Ιουνίου 02, 2018

Η 2α Ιουνίου στην ιστορία


455. Ο Βασιλιάς των Βανδάλων Γεζέριχος που κατείχε την Σικελία, τη Σαρδηνία, την Κορσική και τη Μάλτα, κατέλαβε τη Ρώμη την οποία αφού τη λεηλάτησε την εγκατέλειψε μετά από δύο εβδομάδες.

1098 .Μετά από αρκετούς μήνες πολιορκίας, οι σταυροφόροι υπό τον Βοιμούνδο του Τάραντα και τον Ραϋμόνδο Δ΄ της Τουλούζης κατέλαβαν τη νύχτα της 2ας Ιουνίου, την Αντιόχεια, σκαρφαλώνοντας σε αφύλακτο πύργο μιας πύλης.
Ο μουσουλμάνος διοικητής της Αντιόχειας Γιαγκί Σιγιάν πανικοβλήθηκε και εγκατέλειψε την πόλη μαζί με τη σωματοφυλακή του, ενώ ο γιος του Σαμς αντ-Ντάουλα έμεινε πίσω και οχυρώθηκε στην Ακρόπολη. Κατά τη διάρκεια της διαφυγής του ο Γιαγκί Σιγιάν έπεσε από το άλογό του και οι φρουροί του τον εγκατέλειψαν. Τον βρήκε ένας περαστικός Αρμένιος , ο οποίος αναγνωρίζοντάς τον, του έκοψε το κεφάλι και το έστειλε σαν δώρο στον Βοημούνδο ο οποίος είχε ενόρκως υποσχεθεί να παραδώσει την πόλη στον Αλέξιο Α΄ Κομνηνό.
Ο Βοημούνδος του Τάραντα, αρνήθηκε τον βυζαντινό τίτλο του Δούκα της Αντιόχειας, και αυτοανακυρήχτηκε Πρίγκιπας της Αντιόχειας, ως ανεξάρτητος ηγεμών. Τα ξημερώματα της 3ης Ιουνίου 1098, μονάχα η σημαία του Βοημούνδου κυμάτιζε στα τείχη της Αντιόχειας.


1259. Στο Κάστρο του Τράνι στη Σικελία έγινε ο γάμος του Μανφρέδου της Σικελίας και της Ελένης Αγγελίνας Δούκαινας από το Δεσποτάτο της Άρτας.

1379 . Ο Τζιάκομο Ορσίνι αγωνιζόμενος υπέρ του Ουρβανού Στ  και κατά του Αντιπάπα Κλήμη Ζ κατέλαβε το κάστρο του Μαρίνο.


1625. Η προτεσταντική πόλη της Μπρέντα 
της Ολλανδίας μετά από πολιορκία 12 μηνών παραδόθηκε στους Ισπανούς, υπό τον Αμβρόσιο Σπίνολα.
1652. Κατά τον πόλεμο των Κοζάκων του Μπογκντάν Χμελνίτσκι με την Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτείας έληξε η καταστροφικη για τους Καθολικούς Μάχη του Μπατόγκ, στην οποία πολέμησαν στο πλευρό των Κοζάκων και οι Τάταροι της Κριμαίας.Οι Καθολικοί έχασαν πάνω από 10.000 ανδρες. 
Μετά τη μάχη εκτελεστήκαν πολλοί αιχμάλωτου συμπεριλαμβανομένων των στρατηγών των πολωνών.


1676. Κατά τον Γαλλοολλανδικό πόλεμο, ο γαλλικός στόλος συνέτριψε τον ισπανο ολλανδικό στη ναυμαχία του Παλέρμο.
Οι ΟλλανδοΙσπανοί με 27 πλοία, (17 ολλανδικά, και 10 Ισπανικά), είχαν αποφασίσει να μείνουν στο λιμάνι για επισκευές. Ο γαλλικός στόλος με 29 πλοία εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά και ειτεθηκε τη νυχτα με 6 πυρπολικά.
Οι ΟλλανδοΙσπανοί έχασαν δέκα πλοία και περίπου 2.100 ναύτες ενώ οι Γάλλοι μόνο 200. Η Γαλλία εξασφάλισε την υπεροχή τη Δυτική Μεσόγειο για το υπόλοιπο του πολέμου.



1771. κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1768-1774 ο διοικητής του δευτέρου Σώματος Στρατού Πρίγκιπας Βασίλι Ντολκγορούκοφ διέσχισε τη μεθόριο με το Χανάτο της Κριμαίας και επιτεθηκε στους Οθωμανούς. 

1790. Στο Αυστριακό Νόβι Σαντ άνοιξε το πρώτο σερβικό από τον Εμμανουήλ Γιανκοβιτς. 


1793 .Στην Γαλλική Επανάσταση. Ο αρχηγός της Παρισινής Εθνοφρουράς Φρανσουά Ανριό, πολιόρκησε την εθνοσυνέλευση και συνέλαβε 22 Γιρονδίνους που υπέδειξε ο Ζαν Πολ Μαρά.
1822. Οι Έγκλειστοι στην Ακρόπολη  Τούρκοι πρότειναν στους πολιορκητές την έναρξη διαπραγματεύσεων για την παράδοση της Ακρόπολης , υπό την εγγύηση των Προξένων.

1829. Η μάχη της  Ριτσώνας, (του Ανηφορίτη» έξω από την Χαλκίδα. Ο Κριεζώτης  με 800 άνδρες (κυρίως Ευβοείς) είχε κλείσει το δρόμο Θήβα – Χαλκίδα φτιάχνοντας ταμπούρια στη θέση «Κορδέλλες»,. Με τον τρόπο αυτό ανάγκασε τον Οτζιόκ – Αγά του Εγρίπου να βγει 2.500 Τουρκαλβανούς από τη Χαλκίδα  για να διασπάσει τον αποκλεισμό. Οι Τούρκοι ηττήθηκαν και υποχώρησαν στην Χαλκίδα.

 1848. Στην Πράγα ξεκίνησε το πανσλαβικό συνέδριο σε απάντηση του γερμανικού εθνικισμού. 

1873. Ο Βούλγαρος Κομιτατζής Ατανάς Ουζούνωφ ανακρινόμενος από τις οθωμανικές αρχές στο Χάσκοβο αποκάλυψε πληροφορίες για το βουλγαρικό επαναστατικό Κομιτάτο. 

1878. Απόπειρα δολοφονίας στο Βερολίνο του Κάιζερ Γουλιέλμου Α΄, από 
Δρ Κάρλ Νόμπιλιγκ, που έριξε δυο σφαίρες από ντουφέκι και τραυμάτισε σοβαρά τον Κάιζερ που επέζησε. Ο δολοφόνος προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Πέθανε τρεις μήνες μετά στο νοσοκομείο. 



1882. Ο εθνικός ήρωας της Ιταλίας  Ιωσήφ Γαριβάλδης, ο «Ήρωας των Δύο Κόσμων» πέθανε στο νησί Καπρέρα, κοντά στη Σαρδηνία, σε ηλικία 74 ετών.
1895. Οι γενικές εκλογές στην Ιταλία για την 19η Βουλή.

1896.Ο Γουλιέλμο Μαρκόνι πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.

1901.Το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας με νόμο κατάργησε το φόρο της Δεκάτης.

1905. Mετά τη δολοφονία του Έλληνα πρωθυπουργού Θεόδωρου Δηλιγιάννη, ο Δημήτριος Ράλλης ανέλαβε την αρχηγία του Δηλιγιαννικού κόμματος και σχημάτισε κυβέρνηση.

 1907. Στη Χάγη ξεκίνησε η δεύτερη παγκόσμια διάσκεψη ειρήνης.

 1915.Οι κεντρικές δυνάμεις προσέφεραν στην Βουλγαρία για να μπει στον Πόλεμο όλη την Μακεδονία του Βαρδάρη , και μετά τον πόλεμο, παραχώρηση της Νότιας Δοβρουτσάς και της Καβάλας.

1919.  Οι Τούρκοι ανακατέλαβαν  την Πέργαμο


1920. Αποχώρησαν ο Γάλλος στρατηγός Σαρπί και οι γαλλικές δυνάμεις από τη Δυτική Θράκη που περιήλθε στην Ελλάδα. Έτσι έληξε η προσπάθεια των Βουλγάρων να προσαρτήσουν την «Μπελομόρσκα Τράκια» που υποστήριζαν και οι Αμερικανοί και η προσπάθεια του Τουρκικού Θρακικού Κομιτάτου που ζητούσε την αυτονομία της Δυτ. Θράκης υπό την Αγγλική προστασία. Δολοφονήθηκε στο Παρίσι ο πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Εσατ Πασάς, επιεδή «πούλησε την Πατρίδα στους Ιατλούς». 



1921.Ομιλίες  προς τους κατοίκους του Αϊδινίου και της Σμύρνης από τον  ο βασιλιά Κωνσταντίνος και τον πρωθυπουργό  Δημήτριο Γούναρη.

1936 . Στην Ελλάδα παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Πάλλης που ηταν υπουργός Γενικός Διοικητής Μακεδονίας στην κυβέρνηση Δεμερτζή και διορίστηκαν 
ο Νικόλαος Τσιπούρας ωε υπουργός Γενικός Διοικητής Μακεδονίας και ο Νικόλαος Παπαδήμας ως υφυπουργός Στρατιωτικών.


1941. Μετά την κατάληψη της Κρήτης, στις 2 Ιουνίου 1941, στο χωριό Κοντομαρί Χανίων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 23 (;) άνδρες, ως αντίποινα για τις εκτελέσεις και τη σφαγή Γερμανών αλεξιπτωτιστών, των οποίων τα πτώματα βρεθήκαν σε αποσύνθεση κοντά στο χωριό . Η εκτέλεση έγινε από ομάδα 30 αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Χόρστ Τρέμπες. Τη σφαγή αποθανάτισε ο πολεμικός ανταποκριτής της Βέρμαχτ Φρνατς Πέτερ Βάιχλερ που ηταν και μάρτυρας κατηγορίας στη Νυρεμβέργη.


1946.Έγινε  το Ιταλικό δημοψήφισμα με το οποίο αποφασίστηκε η κατάργηση της Βασιλείας και η στροφή της Ιταλίας στη δημοκρατία. 


1948.Εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στη φυλακή του Λάντσμπεργκ αμ Λεχ  της Βαυαρίας ο Βίκτορ Μπρακ , ο Καρλ Μπραντ , ο Ρούντολφ Μπραντ , ο  Καρλ Γκέμπχαρντ , ο Βάλντεμαρ Χόφεν, ο Γιόακιμ Μρουγκόβσκι και ο

Βόλφραμ Ζίβερς  που καταδικάστηκαν σε θάνατο από το στρατοδικείο της Νυρεμβέργης ως εγκληματίες πολέμου.

1953 .Στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο έγινε η επίσημη στέψη της Ελισάβετ ως Βασίλισσας  της Μεγάλης Βρετανίας.

1954. Επίσκεψη του Στρατάρχη Τίτο στην Ελλάδα.

1955. Ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Γιόζιπ Μπροζ Τίτο και ο Νικητα Χρουστσόφ υπόγραψαν τη Δήλωση του Βελιγραδίου, με την οποία εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις Ε.Σ.Σ.Δ. και Γιουγκοσλαβίας, που διακόπηκαν το 1948.

1964.Μεγάλες απεργιακές εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Απεργούσαν καπνεργάτες, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και στη Δ.Ε.Η., οδηγοί ταξί, αρτεργάτες κ.α. 
Ο Γιάσερ Αραφάτ ίδρυσε στην Ιερουσαλήμ την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

1965. Ο «δράκος του Σέιχ Σου» Αριστείδης Παγκρατίδης παραπέμφθηκε σε δίκη κατηγορούμενος για δολοφονίες εκ προθέσεως. 


1967. Κατά τις διαδηλώσεις για την άφιξη του Σάχη στο Δυτικό Βερολίνο, η αστυνομία πυροβόλησε με αποτέλεσμα τον θάνατο του νεαρού φοιτητή Μπένο Όνεζοργκ .Ο θάνατός του ενέπνευσε την ίδρυση της ριζοσπαστικής οργάνωσης «Κίνημα 2ας Ιουνίου».

 1970 . Με νομοθετικό διάταγμα όλα τα βασιλικά ιδρύματα μετονομάστηκαν σε «εθνικά» και πέρασαν σε κρατικό έλεγχο. Τρία καταργήθηκαν. «Η Φανέλλα του Στρατιώτου», η «Πρόνοια Συμμοριοπλήκτων» και 
η «Επιτροπή Προικοδοτήσεως Απόρων Κορασίδων». 

1971. Ο Άγιαξ νίκησε με 2–0 τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο στάδιο Γουέμπλεϊ. 

1975. Άρχισε η επίσημη επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ ιλ Σούνγκ. 

1979. Ο Βοιτίλα επισκέφτηκε τη γενέτειρά του, την Πολωνία. Τον υποδέχτηκαν δύο εκατομμύρια Πολωνοί. 

1982. Στο Βούτσιτριν , στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι,ο Αλβανός  Μοχάμεντ Φεράτ και τα ξαδέρφια του, σκότωσαν  τον Ντανίλο  Μίλιντσιτς αλλά  παρέμειναν ατιμώρητοι.
1985. Γενικές εκλογές στην Ελλάδα. Τις κέρδισε ΠΑΣΟΚ κερδίζει με 45, 8% και 161 έδρες, έναντι 40,8% και 126 έδρες για τη ΝΔ, του Μητσοτάκη, 9,8% και 12 έδρες για την ΚΚΕ ΑΕ, και 1, 84% και 1 έδρα για το ΚΚΕ εσωτερικού. 


1992. Οι Δανοί σε δημοψήφισμα απέρριψαν τη Συμφωνία του Μάαστριχτ. Στη Ρωσία, ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν τα λείψανα του τσάρου Νικολάου και της συζύγου του Αλεξάνδρας. 
Η Ελλάδα απέρριψε  την πρόταση της Πορτογαλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως να ονομαστεί η Μπουγιουρουμού  «Άνω»  Μακεδονία».
Στην ανατολική Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι μουσουλμανικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Φερίντ Α. Χότζιτς έκαψαν το  σερβικό χωριό  Μεταλίτσι. Στο Ντομπόι,οι μουσουλμάνοι επιτέθηκαν στο χωριό Λίπου, που αντιστάθηκε με απώλεια 12 σερβων στρατιωτών   




1995. Ο στρατός της Ρεπούμπλικα Σρπσκα κατάρριψε ένα αμερικανικό F-16 που περιπολούσε στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

 1996. Στην Αλβανία έγιναν εκλογές τις οποίες μποϋκοτάρισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αντιπολίτευσης . Το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα έβγαλε τους 122 από τους 140 βουλευτές στο Κοινοβούλιο. 


1998. Στο δρόμο Ντέτσανι -Τζακοβα  οι τρομοκράτες του ΟΥΤΣΕΚΑ επιτέθηκαν σε φάλαγγα οχημάτων,  που μετέφερε τρόφιμα για τον απειλούμενο πληθυσμό της περιοχής της Τζάκοβα.

1999. Κατά την 71 ημέρα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία ο Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε ότι «μπορεί να αναμένεται η λήξη του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία μέχρι τις 13 Ιουνίου, που θα γίνονταν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά από αρκετές ημέρες διαπραγματεύσεων και καθυστερήσεων, ο Ρώσος διαμεσολαβητής Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο ρουφιάνος των αμερικανών Μάρτι Αχτισάαρι έφτασαν στο Βελιγράδι για να παρουσιάσουν στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το τελικό σχέδιο για τον τερματισμό των βομβαρδισμών , που είχε συμφωνηθεί στη Βόννη Ο Τσερνομίρντιν δήλωσε ότι 
«η βασική αρχή είναι ότι το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια είναι ένα μέρος της Γιουγκοσλαβίας και ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν τον υποσταθμό φυσικού αερίου στην Σρόμπραν διακόπτοντας την παροχή φυσικού αερίου στο Βελιγράδι. Βομβαρδίστηκε σφοδρά και πάλι η Κουρσούμλια.Χτυπήθηκε και η Μεροσίνα κοντά στο Νις. Στην Εθνικη οδό Βελιγράδι Νις κατέστρεψαν τη σιδηροδρομική γέφυρα στην Γεσενίτσε αποκόπτοντας την γραμμή Βέλικα Πλάνα-Μάλα Κρσνα. Στο Σμεντέρεβο μια βόμβαέπεσε σε σπίτι και τραυματίστηκαν σοβαρά δυο παιδιά. Επαναλήφθηκε ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων της «Νάφθαγκας» στο Σόμπορ. Βομβαρδίστηκα ακόμα στόχοι στη Βράνιε, το Κράλιεβο, τη Γιαγκόντινα, το Ντιμίτροβγκραντ, το Νόβι Σαντ και την Τσούπρια. Στο Κόσσοβο το αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν στους δήμους της Πρίζρεν, της Λίπλιαν, του Πετς και την Πρίστινα. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απέρριψε το αίτημα της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας να διατάξει την αναστολή των βομβαρδισμών. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ήταν αναρμόδιο για την επιβολή των εν λόγω προσωρινών μέτρων που ζήτησε η Γιουγκοσλαβία, ως θύμα μιας κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου, κια παράνομης χρήσης βίας. 
Το αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο κέρδισε το 66% των ψήφων στις εκλογές στη Νότια Αφρική. 

2000 . Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τη Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει έρευνα για τα πιθανά εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ της Γιουγκοσλαβίας το 1999.

 2002. Ο «Κινέζος» Αβρούρι άρχισε επίσκεψη στην Κίνα συνοδευόμενος από πλήθος «κομπιναδόρων» που έψαχναν την ευκαιρία.


 2004. Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε την περιοδεία της σε 33 πόλεις, 27 χωρών και στις πέντε ηπείρους, πριν καταλήξει στις 13 Αυγούστου 2004 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της Τελετής Ενάρξεως των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στη Σ. Αραβία οι «εξτρεμιστές» επιτεθήκαν σε αμερικανούς στο Ριάντ με απολογισμό 22 νεκρούς. 

2005. Αθήνα, έκρηξη βόμβας έξω από το υπουργείο Απασχολήσεως και Κοινωνικής Πρόνοιας στην οδό Πειραιώς. Την ευθύνη ανέλαβε η κομμουνιστική τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

2011. Συνεχίστηκε η προσπάθεια ανατροπής του Ασαντ στη Συρία. 
Η Σουνιτόαμερικανικη αντιπολίτευση ζήτησε από την Τουρκία την παραίτηση του Άσαντ.
2012. O πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ καταδικάστηκε σε ισόβια για εγκλήματα κατά του λαού.
2014. Στη Μαδρίτη ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος Α' ανακοίνωσε με διάγγελμα στις 13:00 ότι παραιτείτο  υπέρ του γιου του πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος θα βασίλευε  με το όνομα Φίλιππος ΣΤ' της Ισπανίας.

2015. Στην Ελβετία, ο πρόεδρος της FIFA Τζόζεφ Μπλάτερ, μπλεγμένος σε σκάνδαλο διαφθοράς, ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου