Ιουνίου 19, 2018

Η 19η Ιουνίου στην Ιστορία

1097. Οι Τούρκοι που ήρθαν σε συνεννόηση με τους Βυζαντινούς, τους παρέδωσαν τη Νίκαια χωρίς να μπορέσουν να αντιδράσουν οι σταυροφόροι, που την πολιορκούσαν.

1157. Έγινε η ατυχής για το Βασίλειο της Ιερουσαλήμ μάχη της Λίμνης Μερόν κατά την οποία συνελήφθη αιχμάλωτος ο Μεγάλος Διδασκάλους του Τάγματος του Ναού , Μπερτράντ ντε Μπλανσφόρ. 

1269. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας, σε εφαρμογή του 68ου Ιερού Κανόνα της Οικουμενικής Συνόδου του Λατερανού, (1215) που όριζε ότι οι Εβραίοι και οι Σαρακηνοί και των δύο φύλων θα πρέπει να διακρίνονται από τους χριστιανούς σε κάθε χριστιανική επαρχία φορώντας ξεχωριστά ενδύματα, εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο κάθε Εβραίος που κυκλοφορούσε δημόσια χωρίς να φοράει τη διακριτική κίτρινη κονκάρδα, θα πλήρωνε πρόστιμο δέκα λίβρες ασήμι.

1736. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμος του 1735-1739 στις 19/30 Ιουνίου παραδόθηκε στους Ρώσους το φρούριο του Αζώφ. 

 1790. Η Γαλλική Συντακτική Εθνοσυνέλευση κατάργησε την κληρονομική αριστοκρατία και τους τίτλους ευγενείας ... 

1799. Οι Ρώσοι του Σουβαρόφ νίκησαν τους Γάλλους στην τριήμερη μάχη της Τρεβία στη Β. Ιταλία. 

1800. Πέντε ημέρες μετά την ήττα στη μάχη του Μαρέγκο στην Ιταλία οι Αυστριακοί υπέστησαν συντριπτική ήττα από τους Γάλλους, που διοικούσε ο στρατηγός Βικτόρ Μορό στο Χοχενλίντεν. Ο Μορώ έτσι εισέβαλε στην Βαυαρία και στη συνέχεια βάδισε προς την Βιέννη αναγκάζοντας τους Αυστριακούς να ζητήσουν νέα συνθήκη ειρήνης. Τον Φεβρουάριο του 1801 υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο χώρες η Συνθήκη του Λουνεβίλ η οποία βασιζόταν στην προηγούμενη συνθήκη ειρήνης του Κάμπο Φόρμιο. Η Βρετανία συνέχισε τον πόλεμο για ένα χρόνο ακόμα.

 1821. Στις 7/19 Ιουνίου έγινε η ατυχής Μάχη του Δραγατσανίου.

1867. Με εντολή του Μπενίτο Χουάρες εκτελέστηκε ο πρώην αυτοκράτορας του Μεξικού, Αυστριακός αρχιδούκας Φερδινάνδος Μαξιμιλιανός. 

1913. Σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρήσεων του Γενικού Στρατηγείου την 5η πρωινή ώρα της 19ηςΙουνίου/2ας Ιουλίου 1913 εξαπολύθηκε η Γενική Αντεπίθεση των Ελληνικών Δυνάμεων .Συνολικά, Ελληνική Στρατιά είχε 137.000 άνδρες , σε 73 τάγματα πεζικού, 33 πεδινές πυροβολαρχίες, 9 ορειβατικές, 8 ίλες Ιππικού και 8 ημιλαρχίες. Διοικητής ήταν ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος που εγκαταστάθηκε από της 8.30΄ ώρας στο Μελισσοχώρι (Μπάλτζα). Η 7η Μεραρχία με διοικητή τον συνταγματάρχη Μηχανικού Ναπολέοντα Σωτήλη, θα προήλαυνε προς τη Νιγρίτα και από εκεί προς το Στρυμονικό για να καταλάβει την επί του Στρυμόνα γέφυρα. Στο Σούλοβο, (το σημερινό Σκεπαστό), το 20ο Σύνταγμα της 7ης Μεραρχίας, μετά από σύντομη μάχη, έτρεψε σε φυγή τρία βουλγαρικά τάγματα, ενισχυμένα με μία ορειβατική πυροβολαρχία. Η μάχη στοίχισε στο σύνταγμα 30 νεκρούς και 169 τραυματίες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 19ηςΙουνίου/2ας Ιουλίου, 4 Ελληνικές Μεραρχίες (II, III, IV, V) και η Ταξιαρχία Ιππικού κινήθηκαν για να καταλάβουν την πόλη του Κιλκίς. Η δύναμη των Βουλγαρικών φυλακίων πολέμησε πεισματικά, οι Μεραρχίες αντιμετώπισαν σοβαρές απώλειες, αλλά στο τέλος οι Βούλγαροι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς τη γραμμή Λειψύδριον - Ύψωμα Μαυρονέρι - Γυναικόκαστρο. 

1937.Η πόλη του Μπιλμπάο στην Ισπανία κατελήφθη από τις δυνάμεις του Φράνκο.

1943. Δημοσιυετηκε στην Κύπρο η απόφαση του ΑΚΕΛ να πολεμήσει στο πλευρό των Άγγλων κατακτητών.

1944. Στην Κυπαρησία, στο Γεφύρι του Μανούσου ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε σε γερμανική φάλαγγα. Σκοτώθηκαν 78 Γερμανοί και συνελήφθησαν 40 αιχμάλωτοι εκ των οποίων 10 Έλληνες που εκτελέστηκαν. Οι κομουνιστές είχαν 18 απώλειες.
Μετά από μια σκληρή μάχη ενάντια ιαπωνικές δυνάμεις τα αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν το νησί Σαϊπάν στο δυτικό Ειρηνικό. 

1947. Εκτελέστηκαν στη θέση Τούρλος της Αίγινας 18 κομμουνιστές. Οι 16 είχαν καταδικαστεί σε θάνατο το 1945 και οι δύο το 1947 με βάση την παραγγελία 34-45/47, της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά. 

1951.Πέθανε στην Αθήνα ο Άγγελος Σικελιανός . 

1957. Ο Μακάριος σε συνέντευξη που έδωσε στην Αθήνα σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους κατάγγειλε τα βασανιστήρια των Άγγλων στην Κύπρο, ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις και ζήτησε τη διενέργεια αμερόληπτης διεθνούς έρευνας. Οι καταγγελίες του προκάλεσαν παγκόσμια συγκίνηση.

 1961. Η Μεγάλη Βρετανία παραχώρησε ανεξαρτησία στον Σεΐχη του Κουβέιτ στον Περσικό Κόλπο, καταργώντας το προτεκτοράτο που είχε επιβάλει από το 1899. Σε ανασκαφές στην Παράλιο Καισάρεια, στο Ισραήλ, βρέθηκε επιγραφή με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου. (Pontius Pilate). 

1965. Στην Αλγερία αναίμακτο στρατιωτικό πραξικόπημα του Χουαρί Μπουμεντιέν ανέτρεψε τον πρόεδρο Αχμέντ Μπεν Μπέλα. Ως επικεφαλής στρατιωτικής χούντας ο Νκουγιέν Κάο Κι έγινε πρωθυπουργός του Νοτίου Βιετνάμ και ο στρατηγός Νκουγιέν Βαν Τέου έγινε αρχηγός του κράτους. 

1970. Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ 9» έκανε νέο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα. (17 ημερες, 16 ώρες και 59 λεπτά). 

1991 .Τα τελευταία σοβιετικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Ουγγαρία. 
Ο Πάμπλο Εσκομπάρ, παραδόθηκε στις κολομβιανές αρχές κατόπιν συμφωνίας να μην εκδοθεί τις ΗΠΑ. 

1992. Στο νοσοκομείο της Μπάνια Λούκα, 12 βρέφη έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες δεν επέτρεψαν την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα νοσοκομεία.

 1995. Οι Τσετσένοι αντάρτες του Σαμίλ Μπασάεφ μετά από διαπραγματεύσεις με τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν απελευθέρωσαν 1.500 ομήρους που κρατούσαν επί έξι ημέρες σε νοσοκομείο στο Μπουντενόφσκ στη νότια Ρωσία. Κατά την επίθεση σκότωσαν περισσότερους από 120 ανθρώπους.

 1999 . Στην Πρίστινα, στο πρώην Αρχηγείο του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, υψώθηκε η σημαία του ΟΗΕ και οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ ανέλαβαν τον έλεγχο του Κοσσυφοπεδίου. 

2003.Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ζητούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Η Ένωση Σερβίας και Μαυροβούνιου υπέβαλε επίσημη αίτηση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την Ειρήνη». 

2014. Ο Πρίγκηπας Φελίπε των Βουρβόνων , στέφθηκε νέος βασιλιάς της Ισπανίας με τον τίτλο Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου