Ιουνίου 01, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Ο κ. Ζάεφ ενημέρωσε χθες για την πορεία των συνομιλιών με την Ελλάδα το Κόμμα, και την Βουλή. Ο κ. Ζάεφ είπε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμα, «με τον Τσίπρα» και οτι «το κοινό θα ενημερωθεί «εν ευθέτω χρόνω». Μίλησε ακόμα για το « erga οmnes» που «είναι ένα ευαίσθητο θέμα» και πρόσθεσε ότι είναι «πεπεισμένος ότι είναι δυνατή μια λύση για το όνομα που θα είναι αποδεκτή από όλες τις εθνικές κοινότητες». Ο πρόεδρος Ιβάνοφ μετά την ενημέρωση του από τον κ.Ντιμιτρόφ δήλωσε πως «η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του κυρίου Τσίπρα, η οποία δεν προσφέρει τη δυνατότητα για μια εθνική συναίνεση».

ΣΚΟΠΙΑ. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από το τέλος του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, εγκαινιάστηκε το γαλλικό νεκροταφείο στο Μοναστήρι και η υπουργός Ραντμίλα δήλωσε ότι η μακεδόνες ήταν πάντα στην ιδία πλευρά με τους Γάλλους. (Εκτός από τότε που ηταν με τον σύντροφο Γιόζιπ Μπροζ).Στα Σκόπια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών η Σοσιαλδημοκρατική πλειοψηφία αύξησε το παρκινγκ για τους πλουσίους στα Σκόπια ,από Δευτέρα μέχρι Σάββατο από τις 7το πρωί –ως τις11 το βράδυ και αποφάσισε για τους φτωχούς δωρεάν λεωφορεία για 28 Σαββατοκύριακα και τις αργίες 13 ώρες σε ορισμένες γραμμές. 

 ΣΚΟΠΙΑ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα ΜΜΕ αποφάσισαν να αναφέρονται στις προετοιμαζόμενες κινητοποιήσεις στην Μακεδονία κατά της συμφωνίας Κοτζιά-Ντιμιτρώφ, ως αντιδράσεις των κατοίκων στην «Εγκέισκα μακεντόνια» ή στην «Μπελομόρσκατα Μακεντόνιγια».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χοτζάι, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρώσου πρέσβη στο Βελιγράδι, ότι η Ρωσία αποδέχεται την διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου αν αυτή είναι η καλύτερη λύση για τη Σερβία, δήλωσε ότι, τα «σύνορα στα Βαλκάνια είναι αμετάβλητα και οποιαδήποτε ιδέα διχοτόμησης θα είναι μια πηγή σύγκρουσης». Ο κ. Χοτζάι, είπε στην επιθεώρηση «Epoka e Re», ότι οι κυβερνήσεις της πΓΔΜ και του Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει σύντομα να πραγματοποιήσουν μια κοινή συνεδρία, και αναμένεται να υπογραφούν 15 νέες διακρατικές συμφωνίες, στον τομέα του δικαίου, την ασφάλεια, την υγεία και την οικονομία, και τοι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών και στις δύο πλευρές των συνόρων. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, «Moodys» ανακοίνωσε ότι η Αλβανική Οικονομία θα αυξηθεί κατά 3,9% το τρέχον έτος και 4% το επόμενο . Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, θα φθάσει το 5300 δολάρια φέτος και τα 5600 το 2019.Ωστόσο (λόγω της δίωξης των εμπόρων ναρκωτικών) το 2019 αναμένεται μείωση των επενδύσεων έως και 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου