Ιουνίου 01, 2018

Ετοιμάζεται πορτοκαλί επανάσταση στη Σερβίά

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μετά τις αποκαλύψεις για την δραστηριότητα των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στην Βοσνία- Ερζεγοβίνη η εφημερίδα «Τέλγεκραφ» αποκάλυψε σχεδιαζόμενο πραξικόπημα της Cia στην Σερβία για την ανατροπή του Βούτσιτς και την απομάκρυνση των πολιτικών που δεν είναι αρεστοί στους αμερικανούς. Η εφημερίδα έγραψε ότι η Ουάσιγκτον επέδωσε τελεσίγραφο στον Βούτσιτς, «να τελειώνει με το Κοσσυφοπέδιο ως τον Σεπτέμβριο» και γράφει ότι αν ο Βούτσιτς δεν συμμορφωθεί «θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι του», όπως έγινε στα Σκόπια για την ανατροπή του Γκρουέφσκι, και «θα εξελιχθεί το σενάριο της πορτοκαλί επανάστασης της κοινωνίας τον πολιτών και του Κράτους Δικαίου για την πάταξη της Διαφθοράς». Η εφημερίδα συνδέει με αυτό το σενάριο τις προχθεσινές δηλώσεις του ανθρώπου των Αμερικανών Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος ισχυρίστηκες ότι ο Βούτσιτς «για να μείνει στην εξουσία» ζήτησε από τους Αμερικανούς «να μην τον επικρίνουν για τα προβλήματα στον τομέα του κράτους δικαίου στη Σερβία και για τον έλεγχό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», και ότι θα παραδώσει το Κόσοσο και θα εγκαταλείψει τη σερβική Δημοκρατία «για να μείνει στην Εξουσία». Η εφημερίδα «Τέλγεκραφ» αποκάλυψε ακόμα ότι οι Αμερικανοί αξιώνουν την απομάκρυνση του Υπουργού Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς του Υπουργού Αμύνης Αλεξάνταρ Βούλιν. και του διευθυντή της «BIA», (Υπηρεσία Εθνικης Ασφάλειας) Μπράτισλαβ Γκάσιτς. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους βλέπουν ότι τα πράγματα για το Κοσσυφοπέδιο δεν πάνε όπως είχαν προγραμματιστεί», ότι «μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο», ότι «η Σερβία και ο Βούτσιτς δεν έδωσαν τίποτα στο διεθνές επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται με την υποστήριξη κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία και την Κίνα». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται και δήλωση του πρέσβη Ζόραν Μιλιβόιεβιτς που επιβεβαίωσε ότι υπάρχει το τελεσίγραφο για δεσμευτική συμφωνία με την Πρίστινα ως τον Σεπτέμβριο. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον έλεγχο της Υπηρεσίας Ασφάλειας Ιγκόρ Μπέτσιτς είπε ότι δεν προκαλεί έκπληξη αυτή η αμερικανική πίεση. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Γουινέα-Μπισσάου σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και δεν αποδέχεται τη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Γουινέα-Μπισάου Κυπριανός Κασαμά που επισκέπτεται το Βελιγράδι δήλωσε στον Σέρβο υπουργό εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ότι η Σερβία, θα μπορούσε να υπολογίζει στην κατανόηση, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Γουινέας-Μπισάου. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Η πρωθυπουργός Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς ευχαρίστησε τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που επιδεικνύουν μια ηθική στάση σχετικά με το ζήτημα της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και τη στήριξη της Σερβίας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφική της ακεραιότητας . 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς και Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς συμφώνησαν για τα περαιτέρω βήματα και το συντονισμό των ενεργειών που αποσκοπούν στο μπλοκάρισμα των προσπαθειών της Πρίστινα και των υποστηρικτών της σε για να γίνει μέλος της Ιντερπόλ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανακοίνωσε ότι βρίσκεται εν εξελίξη μια επικοινωνιακή επιχείρηση στο Κόσσοβο και τα Μετόχι για να κατηγορήσουν τους Σέρβους για το βιασμό 20.000 γυναικών το 1998 και το 1999. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Ιταλός συνταγματάρχης του υγειονομικού Εμερίκο Μαρία Λαντσέτι , ο οποίος έχει διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα μετά την επιστροφή του από το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι η ασθένεια του είναι άμεση συνέπεια της έκθεσης του σε ακτινοβολίες κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας το 1999 . 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος συναρτήθηκε με τον Σέρβο υπουργό Τεχνολογικής Ανάπτυξης Νέναντ Πόποβιτς, και δήλωσε ότι στηρίζει τη Σερβία για τη διατήρηση του Κοσσυφοπέδιου και του Μετόχιου, ενώ τόνισε ότι η εκκλησία είναι ο εγγυητής της διατήρησης των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε την Πέμπτη. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Βόισλαβ Σεσελι ανέλαβε συνήγορος του Μίλοραντ Ούλεμεκ.

 ΛΙΠΛΙΑΝ .Τρεις Σέρβοι, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού των έξι μηνών τραυματίστηκαν σε σύγκρουση με τους νεαρούς Αλβανούς στο χωριό Στάρο Γκράτσκο κοντά στο Λίπλιαν. Όπως μετέδωσε η Κοσσοβαρικη δημόσια τηλεόραση της Πρίστινας , (RTK2), χθες το βράδυ μια ομάδα παιδιών από τη σέρβικη Κοινότητα που έπαιζε στην παιδική χαρά του Στάρο Γκράτσκο δέχθηκαν επίθεση από μια ομάδα άγνωστων. Οι γονείς προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα παιδιά, και τραυματίστηκε μια γυναίκα και ένα βρέφος έξι μηνών σερβικής εθνικότητας. Τα χτυπημένα παιδιά μεταφέρθηκα στο πρώτων Βοηθειών. Η αστυνομία συνέλαβε έναν Σέρβο και ένα Αλβανό .Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι στο χωριό Στάρο Γκράτσκο το 1999 οι Αλβανοί πυροβόλησαν και σκότωσαν Σέρβους αγρότες και σήμερα χτυπάνε έξι μηνών μωρά και συλλαμβάνουν τους Σέρβους που τολμούν να υπερασπίζονται τα παιδιά τους. Άλλοι Αλβανοί του Κοσσόβου (που είναι έτοιμοι για την Ευρώπη) έσπασαν το σερβικό ιατρείο στο χωριό Νοβάκε κοντά στην Πρίζρεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου