε τη Βεσσαραβία και τη Β. Μπουκοβίνα στη Σοβιετική Ένωση, κατόπιν τελεσίγραφου.

 1942 . Οι Γερμανοί ξεκίνησαν τη θερινή επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης. 1946. Ο Ενρίκο ντε Νίκολα έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Ιταλίας . 

1948 .Σε συνάντηση της Κομιφόρμ στο Βουκουρέστι αποκλείστηκε από το Γραφείο Πληροφοριών του Κομμουνιστικού Κινήματος το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας.

 1950.Οι Δυνάμεις της Βορείου Κορέας κατέλαβαν τη Σεούλ.Στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία οι διοργανωτές έφεραν ισοπαλία 2-2 με την Ελβετία, ενώ η Γιουγκοσλαβία νικά 4-1 το Μέξικο. 

1956. Στην πολωνική πόλη Πόζναν συνεθλίβη εξέγερση των εργαζομένων, με μεγάλο αριθμό των θυμάτων. (56 νεκροί) .Ήταν μία από τις πρώτες εκφράσεις της κρίσης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά το θάνατο του Στάλιν.

 1965.Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζόνσον ενέκρινε τις πρώτες χερσαίες αμερικανικές επιχειρήσεις στο Βιετνάμ.

 1989 . Στο Γκαζιμεστάν στο Κόσσοβο και το Μετόχι έγινε συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου Σέρβων για την 600η επέτειο της Μάχης του Κοσσυφοπεδίου. Με ομιλητή τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. 

1991.Διαλύθηκε η ΚΟΜΕΚΟΝ .Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Αντρεότι δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΟΚ.

 1995.Συνάντηση του Πάπα με το Βαρθολομαίο στο Βατικανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου