Ιουνίου 12, 2018

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η «Συμμαχία Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών» (SNSD) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ξεκίνησαν πρωτοβουλία για την κατάρτιση μιας Σερβικής Λίστας στην FBiH που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα που έχουν αιρετούς εκπροσώπους στην FBiH και είναι καταχωρημένα στη Σερβική Δημοκρατία . Ο Πρόεδρος της Ένωσης των Σέρβων Μπράνε Πετσάνακ δήλωσε ότι όλα τα Σερβικά πολιτικά κόμματα στην Ομοσπονδία (FBiH) θα πρέπει στις επερχόμενες εκλογές να συμμετάσχουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο.

 ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Από την αρχή του έτους μέχρι τις 7 Ιουνίου, η μεθοριακή αστυνομία της Βοσνιας Ερζεγοβίνης έλαβε μέτρα κατά 6,013 πολιτών χωρών υψηλού κινδύνου μετεγκατάστασης. Δώδεκα μετανάστες που εισήλθαν παράνομα Στη Σερβική Δημοκρατία συνελήφθηκαν στο Ντομπόι, ανακοίνωσαν η αστυνομία Ντομπόι. Η μεθοριακή αστυνομία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο Βίσεγκραντ εμπόδισε τη λαθραία είσοδο τεσσάρων ατόμων Αφρο-Ασιατικής καταγωγής που δεν είχαν έγγραφα αναγνώρισης. Εξι μετανάστες συνελήφθησαν στην περιοχή του Γκάκο και παραδόθηκαν στο Τρέμπινιε. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τρέμπινιε δήλωσε ότι εδώ και αρκετές μέρες δεν είναι δυνατό να παραδώσει τους μετανάστες που συνελήφθησαν στην Ανατολική Ερζεγοβίνη στη συνοριακή αστυνομία , αλλά πρέπει να τους μεταφέρει στην υπηρεσία αλλοδαπών στο Σεράγεβο, αυξάνοντας το κόστος για το τμήμα του. Ο καθηγητής Σερτζαν Πέρισιτς, του Πανεπιστήμιου του Ανατολικού Σεράγεβο δήλωσε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να αυτό-εξαιρεθεί από την υποχρέωση να φιλοξενήσει μετανάστες, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι ορισμένοι μετανάστες έχουν ήδη ζητήσει άσυλο δείχνει ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς δεν σκοπεύετε να φύγει. Ο Νικολάι Πλοτνίκοφ από το Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών δήλωσε ότι μέλη της Αλ Κάιντα και του ισλαμικού κράτους είναι μεταξύ των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην ΕΕ, και ότι ένα δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιοι από αυτούς να έχουν αποστολή να επιτεθούν στην Σερβία.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ ανακοίνωσε δημοψήφισμα για το όνομα που διάλεξε, στο τέλος Σεπτεμβρίου η στις αρχές Οκτωβρίου. 

ΤΙΡΑΝΑ. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η Αλβανία δεν έχει λάβει αίτημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δημιουργήσει στρατόπεδα για τους αιτούντες άσυλο, αλλά πρόσθεσε ότι «η Αλβανία έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει παράνομους μετανάστες που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων». «Αν μας ζητηθεί , η κυβέρνηση θα λάβει την απόφαση δημιουργίας στρατοπέδων», είπε η πηγή. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, 
η Αλβανική αστυνομία κατέγραψε περισσότερους από 2.300 μετανάστες, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, και ένα μικρότερο αριθμό από το Πακιστάν, την Αλγερία, την Υεμένη και τη Λιβύη, οι οποίοι πέρασαν προς το Μαυροβούνιο.

 ΤΙΡΑΝΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας. τα εμβάσματα και η εισροή συναλλάγματος αυξήθηκαν κατά 9% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017. Τα εμβάσματα των μεταναστών που εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων αυξήθηκαν την περίοδο αυτή κατά 147 εκατομμύρια ευρώ, και έφρασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2013.

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ/ΒΙΕΝΝΗ . Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν δήλωσε στη Βιέννη ότι η επιστροφή της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω πρόοδο, ειδικά στο Κράτος Δικαίου, και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Το εποπτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, (ακα Σοβιέτ), αντέδρασε στις δηλώσεις του Στέητ Ντηπάρτμεντ και της ΕΕ για την απόλυση της Γενικής Διευθύντριας λέγοντας ότι «οι ξένοι», «είχαν λάθος πληροφορίες», και ότι «οι επικρίσεις που διατυπώθηκαν ήσαν αβάσιμες». 

ΣΟΦΙΑ. Παραιτήθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Μπίσερ Πέτκοφ.Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι παραιτήθηκε λόγω της αδυναμίας του να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες των γονέων των παιδιών με αναπηρίες, που έστησαν σκηνές στη Σόφια, τη Βάρνα και το Μπουργκάς, ζητώντας ένα νέο νόμο για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρίες. 

 ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018, οι εξαγωγές της Βουλγαρίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 13,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 και ανήλθαν στο ποσό των 4.581 εκ.ευρώ. Σημαντικοί εισαγωγείς βουλγαρικών προϊόντων είναι η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ρουμανία. Παράλληλα, οι εισαγωγές από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν κατά 11,4% σε 5.012 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα προέρχονται από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Ρουμανία. Το εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 431 εκατ. ευρώ. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου αποφάνθηκε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να επανεξετάσει την υπόθεση των δέκα πρώην μέλη του απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου «της ομάδας της Ντρένιτσα» που καταδικάστηκαν για εγκλήματα κατά των αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1998-99. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Υπουργός Εμπορίου, του Κοσσυφοπεδίου Μπαϊράμ Χασάνι, με δηλώσεις του εξέφρασε την απογοήτευση του για την έλλειψη προόδου στο εθνικό ζήτημα της Τελωνειακής Ένωσης με την Αλβανία. «Συμφωνήσαμε σε κυβερνητικό επίπεδο για μια εθνική στρατηγική σε μια κοινή αγορά. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Αλβανίας δεν έχει ακόμη κάνει οποιαδήποτε συγκεκριμένα βήματα για να εφαρμοστεί το σχέδιο συμβεί. Στα Τίρανα δεν έχουν την ίδια ευαισθησία προς το Κοσσυφοπέδιο που έχουμε εμείς για αυτούς», δήλωσε ο Χασάνι. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Κοσσυφοπέδιο Κάντρι Βέσελι ανακοίνωσε ότι Το Κοσσυφοπέδιο θα υποβάλλει αίτηση για ένταξη ως πλήρες μέλος στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη των Γαλλοφώνων όπου έγινε δεκτό ως παρατηρητής από το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου