Ιουνίου 26, 2018

Επί τροχάδην στα Βαλκάνια

ΤΙΡΑΝΑ. Μετά την επιμονή της «Γιουροπόλ» η Αστυνομία στο λιμάνι του Δυρραχίου ερεύνησε και τα άλλα οκτώ «Τογιότα Γιάρις» που εισήγαγε από το Βέλγιο η ιδία εταιρεία και βρήκε χρήματα και σε δεύτερο. Οπότε, κατασχέθηκαν συνολικά τρία εκατομμύρια και 470 χιλιάδες ευρώ, που δεν είναι πλαστά. Έχουν συλληφθεί τρία άτομα και θα ληφθούν δακτυλικά αποτυπώματα από τα κατασχεθέντα χαρτονομίσματα. Συνελήφθη και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που έκανε την εισαγωγή για λογαριασμό μιας εταιρείας από το Κοσσυφοπέδιο, και ο γιος του. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ποσό που βρέθηκε ήταν τελικά πέντε εκατομμύρια .Ο Λουλζίμ Μπάσα, που γνώριζε το σήμα της Γιουροπόλ είχε καταγγείλει από την Πέμπτη ότι «έρχεται ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με 1,5 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση των ναρκωτικών στην Ευρώπη», το οποίο το είχε συνδέσει με τον σοσιαλιστή βουλευτή Ταολάντ Μπάλα. 

ΣΟΦΙΑ. Η βουλγαρική Προεδρία θα προτείνει σήμερα προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής «να προσκληθούν η Μακεδονία και η Αλβανίας για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, που πρόσθεσε ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες που πρέπει να πεισθούν, και ανέφερε ως παράδειγμα την Γαλλία. Η ψηφιακή ατζέντα για τα δυτικά Βαλκάνια, που αποτελεί «μέρος της στρατηγικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης»,παρουσιάστηκε στη ψηφιακή συνέλευση στη Σόφια που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η βουλγαρικής Προεδρία. 

ΣΟΦΙΑ. Σε Συνεδρίαση του Συμβουλίου του Συνασπισμού «για τη Βουλγαρία», περί το Βουλγάρικο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αποφασίστηκε να εκδιωχθεί από τον συνασπισμό η Αγροτική Ένωση «Αλεξάνταρ Σταμπολίισκι», που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τα έχει βρει με τον Μπορίσοφ και το ΓΚΕΡΜΠ.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Προέδρο της Λιβερίας που επισκέπτεται το Βελιγράδι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σερβία θα καταλήξει μέσω των διαπραγματεύσεων σε μια λύση με την Πρίστινα και ότι «θα καταφέρει να διατηρήσει την ειρήνη». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Σερβικού Κοινοβούλιου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μίλοβαν Ντρέτσουν δήλωσε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα έχουν εισέλθει σε μια «νέα φάση εξομάλυνσης των σχέσεων που θα επικεντρωθεί στην επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας». Ο Ντάλιμπορ Γιέφτιτς από τη «Σερβική Λίστα» δήλωσε ότι αναμένει πως οι εκπρόσωποι του Βελιγραδίου και της Πρίστινα θα συζητήσουν το νομικό πλαίσιο της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων στις προσεχείς συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες και ότι η εξασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης είναι προς το συμφέρον των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο επικεφαλής της Ένωσης των Σέρβων από την τεως Γιουγκοσλαβία από την Μίοντραγκ Λίντα ζήτησε από το σερβικό Υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στην Κροατία για τη σύλληψης του Ντούσκο Γκάτσεσα από την σερβική Κράινα, για δήθεν εγκλήματα πολέμου που διέπραξε και να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωσή του.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Το συνολικό εξωτερικού εμπορίου του Μαυροβούνιου κατά το πρώτο πεντάμηνο ήταν1.12 δισ.ευρώ ,και παρουσίασε ονομαστική αύξηση 13% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο 2017, ανακοίνωσε η κρατική στατιστική υπηρεσία «Monstat». 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Λίβιου Ντραγκνέα δήλωσε ότι οι διαδικασίες για την υιοθέτηση των τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα χρειάζεται να επιταχυνθούν αλλά απέρριψε τις προτάσεις να εκδώσει η κυβέρνηση διάταγμα έκτακτης ανάγκης στον τομέα αυτό. Την εκσοδη του διατάματος απέρριψε και η Ένωση των Ούγγρων που τόνισε ότι «αυτά τα σημαντικά νομοθετικά έργα πρέπει να περάσουν από το Κοινοβούλιο».
 Ο Ντραγκνέα χθες άφησε ανοιχτό και το ζήτημα της καθαίρεσης Γιοχάνις λέγοντας ότι «οι Σοσιαλδημοκράτες δεν την αποκλείουν», διότι «ο αρχηγός του κράτους έχει απαράδεκτα καθυστερήσει να αποφασίσει σχετικά με την απόλυση της Λάουρας Κοβέσι». 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας αποφάσισε την πληρωμή μέσω επιδομάτων σε μηνιαία βάση 676.224 BAM για τη βελτίωση του θέσης 600 παλαιών πολεμιστών που είναι 65 ετών και άνω. Η κυβέρνηση αποφάσισε και την της Δημοκρατίας έκτακτη αύξηση των συντάξεων από τον Ιούνιο κατά 2,5 %. Η πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς είπε ότι η κυβέρνηση με τις διαδοχικές αυξήσεις μέσα στην τετραετία αύξησε τις συντάξεις κατά 20% όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη που έχει οργανώσει υποκλοπές σε βάρος των κυβερνητικών Στελεχών της Σερβικής Δημοκρατίας αναλαμβάνει δραστηριότητες κατά της Σερβικής Δημοκρατίας και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς έγκριση από τις δυτικές υπηρεσίες. 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των SNSD στη Βουλή των αντιπροσώπων στο Σεράγεβο Νίκολα Σπίριτς δήλωσε, ότι ο Μλάντεν Ιβάνιτς και ο ηγέτης του SDS Βούκοτα Γκοβεντάριτσα δεν είναι δυνατό να εξαπατήσουν τους ανθρώπους και να κερδίσουν τις εκλογές με βοήθειες από το εξωτερικό και τις μυστικές Υπηρεσίες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.
 Η «Συμμαχία για Αλλαγή» απάντησε στην χθεσινή υπόσχεση του Ντόντικ για εκκαθάριση όλων των «δοσίλογων», που εργάζονται στα θεσμικά όργανα και δήλωσε ότι οι (δικοί της) Σέρβοι που εργάζονται στα ιδρύματα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης βρίσκονται σε καθημερινή βάση στους χώρους εργασίας τους και αγωνίζονται για τη Σερβική Δημοκρατία και το σερβικό λαό .

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο ιερέας Γιάντραν Ντανίλοβιτς κατήγγειλε ότι άγνωστοι κατέστρεψαν την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Τσέκρτσιτσι και έκαψαν τα ευαγγέλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών από την Υπηρεσία Αλλοδαπών την εβδομάδα από τις 14 μεχρι τις 21 Ιουνίου αναφέρθηκαν 615 παράνομοι μετανάστες εκ των οποίων οι 467 είχαν την πρόθεση να ζητήσουν άσυλο στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Β-Ε, αλλά καμία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Η αστυνομία βρήκε δύο εκτοξευτές πυραύλων, έξι ρουκέτες , τρεις χειροβομβίδες, ένα τουφέκι και 1.350 σφαίρες των 7,62 σε ιδιωτική κατοικία στο χωριό Ματουζίτσι στο δήμο του Ντομπόι, της Ομοσπονδίας. Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφαλείας Τζεβάντ Γκαλιάσεβιτς δήλωσε ότι το οπλοστάσιο στο Ματουζίτσι στέλνει σαφές μήνυμα ότι «η επιλογή της σύγκρουσης λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην Ομοσπονδία». Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας Ντράγκο Κάλαμπιτς δήλωσε ότι η ανακάλυψη του οπλοστασίου στην FBiH είναι μια ένδειξη του πόσο επιεικής είναι με τους μουσουλμάνους η διεθνής κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου