Ιουνίου 27, 2018

Επί τροχάδην

 ΣΟΦΙΑ. Ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατάθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ , είχε δουλειά, δεν παρέστη στη συζήτηση και δεν απάντησε στην Κορνέλια Νίνοβα. Η ψηφοφορία θα γίνει την Παρασκευή. Από το βήμα του Κοινοβουλίου, η αρχηγός των Σοσιαλιστών Κορνέλια Νίνοβα είπε ότι «η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των σπιτιών των πολιτών από τις κλοπές, από τους πορτοφολάδες στους δρόμους και από τις δολοφονίες από τους δραπέτες κρατούμενους, και τα σύνορα είναι ανοιχτά για τους λαθρεμπόρους, και τους μετανάστες». Το (μουσουλμανικό) Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών θα υποστηρίξει την πρόταση μομφής στην ψηφοφορία, επιβεβαίωσε ο ηγέτης του κινήματος Μουσταφά Καράνταγια.

 ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ μετά τις διαφωνίες της Γαλλίας, της Ολλανδία και της Δανίας ανέβαλαν την απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία μέχρι το 2019. Προηγουμένως η Γερμανία κάλεσε τις χώρες που διαφωνούσαν να επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την πΓΔΜ ώστε να συμβάλει στη σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Έντι Ράμα, σε σύντομη δήλωση του σχετικά με την απόφαση του Λουξεμβούργου είπε ότι «είναι μια μεγάλη ήμερα για την Αλβανία» , ότι «μετά από 72 ώρες πάλης και αφου πέρασε από 40 κύματα , η Αλβανία κατάφερε να πάρει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», ότι , «είναι μια μεγάλη επιτυχία των κυβερνήσεων της Αλβανίας και της Μακεδονίας», ότι «τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων αναγνωρίστηκαν και από τους σκεπτικιστές».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Θάτσι ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον ενημέρωσε για τη διαδικασία του μετασχηματισμού της Δύναμης Προστασίας (FSK) σε στρατό του Κοσσυφοπεδίου και «συζήτησαν τα αναγκαία μέτρα για την δημιουργία του πολυεθνικού και επαγγελματικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου». 

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ .Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Αστυνομικής Υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου Μπεσίμ Χότι, ένας νεαρός Σέρβος 
21 ετών δέχθηκε πυροβολισμούς μέσα από κινούμενο αυτοκίνητο στο χωριό Σούβι Ντο στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μίτροβιτσα και τραυματίστηκε στα πόδια. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση , και η ζωή του δεν απειλείται. Η Σερβική Λίστα ανακοίνωσε ότι « αναμένει από τα θεσμικά όργανα που είναι επιφορτισμένα με τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας να βρουν και να τιμωρήσουν τους δράστες και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι σέβονται τη συμφωνία της Κυριακής στο διάλογο με τη Σερβία», και ότι , «η βία δεν θα μείνει ατιμώρητη». 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ δήλωσε ότι «ήταν μια ακόμα μεγάλη ήμερα για τη Μακεδονία», ότι η απόφαση του Λουξεμβούργου, ήταν « μια μεγάλη αναγνώριση για τη χώρα μας», ότι «η Μακεδονία της ΕΕ αποφάσισαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2019», και τόνισε: «Είναι καιρός να προχωρήσουμε». κυβέρνηση συνέδεσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο του 2019 με την έγκριση και εφαρμογή της Συμφωνίας με την Ελλάδα υποβαθμίζοντας τις άλλες προϋποθέσεις. Ο Κριστιάν Μιτσκόσκι σε τηλεοπτική συζήτηση, είπε ότι, «το VMRO-DPMNE δεν θα συμμετάσχει και στη νέα ψηφοφορία για τη Συμφωνία της Πρέσπας», που προγραμματίστηκε για τις 5 Ιουλίου, και είπε ότι «το VMRO-DPMNE παραμένει μαζί με τους πολίτες στα χαρακώματα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι Πρίστινα δεν έχει καμιά διάθεση να καταλήξει σε συμβιβασμό για μια διαρκή λύση για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, και ότι θέλει μόνο την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της από τη Σερβία, και σε «αυτές τις επικίνδυνες στιγμές αποτελεί απειλή για την ειρήνη». Ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, δήλωσε ότι « το Κοσσυφοπέδιο είναι μία από τις μεγαλύτερες ληστείες και κλοπές του 20ου αιώνα» και ότι «οι Σέρβοι πρέπει να αγωνιστούμε για ό, τι μας ανήκει».
 Ο Ισλαμολόγος Μίρολιουμπ Γέφτις, δήλωσε ότι μόνο ένα μικρό μέρος φανατικών Αλβανών υποστηρίζουν τον «πράσινο διάδρομο» και ότι «οι σερβικές αρχές θα πρέπει να ενθαρρύνουν με όλους τους τρόπους τους Αλβανούς που διαφωνούν με τη «Μεγάλη Αλβανία». Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος σε κήρυγμα του στην εκκλησία του Προφήτης Ηλία στο Πέτροβατς κοντά σε Μπούντβα είπε ότι η σχέση των Σέρβων με το Κοσσυφοπέδιο είναι αιώνια γιατί ειναι μια δέσμευση με τη Βασιλεία των Ουρανών, σε αντίθεση με την εφήμερη σημερινή παγκόσμια δύναμη των Τυράννων που νομίζουν ότι κυβερνούν τον κόσμο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δέχθηκε τον πολιτικό διευθυντή του Φόρειν ‘Οφφις, ο οποίος τον ενημέρωσε για την προσεχή Διάσκεψη Κορυφής του Λονδίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Επίσης δέχθηκε αντιπροσωπεία του «MEDEF» των γαλλικών επιχειρήσεων και τους είπε ότι το Βελιγράδι αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων με τη Γαλλία.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβούλιου της Ευρώπης έκανε διάβημα στην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτική Συνέλευση και ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση για να συζητηθεί η σκανδαλώδης ομιλία του πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκόβιτς. Ο επικεφαλής Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου Μίλοραντ Πούποβατς δήλωσε ότι η πρόταση δημοψηφίσματος στην Κροατία σχετικά με τις τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των μειονοτικών βουλευτών του Κοινοβουλίου, και θα ήταν ένα βήμα προς την αποδυνάμωση των μειονοτήτων.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς τόνισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την πώληση των ομολόγων της Σέρπσκα στο Χρηματιστήριο της Βιέννης για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή χρειαζόταν χρήματα. Η κ. Τσβιγιάνοβιτς είπε ότι, μετά την αύξηση ο κατώτερος μισθός στο δημόσιο τομέα της Σέρπσκα θα είναι 450 ΒΑΜ. Ο Υπουργός Οικονομικών Ζόραν Τεγκέλτια δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η κυβέρνηση θα διαβιβάσει στο Κοινοβούλιο τις αποφάσεις ώστε οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να λάβουν αύξηση μα τα μισθό του Αυγούστου. Η Ένωση των εργοδοτικών ενώσεων της Σερβικής Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη σύνδεση της αύξησης των με φορολογικές περικοπές. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ που θα παρακολουθήσει σήμερα κοινή άσκηση του Σερβικού στρατού και της αστυνομίας της Σερβικής Δημοκρατίας στο δήλωσε ότι , «ο σερβικός λαός γνωρίζει ότι δεν θα υπάρχει ελευθερία αν δεν υπάρχει η Σερβική Δημοκρατία και τόνισε ότι οι Βρετανοί πράκτορες που βρίσκονται στο Σεράγεβο, «δεν εργάζονται για δίκαιες και τίμιες εκλογές, αλλά έχουν στόχο την ενίσχυση του συγκεντρωτικού Κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μέσα από τις εκλογές αλλά θα αποτύχουν». Ο κ. Ντόντικ επανήλθε στο θέμα της Κάθαρσης και είπε ότι τον ενδιαφέρει οι εργαζόμενοι στα θεσμικά όργανα στο επίπεδο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να πατριωτισμό και πίστη στη Σέρπσκα και «όχι να διορίσει τους δικούς του». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε τις υποψηφιότητες τ 69 πολιτικών κομμάτων, 34 ανεξάρτητων υποψήφιων και 36 συνασπισμών στις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου. 

ΜΠΙΧΑΤΣ . Ο Υπουργός Εσωτερικών στο καντόνι ΟΥΝΑ-ΣΑΝΑ επιβεβαίωσε ότι συνολικά 3.507 μετανάστες είναι εγγεγραμμένοι στο καντόνι και ότι περισσότερα από 3.000 παράτυποι μετανάστες εξακολουθούν να διαφεύγουν την καταγραφή και κρύβονται στην περιοχή του Μπίχατς και της Βελίκα Κλάντουσα. Ο Υπουργός ασφαλείας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Μέτκιτς δήλωσε ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, δεν θα γίνει κέντρο εισόδου για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Το Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε και το αίτημα του Μέτκιτς για την απασχόληση επιπλέον 100 συνοροφυλάκων. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Το μέλος της Προεδρίας Μλάντεν Ιβάνιτς θα επισκεφτεί σήμερα την βεβηλωμένη εκκλησία της Θεοτόκου στο Τσεκρτσίτσι. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου