Ιουνίου 14, 2018

Η 14η Ιουνίου στην Ιστορία

370. Ο Μέγας Βασίλειος ο χειροτονήθηκε Επίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας.
976. O Σαμουήλ Κομητόπουλος της Βουλγαρίας σκότωσε τον αδελφό του Ααρών και εξόντωσε την οικογένεια του, στη Ντούπνιτσα επειδή «συμπαθούσε τους Ρωμαίους» και είχε υπογράψει συμφωνία με τον Αυτοκράτορα Βασίλειο.

1275. Ο Βαλντεμάρ της Σουηδίας νικήθηκε από τον αδελφό του Μάγκνους στην μάχη της Χόβα, (14 Ιουνίου 1275), και έχασε το θρόνο του .Ο Μάγκνους ο οποίος είχε την υποστήριξη του μικρότερου αδελφού του Έρικ Μπίργιερσον δούκα του Σμάλαντ και του Έρικ Ε΄ της Δανίας που του παρείχε Δανούς στρατιώτες ορκίστηκε βασιλιάς της Σουηδίας ως Μάγκνους Γ.

1381. Ο Ριχάρδος Β΄ της Αγγλίας βγήκε από τον Πύργο του Λονδίνου και συνάντησε τους ηγέτες των Αγροτών στο Mile End στο ανατολικό Λονδίνο και αποδέχτηκε την κατάργηση της δουλοπαροικίας. Πίσω στο Λονδίνο ο όχλος εισέβαλε στον Πύργο του Λονδίνου, σκοτώνοντας το Λόρδο Καγκελάριο και το Λόρδο Ταμία.

1645. Αγγλικός Εμφύλιος. Στη μάχη του Νάσμπυ, 15.000 στρατιώτες του Όλιβερ Κρόμγουελ νίκησαν 12.000 στρατιώτες του βασιλιά Καρόλου Α' .

1658. Στο πλαίσιο του Γαλλο-Ισπανικού Πολέμου, οι Γάλλοι και οι Άγγλοι Κρόμγουελ νίκησαν τους Ισπανούς και τους Άγγλους Βασιλόφρονες στη μάχη της Δουνκέρκης.

1800. Τα στρατεύματα του Ναπολέοντα νίκησαν τους Αυστριακούς που διοικούσε ο ηπειρώτης στρατηγός βαρόνος Μιχαήλ φον Μελάς στη Μάχη του Μαρένγκο στην Ιταλία.

1807. Η Στρατιά του Ναπολέοντα νίκησε τους Ρώσους που διοικούσε ο Γερμανός Λέβιν Άουγκουστ φον Μπένιγκσεν στην αποφασιστική μάχη της Φρήντλαντ με την οποία τελείωσε ο πόλεμος του Τετάρτου Συνασπισμού και υπογράφηκε η Συνθήκη του Τίλσιτ.

1821. Έπαψε να υπάρχει το Βασίλειο του Σενάρ στο Σουδάν με την παράδοση του θρόνου από τον τελευταίο βασιλιά του, Μπάντι Ζ΄ στον Οθωμανό Ισμαήλ Πασά.

1903. Ο Γεώργιος Θεοτόκης ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 14/27 Ιουνίου αλλά η κυβέρνηση του είχε ζωή μόνο 14 ημερών.

1913. Στη Βουλγαρία παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Ιβάν Γκέσωφ και δόθηκε η εντολή στο Στόγιαν Ντάνεφ .

1940.Οι Γερμανοί κατέλαβαν Παρίσι.

1941. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ διέταξε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας και της Ιταλίας στην Αμερική.

1948. Στις 14 του Ιούνη 1948 εξαπολύθηκε στη Βόρεια Πίνδο από τον κυβερνητικό Στρατό η επιχείρηση «ΚΟΡΩΝΙΣ». Η μεγάλη μάχη του Γράμμου, κράτησε σχεδόν εβδομήντα μέρες και τελείωσε στις 20 προς 21 του Αυγούστου με τον ελιγμό των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού στο Βίτσι..
1949.Ιδρύθηκε το κράτος του Βιετνάμ.

1961. Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καραμανλή από το Κόμμα των Φιλελευθέρων, τη Δημοκρατική Ένωση και την Κίνηση Εθνικής Αναδημιουργίας (Κ.Ε.Α.) του Γεώργιου Γρίβα, επικαλούμενοι την απόλυση "για κακό χειρισμό οικονομικών θεμάτων" του Έλληνα πρέσβη στη Βόννη, Θωμά Υψηλάντη.Η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 175 έναντι 115. Παράλληλα η ΕΡΕ αποφάσισε να τοποθετηθούν στις εισόδους της Αθήνας Σταθμοί ελέγχου των εκπομπών καυσαερίων για την καταπολέμηση της ρύπανσης, και θα αφαιρούνταν επιτόπου οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων που ρυπαίνουν.

1966. Εγκαινιάστηκε στα Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας το εργοστάσιο αλουμίνας της Πεσινέ.

1967. Η Κίνα έκανε την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου. 1968 . Το δεξαμενόπλοιο Παγκόσμιος Δόξα, του Σταύρου Νιάρχου, κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε στα ανοικτά της Νότιας Αφρικής, εν μέσω σφοδρότατης θύελλας. Χάθηκαν 24 από τα 38 μέλη του πληρώματός του. Όλοι Έλληνες.

1977. Στην Τουρκία ο Πρόεδρος Κορουτούρκ εδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπουλέντ Ετζεβίτ.

1982 . Το Τέλος του Πολέμου των Φώκλαντς/Μαλβίνας, με την παράδοση άνευθ όρων των Αργεντινών στο Πορτ Στάνλεϋ .

1985. Υπογράφηκε η Συμφωνία του Σένγκεν από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

1987.Η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης κερδίζοντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση με 103-101.

2001. Υπογράφηκε από την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν ο οργανισμός αμυντικής συνεργασίας της Σαγκάης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου