Ιουνίου 25, 2018

Βελιγράδι-Πρίστινα: Συμφωνία για καυγάδες χωρίς όπλα

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση με τον Βούτσιτς ότι κατέληξαν «σε πολύ σημαντική συμφωνία, ιδιαίτερα για τους Σέρβους στο Κόσσοβο και το Μετόχι». 
«Ολα τα προβλήματα θα πρέπει να λύνονται ειρηνικά, να υπάρχει αλληλοσεβασμός και η Πρίστινα εγγυήθηκε την ασφάλεια των πολιτών.
 Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς είπε ότι οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ήταν δύσκολες και οι θέσεις του Βελιγραδίου και της Πρίστινα διαφέρουν αισθητά. Η συνάντηση Βούτσιτς- Θάστσι με την Υπάτης Φεντερίκα Μογκερίνι άρχισε στις Βρυξέλλες λίγο μετά τις 16.30.
 Προηγήθηκαν ξεχωριστές διμερείς συνομιλίες των πρόεδρων Βούτσιτς και Θάτσι με την Φεντερίκα. 
Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι προσερχόμενος είπε ότι η σημερινή συνάντηση , σηματοδοτεί την έναρξη της τελευταίας φάσης του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ευχαρίστησε τους ηγέτες της ΕΕ, και την υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία και προέβλεψε ότι η τελική συμφωνία θα είναι έτοιμη έως το τέλος του Μάρτιου του 2019. 
Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συζητήσει καμία ανταλλαγή εδαφών και ότι η εξομάλυνση των σχέσεων θα πρέπει να βασίζεται στην αναγνώριση της Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και ότι η Κοινότητα των Σερβικών Δήμων θα συσταθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Εμίρ Κουστουρίτσα ανακοίνωσε ότι του Αγίου Βίτου στο Αντριτσγκραντ θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των αδελφών Σοκόλοβιτς, του Βεζύρη Μεχμέτ πασά και του Αγίου Μακάριου που επανίδρυσε το Πατριαρχείο του Πετς.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την αλήθεια σχετικά με τις συνέπειες του βομβαρδισμού της Σερβίας από το ΝΑΤΟ, Ζόρκα Βουκμίροβιτς, δήλωσε ότι πρέπει να μελετηθούν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή τα δεδομένα και οι επίσημες αναφορές της «UNEP» των Ηνωμένων Εθνών , και οι υφιστάμενες εκθέσεις από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, την Ελλάδα, την Αυστρία και την Ελβετία. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Με τροπολογία στο νόμο για την επίσημη χρήση της γλώσσας θα επιτραπεί στις εθνικές μειονότητες να απευθύνονται στο Σερβικό Κοινοβουλίο στη μητρική τους γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου