Ιουνίου 26, 2018

Ζάεφ: «Θα παραιτηθώ εάν αποτυχει το δημοψήφισμα»

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη για να συσπειρώσει τουςς οπαδούς τους ανήγγειλε ότι αν καταψηφιστεί η συμφωνία της Πρέσπας στο δημοψήφισμα θα παρατηθεί. 
Ο Ζάεφ άλλαξε «πολιτικά» το ερώτημα του δημοψηφίσματος , και είπε ότι το 75-85% των πολιτών που επιθυμούν την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ , πρέπι να ψηφίσουν υπέρ. «Οι πολίτες δεν έχουν τίποτα να επιλέξουν. Δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική λύση. Απλώς πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν την ένταξη της Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζάεφ, που εξακολουθεί «να σκέπτεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος», που, «θα πρέπει να συνδέεται με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», και σίγουρα με την απόφαση για την ονομασία. 
Ο Ζάεφ είπε ότι «οι νομικές υπηρεσίες εργάζονται για μια συνταγματική λύση», αν ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ δεν υπογράψει το νόμο για την επικύρωση της συμφωνίας της Πρέσπας. «Εάν αναπέμψει τον νόμο, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να επαναλάβει την ψηφοφορία και μετά είναι υποχρεωμένος να υπογράψει. Περιμένω να κάνει το καθήκον του» είπε, και πρόσθεσε ότι «επειδή θεωρητικά θα μπορούσε να μην υπογράψει τους 178 νόμους του Κοινοβουλίου οι νομικές υπηρεσίες εργάζονται για την εξεύρεση μιας λύσης αν Ιβάνοφ δεν υπογράψει και μετά τη δεύτερη ψηφοφορία» 
Ο Ζάεφ εξήγησε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα να σταλεί η επιστολή προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. δεν ήταν το να δημοσιευτεί ο νόμος αλλά , «το κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία, και όχι ο πρόεδρος».

 ΣΚΟΠΙΑ. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Άμυνας και Ασφάλειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης χώρες που διαπίστωσε « η μεταναστευτική κρίση έχει δείξει πως οι δυνάμεις ασφαλείας της περιοχής, με καλό συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις, πρέπει να είναι έτοιμες να απαντήσουν γρήγορα και να εφαρμόσουν γρήγορα αλλαγές στη μέθοδο εργασίας τους». 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έδωσε εντολή για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου από το Ράνκοβτσε προς την Κρίβα Παλάνκα, κοντά στα βουλγαρικά σύνορα. Ο αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος 23 χλμ. και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2021. Στις αρχές του επόμενου έτους θα πρέπει να αρχίσει η διεύρυνση του αυτοκινητόδρομου από την Κρίβα Παλάνκα προς τον μεθοριακό σταθμό Ντεβέ Μπαΐρ, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Για την κατασκευή των οδικών αυτών έργων έχουν εξασφαλιστεί δάνεια 58 εκατομμυρίων ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου