Ιουνίου 30, 2018

Ο αμερικανικός δήθεν συμβιβασμός για το Κόσσοβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία Κάιλ Σκοττ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να «ενθαρρύνει» τόσο το Βελιγράδι οσο και την Πρίστινα «για να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση», τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν «αυτό το έτος ως ζωτικής σημασίας για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου» . Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανακοίνωσε ότι αναμένει μια ακόμα χώρα να αποσύρει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου, και θα είναι η έκτη χώρα που θα το κάνει, και ότι αναμείνει να πέσουν κάτω από 100 οι χώρες που αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Πρίστινα. Είπε ακόμα ότι οι ΗΑΠ ασκούν αφόρητες πιέσεις στην χώρα αυτή προκειμένου να μην υλοποιήσει την απόφαση της. Ο εμπειρογνώμονας Λιούμπαν Κάραν χαρακτήρισε ως άμεση πρόκληση την αποστολή των ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου (ROSU) στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σέρβοι κατά τις εκδηλώσεις του Βίτοβνταν. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ευροβουλευτή Κνουτ Φελκεστάιν ότι το Βελιγράδι συμμετέχει στο διάλογο με την Πρίστινα με την επιθυμία να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα μέσω συμβιβασμού, αλλά και για να προστατεύσει τα ζωτικά κρατικά και εθνικά συμφέροντά της. Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος δήλωσε ότι ούτε ένας επίσκοπος στη Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θα υποστηρίξει ούτε τον διαμελισμό ούτε την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. 


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί τη Σερβία την 1η Νοεμβρίου, για να παραστεί στη επέτειο απελευθέρωσης του Βελιγραδίου το 1918.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι ο ρώσος ομόλογός του Βλάντιμιρ Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκληση  του να επισκεφθεί το Βελιγράδι κατά τις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια  από τη νίκη στον Πρώτο Παγκόσμιο Πολέμο. Ο υπουργός εξωτερικών του Βατικανού καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν , μετα τις συνομιλίες του με τον Βούτσιτς επιβεβαίωσε ότι η Αγία Ε΅δρα δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Πρίστινα, και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός για το Κοσσυφοπέδιο και ότι θα διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

Η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι στη σύνοδο του Συμβουλίου του Παγκόσμιου  Οργανισμού Τελωνείων αποτράπηκε η είσοδος του  Κοσσυφοπεδίου στον Οργανισμό.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Νέλα Κουμπούροβιτς είπε ότι το Σερβικό δικαστικό σώμα έχει δεσμευτεί για την εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας των αλβανικής καταγωγής, αδελφών Μπίτισρι, που ηταν Αμερικανοί πολίτες. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας το νομοσχέδιο για αύξηση των μισθών για όλους τους εργαζόμενους που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας αποφάσισε επίσης την επιχορήγηση με 100.000 μετατρέψιμα Μάρκα της Μονής Χιλανδαρίου για να συμβάλει στην επισκευή των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις. Το Ινστιτούτο Στατιστικής ανακοίνωσε ότι κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους η αξία του εξωτερικού εμπορίου έφτασε τα 2,2 δισ δολάρια, ενώ η κάλυψη των εισαγωγών ήταν 
72,5 %. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Μνημόσυνο θα γίνει σήμερα στο Γιάντοβνο για τους περισσότερους από 60000 Σέρβους και Εβραίους που εξοντώθηκαν εκεί το καλοκαίρι του 1941 από τους κροάτες. Θα γίνει και υψωση του Τιμίου Σταυρού.



ΣΚΟΠΙΑ . Ο Πρόεδρος του  κοινοβούλιου της πΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι δήλωσε ότι  ο νόμος κύρωσης της συμφωνίας  με την Ελλάδα θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ακόμη και αν ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ δεν τον υπογράψει.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Σερβικης Δημοκρατίας για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό και Πληροφοριών, Ντανιέλα Μίρντα δήλωσε ότι η λεγόμενη Βοσνιακή γλώσσα είναι μια επιστημονική απάτη και πολιτικό σχέδιο των μουσουλμάνων στόχος του οποίου είναι να δημιουργήσουν «γλώσσα της πλειοψηφίας» έναντι της Κροατικής και της Σερβικής. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Το Εθνικό Μουσείο του Βελιγραδίου μετα από 15 χρόνια επισκευών άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς και η πριγκίπισσα Κατερίνα εδωσαν δεξίωση για τους καλύτερους 500 απόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Σερβία και τη Σερβική Δημοκρατία Παρέστησαν και οι αρμόδιοι υπουργοί.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβικής Δημοκρατίας Πέταρ Τζόκιτς και οι συνεργάτες του συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Η Στατιστική Υπηρεσία του Μαυροβούνιου ανακοίνωσε ότι ο μέσος καθαρός μισθός χωρίς φόρους και εισφορές διαμορφώθηκε τον Μάιο σε 512. ευρώ.

 ΝΙΚΣΙΤΣ .Το ντοκιμαντέρ «Κόσσοβο: Μια στιγμή Πολιτισμού», του Μπόρις Μαλαγκούρσκι παρουσιάστηκε στο Νίκσιτς, στο πλαίσιο εκδήλωης για το Βιτοβνταν. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το κίνημα «Αληθινό Μαυροβούνιο» του οποίου ο ηγέτης Μάρκο Μίλατσιτς είπε ότι το Κόσσοβο και το Μετόχια είναι και θα είναι ένα μέρος της ψυχής κάθε Μαυροβουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου