ΣΟΦΙΑ. Οι «κυρώσεις» κατά του προέδρου Ιβάνοφ, που είχε εξαγγείλει ο αμερικανός φίλος μετά την άρνηση υπογραφής του «ευρωπαϊκού» νόμου των γλωσσών, άρχισαν να εφαρμόζονται. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και η Υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχάριεβα αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Ιβάνοφ, ενώ εκείνος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Σόφια. Η απόφαση, (του συμμαχικού παράγοντα) ακολούθησε τη δήλωση του Ιβάνοφ την Τετάρτη ότι δεν θα υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με την Ελλάδα που απαιτεί να αλλάξει το Σύνταγμα της πΓΔΜ, μπλοκάροντας ετσι την δημοσίευση της συμφωνίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
«Οι συναντήσεις ματαιώθηκαν. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στα εσωτερικά ζητήματα του γείτονά μας. Κρατάμε μια ηθική και σαφή θέση, παρόμοια με εκείνη της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε το γραφείο τύπου του Βούλγαρου πρωθυπουργού, που τόνισε αντανακλώντας και τη γνώμη του συμμαχικού παράγοντα, «η ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ του γείτονά μας είναι ζωτικής σημασίας και δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο». Ο Μπορίσοφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι «μετά από όσα έγιναν και αφού μετά από 120 δευτερόλεπτα πέταξε έξω τον Ζάεφ και τον Ντιμιτρόφ ,θα ήταν μια προδοσία να τον συναντούσα με τυμπανοκρουσίες και τιμές».
Ο εκπρόσωπος της κ. Ζαχάριεβα ήταν ακόμα πιο σαφής. «Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε μαζί του. Εμείς υποστηρίζουμε τη συμφωνία και την Ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ».
Ο «πτέραρχος» δεν συμμορφώθηκε με το «απαγορευτικό», και δεν έκλεισε την πόρτα στον εξάδελφο από τα Σκόπια. Μετά από τη συνάντησή του με τον Γκιόργκε Ιβάνοφ, ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι «η Βουλγαρία αποδέχεται τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Σκοπίων και των Αθηνών, σε ότι αφορά στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας», διότι «αφαιρούν σημαντικά εμπόδια στη διαδικασία ένταξης της χώρας στις ευρώ-ατλαντικές δομές». «Βασική προϋπόθεση για τη στήριξη της Σόφιας για το όνομα της Μακεδονίας, είναι η αυστηρή συμμόρφωση με τις συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει με την Βουλγαρία», τόνισε ο Ράντεφ.
Ο Ιβάνοφ σχετικά με την άρνηση του Μπορίσοφ να συναντηθεί μαζί του, δήλωσε: «Ο Μπόικο Μπορίσοφ είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχώς μιλά για διάλογο, αλλά με την άρνησή του έλαβε θέση και δεν πραγματοποίησε τον κύριο στόχο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η Ζαχάριεβα, ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη στην πΓΔΜ και σήμερα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των τοπικών αρχών στους δήμους Στρούμνιτσα και Νόβο Σέλο και αύριο θα επισκεφθεί τα Σκόπια.
Στα Σκόπια, η κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα τη Συμφωνία ενώ το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές και ότι δεν θα αλλάξει το «συνταγματικό όνομα», και την Κυριακή θα οργανώσει πορεία διαμαρτυρίας.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς από το Κρούσεβατς όπου παραβρέθηκε στα εγκαίνια γερμανικού εργοστασίου και υποσχέθηκε ότι η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10% απάντησε στις προτροπές να ακολουθήσει το παράδειγμα «Τσίπρα-Ζάεφ» και είπε ότι η διαφορά περί του ονόματος της Μακεδονίας δεν μπορεί να συγκρίνεται με το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.
Ο σερβικός τύπος, ιδίως ο ηλεκτρονικός, ασχολείται δια μακρών με την συμφωνία Αθηνών –Σκοπίων. Οι απόψεις; Συγκλίνουν στο ότι «οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν όλα τα βαλκανικά κράτη υπό τον έλεγχό τους μέσα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και ο επόμενος στόχος τους, μετά από τη πΓΔΜ , θα είναι το Κοσσυφοπέδιο, και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη», και ότι η συμφωνία Αθηνών- Σκοπίων έγινε κάτω από πιέσεις των αμερικανών και των ευρωπαίων συμμάχων.
«Οι Αμερικανοί μετά την επίλυση της διαφοράς της Αθήνας με τα Σκόπια, θα «επιλύσουν το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου με τον τρόπο που οι Αμερικανοί θέλουν και επίσης θα επιλύσουν το ζήτημα της Σερβικής Δημοκρατίας και το ζήτημα των Σέρβων στο Μαυροβούνιο». «Μετά θα έρθει η σειρά της Σερβίας». Μάλιστα ο αναλυτής Ντούσαν Πρόκοβιτς τόνισε ότι «οι αμερικανοί εστιάζουν στο να καμφθεί η θέληση αντίστασης τους σερβικού λαού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου