Ιουνίου 24, 2018

Σέρβική Δημοκρατία: 26 ΧΡΟΝΙΑ από τη Μάχη του Διαδρόμου

Η 26η επέτειος από την διάνοιξη του Διαδρόμου για τη σύνδεση των ανατολικών και των δυτικών τμημάτων της Σερβικής Δημοκρατίας της Σερβίας θα τμηθεί σήμερα στη Ντούγκα Νίβα, (τη μεγάλη πεδιάδα) κοντά στη Μόντριτσα. Οι Μουσουλμάνοι είχαν διακόψει κάθε επικοινωνία μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού τμήματος της Σερβικής Δημοκρατίας από τις 31η Μαΐου του 1992. Χθες μαζεύτηκαν οι Βετεράνοι του Πρώτου Σώματος της Κράινα και του Σώματος Ανατολικής Βοσνίας που πολέμησαν. Οι μάχες για τον Διάδρομο συνεχίτηκαν μεχρι τις 6 Οκτωβρίου 1992 και σε αυτές σκοτώθηκαν 413 στρατιώτες, ενώ 1.918 μαχητές τραυματίστηκαν. Ο διοικητής του πρώτου τάγματος της δεύτερης Ταξιαρχίας της Ποσαβίνα Σάβο Μπόσιτς είπε ότι οι πρώτες περίπολοι των δυο Σωμάτων του VRS συναντήθηκαν στο Ζίβκοβο τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου 1992 και ότι «αν δεν είχαμε ανοίξει το Διάδρομο το τέλος του πολέμου θα ήταν εντελώς διαφορετικό». Ο διοικητής των Εθελοντών Μίλοραντ Στάνκοβιτς υπενθύμισε ότι οι μαχητές των δυο Σωμάτων συναντήθηκαν στις 26 Ιουνίου.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς ανακοίνωσε ότι 600 περίπου μαχητές του πολέμου της Ανεξαρτησίας ηλικίας 65 ετών, που έχουν λιγότερο από 15 έτη χρόνο ασφάλισης θα λάβουν τώρα την κατωτάτη σύνταξη, ότι οι μισθοί θα αυξηθούν για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και την ιδιωτική οικονομία και ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 2,5%. Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών Ράντοβαν Κοβάτσεβιτς, δήλωσε ότι η απόφαση για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων είναι μια ακόμα απόδειξη των προσπαθειών της κυβέρνησης της Σερβικης Δημοκρατίας για την βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος του DNS Μάρκο Pavic είπε ότι η αύξηση των μισθών και των συντάξεων είναι πραγματική, και όχι ονομαστική δεδομένου ότι το ΑΕΠ έχει αυξηθεί. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Σύμφωνα με έγγραφα υπηρεσιών πληροφοριών που παρουσίασε η Δημόσια Τηλεόραση της Σερβικής Δημοκρατίας η αμυντική βιομηχανία στην FBiH εργάζεται κρυφά από τα μέσα του 2012 με παραγγελίες από τις ΗΠΑ για την παραγωγή βαρέων όπλων και πυρομαχικών, για τις ανάγκες των μουσουλμανικών παραστρατιωτικών μονάδων σε περίπτωση που ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου